Vůdce na drogách: Hitler neudělal bez svého dealera ani krok, dostal až 800 injekcí

Vůdce na drogách: Hitler neudělal bez svého dealera ani krok, dostal až 800 injekcí
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0 DE
Když se dostal Hitler k moci, změnilo se v Německu mnohé.
Pokud jste chtěli pervitin, mohli jste si jej koupit v lékárně.Drogy schvalovala i armáda. Díky nim mohla provést takzvanou bleskovou válku.Drogově závislý byl i vůdce. Jeho osobním dealerem/lékařem byl Theodor Morell.+ 2 fotky+ 3 fotky

O nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi by se toho dalo napsat opravdu mnoho. Jeho osobnost nabízí hned několik zajímavých témat. Masový vrah, šílenec a milovník neobvyklých sexuálních praktik. A také drogově závislý člověk, který bez svého osobního lékaře, jenž byl zároveň i jeho drogovým dealerem, neudělal ani krok.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 01. 2021 14:00

Adolf Hitler byl nacistický diktátor rakouského původu. Od roku 1933 stál v čele Německého státu, který později přejmenoval na Třetí říši. Je zodpovědný za rozpoutání druhé světové války a vyvraždění milionů lidí v koncentračních táborech.

Kouzelná pilulka jménem pervitin

Pervitin se do Německa dostal oficiálně v roce 1938. Říkalo se mu kouzelná pilulka a doporučoval se všem, kteří trpí depresí a únavou. Zálibu si v této droze našli jak vojáci, tak i prostí obyvatelé. Když jste na ni dostali chuť, stačilo zajít do lékárny. Kdo stál za popularizací této nebezpečné a silně návykové látky?

Zasloužil se o to lékař Otto Ranke, který sledoval účinky pervitinu na více než stovce vysokoškoláků. Byl přesvědčený o tom, že právě tato droga zaručí Německu absolutní vítězství v nadcházející válce. Vojáci by nepotřebovali odpočinek a dokázali by pochodovat i několik dní v kuse. Armáda po pervitinu doslova skočila, konečně měli způsob na to, jak vytvořit ubersoldata.

Blitzkrieg na tripu

Pervitinem se v roce 1940 začaly zásobovat přední linie německých vojsk. Mnozí odborníci jsou tak přesvědčeni o tom, že právě díky drogám se nacistům podařila takzvaná blesková válka. Největší užitek z pervitinu měly tankové sbory a posádky ponorek.

U ponorek se lékaři snažili vyvinout ještě účinnější povzbuzovák, který by vojákům umožnil zůstat vzhůru až pět dní. Výsledná kombinace opiátů se však minula účinkem. Obsluha ponorek nebyla schopná pracovat. Problémy jí dělaly i prosté palubní údaje, které najednou nedokázala ani přečíst. Užívání drog se však netýkalo jen vojáků. Závislí byli i přední nacističtí pohlaváři, a to včetně samotného Hitlera.

Co si bez tebe počnu?

Hitler věřil málokomu, ale jeho osobní lékař Theodor Morell, který zároveň zastával funkci drogového dealera, do úzké skupinky vyvolených bezesporu patřil. Během jejich devítileté „spolupráce” podal Morell Hitlerovi přes osm set injekcí amfetaminů, barbiturátů a opiátů. Valnou většinu z toho tvořil Eukodal, což byl název pro narkotický lék proti bolesti.

Poprvé jej vůdce užil v roce 1943 před setkáním s Benitem Mussolinim. Morell si tak vytvořil vlastní soukromé vězení. Nesměl se od diktátora hnout ani na krok. Za omluvu se nepovažovala ani smrt bratra. „Co bych si bez tebe počal?” ptal se Hitler Morella, který se jej snažil přesvědčit o tom, aby ho pustil alespoň na pohřeb. Nabízí se tak jedna otázka: Vypadaly by dějiny jinak, kdyby nebyl Hitler pod vlivem drog?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Theodor Morell, Adolf Hitler

Prima Zoom: Nacisté na drogách

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články