Co je dobré na křečové žíly: Tyhle babské rady by vám neměly uniknout

Co je dobré na křečové žíly: Tyhle babské rady by vám neměly uniknout
Zdroj: Freepik.com

Pocity těžkých nohou jsou počáteční příznaky toho, že se mohou objevit křečové žíly. Toto žilní onemocnění je velmi časté a postihuje většinou ženy. Důležité je včas zahájit prevenci. Jaká lidová doporučení stojí za pozornost?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 13. 02. 2021 09:00

Křečové žíly neboli varixy určitě není vhodné podcenit. Když co nejdříve zahájíte vhodnou prevenci, nohy vám poděkují. Potíže s křečovými žilami si totiž mohou vyžádat návštěvu u cévního chirurga a jeho zákroky nemusí patřit mezi právě příjemné zážitky.

Příčiny vzniku křečových žil

Křečové žíly mohou vzniknout v důsledku sedavého zaměstnání, případně jím trpí lidé, kteří hodně času stojí. Svou roli také může hrát dědičnost, někdy i těhotenství a rizikovým faktorem je obezita.

Nezapomínejte na vhodný pohyb

Jestliže máte sedavé zaměstnání, je důležité v jeho průběhu procvičovat nohy. K prevenci křečových žil existují speciální cviky, příkladem je kroužení chodidel. Pokud to vaše práce umožňuje, dejte si na pár minut nohy nahoru. Jinak je důležitý pohyb, ať už jde o chůzi, plavání, nebo třeba jízdu na kole.

Střídání studené a teplé sprchy

Jedním z jednoduchých preventivních opatření je sprchování nohou, při kterém střídáte studenou a teplou vodu. Takovéto proudy vody podpoří krevní oběh, a tím i pomáhají při křečových žilách. Sprchování nohou je vhodné vždy končit studenou vodou.

Důležité složky stravy pro prevenci křečových žil

Pro nohy bez křečových žil se vyplatí konzumace vitaminů C a E a dostatku vlákniny. Cennou látku pro žíly představuje flavonoid rutin, který přispívá k lepší elasticitě cévní stěny, ředí krev a posiluje její cirkulaci.

Bylinky a potraviny na křečové žíly

Babičky měly na každou nemoc nějakou vhodnou bylinku nebo potravinu. V případě křečových žil je nejznámější surovinou pohanka. Tato pseudoobilovina obsahuje již zmíněný rutin. Připravit si z ní můžete čaj. Hodí se jako příloha, ale můžete z ní uvařit i pohankovou kaši. S pohankou by se to ale nemělo přehánět, mohlo by dojít k nárůstu kožní citlivosti na světlo (obsahuje fototoxický fagopyrin).

Cenné na flavonoidy jsou jablka, ale tyto plody je třeba konzumovat se slupkou. Na žilní systém působí dobře také česnek, cibule, šípky, rajčata, červená řepa, borůvky a černý rybíz. Z dalších potravin se dají preventivně využít oleje: pupalkový, lněný, dýňový. Jsou zdrojem omega 3 a omega 9 nenasycených mastných kyselin.

Pořiďte si stahovací punčochy

V počátečních fázích tohoto žilního onemocnění stačí kompresivní punčochy, což urychlí krevní průtok v žilách. Otoky pak budou mnohem menší.

Na co zapomenout

Pokud chcete omezit pravděpodobnost vzniku křečových žil, neměla byste dávat nohu přes nohu. Stojí za zmínku, že také hormonální antikoncepce může mít vliv na rozvoj žilního onemocnění.

Pokud si nejste jistá, že vaše samoléčba nohám dostačuje, obraťte se na cévního specialistu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články