Sára (31): Přítel mě uhodil, místo rozchodu jsem mu odpustila. Co si o tom myslí odborník?

Stalking není dobré podceňovat.
Zdroj: pixabay

Jste ve vztahu spokojení, ale najednou se stane něco nečekaného, co vás vykolejí a zboří všechny krásné představy o lásce. Partner vás uhodí a váš vztah to rázem změní. Agrese nesmí nikomu jen tak projít. Sára dostala od svého přítele facku. Jak jí s tímto problémem poradí psycholog Tomáš Morávek?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 14. 02. 2020 12:00

S Davidem jsme si padli do noty na mém narozeninovém večírku. I když byl starší, byla mezi námi zvláštní chemie. David se rád bavil a já s ním.  Nic mu nedělalo problém, a i když má jen učňák, rozuměli jsme si. Vždycky na něj bylo spolehnutí, dokázali jsme se na všem domluvit. Pak se ale začaly dít věci, které mne znepokojovaly.

Král večírků

Možná byl David nevybouřený, co já vím. Ale každý víkend trávil na večírcích. A mě už to přestávalo bavit. Chtěla jsem náš společný volný čas trávit i jinak. David se mi začal vysmívat, že se neumím odvázat a bavit. Uměla jsem, ale naše představy o trávení volného času se rozcházely.

Vášeň byla pryč!

Postupem času mi hlavou probleskovaly myšlenky typu: ,,Nejsi dost přitažlivá a zábavná.“ Začala jsem o sobě pochybovat a David mi to příliš neulehčoval. Čím dál víc mě shazoval a provokoval, dokonce i před svými kamarády.  Vášeň se z našeho vztahu pomalu vytrácela a já byla jako tělo bez duše.

Dostala jsem facku

O jedné sobotě jsme byli s přáteli na večírku. David už byl veselý a chtěl tancovat. Já ho odmítla, načež reagoval velmi agresivně a před ostatními kamarády mi dal facku. Stála jsem jako opařená, dostavil se šok. Vzápětí jsem utekla! Druhý den stál ve dveřích s kytkou v ruce a omlouval se mi. Ale tím to neskončilo. Kdykoliv máme nějaké neshody, připomene mi tuto situaci s výrokem, že jsem ho vlastně vyprovokovala a jeho reakce byla v pořádku. Což mě děsí a nechci ani pomyslet na to, co se může stát příště. A jak by mohl zase reagovat.

NÁZOR ODBORNÍKA: Co radí Sáře psycholog Tomáš Morávek?

,,Každý z nás má právo udělat chybu. Ale některé prohřešky v chování jsou natolik varovné a důležité, že není dobré je podceňovat. V našem příběhu dal muž své přítelkyni facku. Pokud by se to stalo v opilosti, je to stejně závažné jako za střízlivého stavu. Možná by se David mohl hluboce a upřímně omluvit a přijmout taková opatření, aby se to nikdy neopakovalo. Například přestat pít alkohol a jít si své vnitřní problémy řešit k psychologovi. Pak by mohl dostat ještě jednu šanci. Pokud ale k celému incidentu zaujme postoj 'je to tvoje chyba', pak nezbývá, než Sáře jednoznačně doporučit ukončit vztah s Davidem a najít si jiného partnera. Pokud to neudělá, vystavuje se vědomě riziku, že se to stane opakovaně. Nepodléhej sebeklamu, Sáro, a jdi hledat štěstí jinam, zní v kostce má rada."

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články