Fero z Chalupářů: Otto Lackovič zemřel přehlížen a v chudobě

Fero z Chalupářů: Otto Lackovič zemřel přehlížen a v chudobě
Zdroj: se souhlasem České televize
Původně měl v Chalupářích postavu vysloužilého kontrolora Evžena Humla hrát Jaroslav Marvan. Před natáčením bohužel zemřel, takže na jeho místo nastoupil Jiří Sovák.Do roku 1989 se mohla používat pouze instrumentální verze písně Když máš v chalupě orchestrión. Až pak se do ní vrátil hlas Waldemara Matušky.V seriálu Chalupáři se objevil i syn Jiřího Sováka, Jiří Schmitzer. Přestože si před kamerami rozuměli, v soukromí byl jejich vztah chladný.Jiří Sovák předvedl v Chalupářích svůj skvělý smysl pro improvizaci. Hlášku, že v Indii mají plechový děti, vymyslel sám.+ 5 fotek+ 6 fotek

Herce Ottu Lackoviče, kterého si můžeme dnes připomenout v seriálu Chalupáři, znají diváci hlavně z menších a epizodních rolí. Těch ztvárnil za svého života opravdu hodně. S přibývajícím věkem si pak stěžoval na to, že na něho všichni zapomněli. Nedostatek práce však nebylo to jediné, co jej trápilo. Deset let bojoval s rakovinou plic.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 07. 2021 11:00

Děj seriálu Chalupáři: Evžen Huml - penzista, bývalý kontrolor, a ještě k tomu vdovec. Vražedná kombinace. Už má po krk pražského bytu, v němž se tísní se svou dcerou, jejím manželem a vnukem. Nemluvě o tom, že i oni ho mají dost. Zeť mu vnukne myšlenku, že by si mohl ve vesnici Třešňová koupit chalupu, jejíž cena je více než výhodná. Jenomže v ní má domovské právo také Bohouš Císař, se kterým se bude muset nevrlý důchodce naučit žít. Když jednou pomůže zraněnému mladíkovi, získá si tím úctu místních, kteří ho pak přijmou mezi sebe. Na první díl slavných Chalupářů se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Otto Lackovič vynikal v divadle i filmu

Láska k herectví se u Lackoviče projevila již v raném mládí. Přesto se však nejprve vyučil strojním zámečníkem. Navíc byl během Slovenského národního povstání těžce zraněn a několik týdnů musel strávit na nemocničním lůžku. Ochotničení se přehouplo v profesionální kariéru až s nástupem do baletu a opery, kde se mu naskytly příležitosti zaskakovat za kolegy, a to i v sólových partech.

Balet ale nakonec porazila činohra, ta ho lákala mnohem víc. Otto Lackovič jako jeden z mála nedostal za minulého režimu žádné vyznamenání. Na to si musel počkat až do roku 2005, kdy obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Namluvil, mimo jiné, i padoucha Rollinse ze ságy o Vinnetuovi.

Neradostné stáří Otty Lackoviče

„Jsem už starej a klidnej dědek,” svěřil se kdysi herec deníku Blesk. „Stojí to za prd. Tohle už není žádná perspektiva. Hlavně neposlouchám rádio a nekoukám na televizi. Půl roku jsem na chalupě v Českém ráji a půl roku v Praze. Ale jak mám ty dvě domácnosti utáhnout?” narážel Lackovič na to, že už nedostává žádné nabídky na role.

Mám už jen jedno představení v měsíci v divadle. Dabing už žádný. Nemám nic. Ti mladí si možná myslí, že bych zapomínal text a zdržoval, herectví se však nezapomíná. Bral bych ale roli, na kterou se nezapomíná. Žádný štěk. Hraju od osmnácti, takže mám zkušenosti,” dodal.

Bez korupce a úplatku

Otto Lackovič viděl největší problém v tom, že nikoho neuplácel, aby mu dal práci. Nakonec skončil v Praze, neboť si dle jeho slov nemohl dovolit vytopit chalupu. Nebyl prý uhlobaron ani majitel polesí a žije v chudé domácnosti. Zemřel 4. února 2008 ve věku 80 let po desetiletém boji s rakovinou plic.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Otto Lackovič

Česká televize: Chalupáři

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články