Strasti Party hic: Menšík trpěl záchvaty dušnosti, pobožný Kemr odmítl neslušný návrh

Strasti Party hic: Menšík trpěl záchvaty dušnosti, pobožný Kemr odmítl neslušný návrh
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Hvězdně obsazená (Kemr, Menšík, Dvořák, Nárožný, Krampol) komedie pojednává o hornících, kteří razí heslo – parta hic, práce nic. Pak se stanou součástí experimentu s pitím mléka.Nahota představovala pro Josefa Kemra problém, všimněte si, jak je oblečen v porovnání se svými kolegy.Horníkům, sedícím u piva a rumu, přijde o výhodách pití mléka zazpívat sám Karel Gott.Josef Dvořák si práci horníka vyzkoušel ještě před samotným natáčením. „Smekám kloubouk,“ řekl poté.
+ 4 fotky+ 5 fotek

V hornické komedii Parta hic se sešlo hned několik velkých hereckých jmen. Nejvíce pozornosti na sebe samozřejmě strhával Vladimír Menšík, kterému natáčení filmu na zdraví moc nepřidalo. Josef Kemr zase coby silně věřící člověk odmítal nahé scény před kamerou. Nakonec si dal říct, ale stejně ho pak čekal obrovský šok.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 02. 2021 16:00

Lékařka Alice Váňová je velmi energická žena. Jakmile nastoupí na šachtu Mír, začne s výzkumem léčby silikózy u místních horníků. Její know-how spočívá v takzvané kalciové bariéře, které lze dosáhnout pravidelným pitím mléka. Jenomže jak k tomu horníky donutit? Mléko totiž není zrovna jejich nejoblíbenějším nápojem. Na komedii Parta hic z roku 1976 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Nesmělý Josef Kemr

Původně na něj čekala role předsedy ROH, díky které by se Josef Kemr vyhnul jedné pro něj komplikované scéně. Soudruzi však nakonec rozhodli jinak, protože se kvůli své víře na to kádrově nehodil. A skončil mezi horníky. To byl problém. Ve scénáři totiž byla také scéna se společným sprchováním. Kemrovi ale právě kvůli tomu, že byl silně věřící, nahota před kamerou silně vadila.

Po dlouhém přemlouvání si dal nakonec říct, vymínil si však, že všechny ženy ze štábu musí pryč. A tak se i stalo. Jenomže to herec ještě nevěděl, že si jeho kolegové z něj tak trochu vystřelí. Když se dotočilo a odhrnul se sprchový závěs, bylo za ním celé dámské osazenstvo filmu Parta hic. Kemr se tak vylekal, že v tu ránu málem zkolaboval.

Astma Vladimíra Menšíka

Vladimír Menšík moc dobře věděl, že účinkování v tomto filmu jeho zdraví moc nepřidá, přesto do toho šel. Fárat musel s doktorem, který mu pomáhal ulevit od častých astmatických záchvatů. Natáčelo se ve skutečných dolech, kde Menšíka trápila dušnost.

„Ani jednou si však nepostěžoval. Jako vždy kolem sebe šířil dobrou náladu a bavil ostatní různými historkami a vtipy,” řekl Václav Babka, který si ve filmu místo Kemra zahrál předsedu ROH Rudlu Janečka.

Karel Gott a mléko

Hornické povolání si na vlastní kůži vyzkoušel i Josef Dvořák. Ten se na svou roli připravoval opravdu svědomitě. Ještě před začátkem natáčení sfáral, aby se na vlastní oči přesvědčil, o čem tato práce je. „Byla to drsná zkušenost, ale z filmu jsem nakonec necouvl. Každopádně před horníky smekám,” zavzpomínal.

V komedii Parta hic se objevil i Karel Gott, zpívající lehce absurdní píseň Vůně mléka, kterou pro něj připravil Ladislav Štaidl. Zpěvák přijal nabídku, protože ho filmový svět vždy velmi fascinoval. Nikdy tak nezahodil ani jednu příležitost zahrát si. Jiří Hrzán však podobné štěstí neměl. Spadl ze střechy a zlomil si klíční kost. Urychleně jej tak nahradil Ivan Vyskočil, který měl být, dle slov herce Skopečka, „taky dobrej“.

Zdroje informací:

Prima Max

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články