Domácnosti bez příjmů a bez úspor. My jsme vás varovali, říkají ekonomové

Domácnosti bez příjmů a bez úspor. My jsme vás varovali, říkají ekonomové
Zdroj: shutterstock.com

To, před čím ekonomové dlouhá léta varovali, se stalo skutečností: mnoho českých domácností je bez varování odříznuto od příjmů, týká se to hlavně živnostníků. A ti, kdo nemají úspory, se ze dne na den ocitli ve velmi svízelné situaci. Nic nepomohlo mnohaleté nabádání ekonomů k tomu, aby se všechny domácnosti soustředily na tvorbu úspor, tvorbu finanční rezervy na horší časy. Zábava, móda, dovolené či jiné požitky byly přednější. Karanténa nyní ukazuje, jak těžké je bez našetřených peněz čelit nečekané ztrátě výdělku.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 27. 03. 2020 14:59

Jak z toho ven?

Řešení nastalé situace rozhodně není jednoduché. Kde je k mání pomoc od příbuzných a přátel v podobě finanční zálohy do doby, než na účet doputuje finanční výpomoc od státu, tam mají vyhráno. Jenže v České republice žije i spousta lidí, kteří se nemají na koho obrátit. Nezbývá jim, než oslovit finanční domy.

Vzhledem k tomu, že finanční výpomoc od státu je již slíbena a měla by dorazit během dubna v podstatě jako „výplata“ za březen, nabízí se coby jedno z možných řešení zažádat o krátkodobou půjčku. Jenže tady pozor, s úvěrem jsou spojeny další náklady – na poplatky a úroky. Jedinou výjimkou a snad jedinou půjčkou, která se dá v této situaci doporučit, je první půjčka zdarma.

První půjčka zdarma nebo kreditka?

V případě první půjčky zdarma jde o typ rychlého úvěru, který se splácí od jednoho do tří měsíců a v současnosti nabídne i 16 000 korun opravdu bez jakýchkoliv dalších nákladů. V podstatě se jedná o nebankovní konkurenci bankovním kreditním kartám, které umějí nabídnout zdarma peníze na nákupy, a to až na 60 dní.

kreditní karty se ovšem nevyplatí vybírat hotovost (výběr z bankomatu mnohde stojí i přes 100 Kč). A dost špatně se z ní platí třeba za energie nebo nájem, kreditka je zkrátka určená na nákupy v kamenných obchodech nebo na internetu. V tomto ohledu je první půjčka zdarma efektivnějším řešením, peníze totiž dorazí přímo na běžný účet žadatele, odkud se dají využít jakkoliv.

Co třeba kontokorent?

Kontokorent neboli možnost přečerpání účtu (tzv. jít do mínusu) rozhodně doporučit nelze, neboť se tu počítají úroky ihned poté, co se peníze použijí. A že to nejsou náklady malé, dokládají sazebníky bank, kde najdeme úročení kontokorentů i více než 20 %! Proto jestli můžete, tomuto druhu zadlužení se vyhněte.

Živnostníkům pomáhají i obce

Mnoho obcí a měst již pomáhá živnostníkům v těžkém období bez příjmů. Některá města snižují nájmy třeba v provozovnách studií s osobními službami, občerstvení a dalšími službami, které byly z příkazu státu v nouzovém stavu uzavřeny.

Je pravděpodobné, že některé obce a města, případně kraje sáhnou i k bezúročným půjčkám pro živnostníky, stejně jako je nedávno nabídl stát firmám prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky. Jen to asi nebude hned. Rozhodně sledujte informační weby obce a kraje, kde žijete.

Banky uleví od splátek a stát odpustí 6 plateb na sociální pojištění

V současnosti již víme, že banky plánují vyhovět žádostem o tříměsíční splátkové prázdniny, kdy posunutí splátek nebude automatické, ale na vyžádání. Stát nebude v roce 2020 požadovat od živnostníků šest plateb odvodů na sociální pojištění, což je úspora minimálně 6 x 2 544 Kč.

Jde o plošné opatření pro všechny OSVČ, takže když budete odvody na sociální pojištění platit bez přerušení, předplácíte si tím o šest měsíců dopředu. V obou případech nejde sice o přímou finanční dávku, ale úleva od plateb se bude více než hodit.

Závěrem pár tipů k tvorbě finančních rezerv

Situace nám jasně ukazuje, že bez finančních rezerv to prostě nejde a nepůjde. Současný propad příjmů a celé ekonomiky bude pro mnoho lidí a celých rodin velkou zkouškou výdrže, improvizace, také pevnosti jejich vztahů a opravdovosti přátelství, kdy budou moci zjistit, zda se od svých známých (v lepší finanční pozici) dočkají pomoci.

Již nyní je však potřeba se dívat do budoucnosti a začít plánovat, jak se pustíme do tvorby finančních rezerv, až pomine největší krize. Doufejme, že korona virus a s ním spojená karanténa nám budou dostatečným poučením.

Nejjednodušší způsob tvorby finančních rezerv je odkládáním na spořící účet, jinými slovy mimo běžný účet, abychom neměli nutkání na úspory sahat, dokud je opravdu nepotřebujeme. Jsou i takové spořící účty, kam se finance z vašeho běžného účtu odklánějí automaticky podle toho, co si nastavíte.

Můžete si zvolit třeba nějaké procento z každé platby z účtu, takže při placení čehokoliv odejdou automaticky další peníze na spořící účet. Lze nastavit i odvod konkrétní částky za každou provedenou platbu. Vzhledem k tomu, že se jedná o spoření postupné, dá se poměrně dobře zvládat. Na úbytek peněz k útratě si totiž v tomto případě budete zvykat nenápadně a postupně.

Co je na spoření nejtěžší?

Největší potíž se spořením má většina lidí v motivaci.ce toužíme po konkrétní kávě s kamarádkou nebo pivu s kamarádem, po dovolené či jiném zážitku, než po neurčitém obnosu naspořeném v budoucnosti.

Nyní se však ukazuje, že právě ona neurčitá motivace spořit je tím, co dokáže zachránit jednotlivce i celé rodiny odříznuté od příjmů v důsledku negativní události jakéhokoliv rázu. Doufejme, že korona krize nás dostatečně poučí a že se spořením začneme co nejdříve!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články