Josef Kemr: Žárlivý sukničkář, který nikdy nešel pro ránu daleko. Poznal to i Rudolf Hrušínský

Josef Kemr: Žárlivý sukničkář, který nikdy nešel pro ránu daleko. Poznal to i Rudolf Hrušínský
Zdroj: Wikimedia Commons/Národní divadlo, CC BY-SA 4.0

Skvělý herec Josef Kemr, kterého si dnes můžeme připomenout ve filmu Slaměný klobouk, na to sice díky svým rolím nevypadal, ale v soukromém životě se otočil za každou sukní. Navíc byl velmi žárlivý. Rudolf Hrušínský měl možnost poznat to na vlastní kůži...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 05. 2021 11:00

Děj filmu Slaměný klobouk: Pařížský bonviván Maurice Fadinard je na dně. Ve čtyřiceti letech skončil bez peněz. Jedinou možností, jak se znovu postavit na nohy, je svatba s mladou Helenkou, nezkušenou, a hlavně bohatou dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se však Ferdinand ještě jednou sejde se svou milenkou a od té doby se roztočí kolotoč zmatků a nedorozumění. Na komedii Slaměný klobouk z roku 1971 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Josef Kemr proti režimu

Josef Kemr ztvárnil za svůj život stovky rolí. Minulý režim toho chtěl samozřejmě využít a snažil se mu udělit titul Zasloužilý umělec. Kemr jej však odmítl.Nahý jsem přišel na svět a nahý chci z tohoto světa odejít. Nenavykl jsem byzantským způsobům, abych ruku, která bije, ještě políbil a poděkoval,” uvedl v dopise zaslaném na ÚV KSČ. V roce 1989 podepsal petici Několik vět a poté vystoupil na manifestaci Občanského fóra. Zemřel na počátku roku 1995 ve věku 72 let. Osudnou se mu stala rakovina.

Josef Kemr uměl překvapit

„Měl ženu i milenku. Líbil se ženám, i když nebyl žádný krasavec. Měl však charisma,” uvedla pro deník Blesk Květa Fialová. S jednou milenkou dokonce zplodil nemanželského syna Vladimíra Poláčka. Jeho matka měla být ochotnická herečka. Kemr se s ní prý seznámil během natáčení jednoho filmu.

Vladimír Poláček se později dozvěděl, kdo je jeho otcem, matka však nechtěla, aby po něm pátral. Dle informací Blesku se měl Kemrův syn živit prodejem na strakonických trzích. Podobu se slavným rodičem ale nezapřel. A právě díky tomu se stal v určitém slova smyslu senzací.

Pořádná facka od Kemra

Láska k inscipicientce Národního divadla Marice Skopalové jej rozkmotřila i s jeho dobrým kamarádem Rudolfem Hrušínským. Jednou ji totiž nevinně poplácal po zadku. Když to Kemr uviděl, vrazil mu pořádnou facku.

A aby ne, když tuto ženu evidentně miloval více než svou vlastní. Před svou smrtí totiž zařídil jednu zvláštní věc. Na věčný odpočinek se odebral se Skopalovou, jeho manželka Eva Foustková naopak odpočívá v Kladně. A jak vůbec dopadl spor Kemra s Hrušinským? Údajně se už spolu nikdy neudobřili.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Josef Kemr

CSFilm: Slaměný klobouk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články