Bizarní americké zákony o ošklivosti: Z ulic měly dostat postižené, chudé a Italy

Bizarní americké zákony o ošklivosti: Z ulic měly dostat postižené, chudé a Italy
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Američané se neustále holedbají tím, jak je jejich země svobodná. Přesto se můžeme z americké historie dozvědět o mnohých nařízeních a zákonech, které byly diskriminující a urážející. Jde třeba o takzvané zákony o ošklivosti. Nejvíce zarážející na tom všem je fakt, že poslední člověk byl kvůli nim zatčen ještě v 70. letech.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 11. 2021 09:00

Když kompetentní úřady dostaly na stůl tento případ, začali si ho mezi sebou úředníci přehazovat jako horkou bramboru. Prokurátor nemohl pochopit, proč k zatčení vůbec došlo a soudce se sám sebe ptal: „Znamená to, že když mne o něco požádají sousedovy děti, které vypadají poněkud legračně, mám je nechat zatknout?”

Zákon o ošklivosti

Lze vůbec určit, co je ošklivé a co hezké? Každý z nás má jiný vkus. Vymáhání a aplikování zákona o ošklivosti se stalo záležitostí osobního uvážení. Každý policista mohl zatknout prakticky kohokoli. Záleželo jen na jeho názoru. V roce 1916 kupříkladu dostala jistá Mother Hastings zaplaceno za to, aby opustila Portland, neboť její vzhled děsil děti.

Ne každý ale měl takové "štěstí". Většina lidí skončila v azylových domech nebo chudobincích. První zákon o ošklivosti vznikl 9. července 1867 v San Franciscu. Zakazoval pouliční žebrání a také omezoval na svobodě všechny nemocné, postižené, či jakýmkoli způsobem deformované osoby. Jinými slovy - neměli nikomu chodit na oči.

Pokuta a vězení za ošklivost

Kromě San Francisca přijalo za svůj tento obludný zákon i New Orleans, Chicago a dokonce i Manila, která spadala pod jurisdikci USA. Kdo neodpovídal “standardům krásy” byl zatčen a musel zaplatit pokutu, která by po přepočtu na současnou hodnotu dolaru představovala asi 9200 korun. Plus pětadvacet dní za mřížemi.

Postihování ale nebyli jen zmrzačení lidé. Do kategorie ošklivých spadali i Italové a Afroameričané. Jistí si ale nemohli být ani lidé žijící na hranici chudoby. Nebylo přípustné, aby někdo z nízkopříjmové skupiny obyvatel žádal o peníze a jídlo veřejně. Tyto zákony se totiž také inspirovaly eugenickým hnutím. Chudoba a kriminalita byly připisovány špatným genům a jediným “řešením” byla sterilizace.

Opilý, nebo nemocný?

V roce 1915 byl v Indianapolisu zatčen muž, kterého policisté považovali za opilého. Ve skutečnosti však dostal epileptický záchvat. Když jeho zdravotní stav potvrdil i lékař, byl propuštěn. Musel ale kývnout na jednu podmínku. Dobrovolně se nechá umístit do zařízení pro epileptiky a už nikdy se nepodívá ven.

Ústup od zákonů proti ošklivosti začal po první světové válce, zejména s ohledem na válečné veterány. Ke skutečné změně ale došlo až v roce 1990. Tehdy kongres schválil zákon, který poskytoval federální ochranu všem Američanům s mentálním a fyzickým postižením.

Zdroje informací:

Grunge.com: The Untold History Of Ugly Laws

Sfgate.com: San Francisco once pioneered America's cruelest legislation: Ugly laws

Historydaily.org: Ugly Laws: A 1867 San Francisco Attempt At Making Ugly People Stay Home

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články