22 dnů boje o život: Muži s bipolární poruchou rostly v žilách magické houbičky

22 dnů boje o život: Muži s bipolární poruchou rostly v žilách magické houbičky
Zdroj: Pixabay

Podle studie Lékařské fakulty Creighton University v Nebrasce se jeden pacient s bipolární poruchou rozhodl, že nebude užívat předepsané léky a přejde na léčbu „magickými houbičkami”. Po několika dnech injekcí s výtažkem z lysohlávek ho čekal průjem, nevolnost, žloutnutí kůže, zvracení krve a selhání orgánů. Ale to nejpodivnější přišlo až pak...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 03. 2021 14:00

Pacient, jehož identita zůstává utajená, strávil v nemocnici celkem tři týdny. Kdyby za něj nedýchaly přístroje, již by byl patrně po smrti. Jen díky vynalézavosti lékařů, kteří mu nakonec dokázali z těla vyplavit toxiny, je stále naživu. O podivném případě informoval lékařský časopis Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

Léčba lysohlávkami

Třicetiletý muž se snažil léčit psilocybinem, který obsahují, mimo jiné, lysohlávky. Vadilo mu totiž, že jeho dosavadní léky na bipolární poruchu obsahují opioidy. Nutno ale dodat, že se k tomuto kroku rozhodl během maniodepresivní epizody. Nasbírané houby nejprve uvařil a poté si roztok aplikoval do žíly.

Po několika dnech začal pociťovat velkou únavu. Následoval průjem, nevolnost a zvracení krve. Vyděšení příbuzní už na nic nečekali a odvezli ho na pohotovost. Ještě před příjezdem do nemocnice mu však začaly selhávat játra a ledviny, takže ho lékaři nejdřív museli vrátit mezi živé. Na jednotce intenzivní péče pak strávil celých osm dní.

Bizarní objev

Krevní testy ukázaly, že muž trpěl bakteriální infekcí, již měl na svědomí mikrob Brevibacillus. Pozitivně vyšla z testů také plísňová infekce způsobená Psilocybe cubensin, čili lysohlávkou kubánskou. A ta lékaře skutečně překvapila. Znamenalo to totiž jediné – injekčně podaná houba mu začala růst v krvi.

Kdyby lékaři nenasadili antibiotika a nevyplavili mu z těla všechny toxiny, neměl by šanci přežít. O jeho život bojoval celý tým zkušených doktorů, ale vyhráno měli až po dvaadvaceti dnech. Teprve pak mohl unikátní případ odejít domů.

Pro pohodu

Léčba psilocybinem není neobvyklá, ale musí se provádět pod přísným dohledem. Na New York University a Univerzitě Johnse Hopkinse byly provedeny studie, v rámci kterých byl pacientům s rakovinou a panickou hrůzu ze smrti podán psilocybin ve formě tablet. Psychedelikum razantně zlepšilo jejich náladu a duševní pohodu.

Intravenózní podání se používá zcela výjimečně, a navíc obsahuje pouze psilocybin, žádné jiné další nežádoucí látky. Výluh, který užíval zmiňovaný pacient, však byl nefiltrovaný. Lékařům sice tvrdil, že tekutinu přecedil přes vatový tampón, to bylo ale zcela nevyhovující a neúčinné opatření.

Zdroj informací:

Allthatsinteresting.com: Magic Mushrooms Started Growing In A Nebraska Man’s Blood After He Injected Them Into His Veins

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články