6 bizarních zpráv ze starých novin: Epidemie postihující pouze ženy a otrávená rodina

6 bizarních zpráv ze starých novin: Epidemie postihující pouze ženy a otrávená rodina
Zdroj: Wikimedia Commons/Chris Brown, CC BY-SA 2.0

Historie je, a vždy bude, plná bizarností. Zatímco dnes se dozvídáme o neobvyklých událostech z internetu, kdysi k tomu sloužily novinové články.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 11. 2021 11:00

Spisovatelka Rona F. Levin ve své knize Comic, Curious and Quirky shromáždila ty nejlepší a nejpodivnější články z historických novin. A na co se můžeme těšit? Tak třeba na velmi praktický dům, tragický, ale svým způsobem i komický příběh, nebo pojednání o tom, jak bychom se měli chovat k zesnulým. A třešničkou bude varování před velmi nepříjemnou epidemií...

Praktické bydlení

V Leeds Intelligencer vyšel 23. července 1853 článek o zahájení výroby domů z papírmaše v podniku pana Bielefelda v anglickém Staines. Konstrukce, podlaha a dveře byly dřevěné. Zbytek byl z papíru. K mání byly chatky i vily. To zaujalo jednoho džentlmena, který hodlal s tímto produktem prorazit na australském trhu. A proč vlastně ne. Dům šel během několika hodin rozebrat a znovu postavit, navíc měl duté stěny, takže odolával vlhkosti. Vyhýbal se mu i tropický hmyz, neboť papírmaš obsahoval, zřejmě jako bonus, jedovaté látky.

Dejte pokoj se spropitným

V roce 1768 napsal jeden muž do The London Magazine dopis, v němž se dotazoval, kdo vymyslel spropitné. Neustále ho totiž někdo obtěžuje s nataženou rukou a čeká na ”dýško”. V prvé řadě by měli, dle jeho mínění, dostávat dostačující plat od svých zaměstnavatelů. Na účtence z hostince by mělo být ponecháno pouze prázdné místo, kde by zákazník vyplnil částku, jenž považuje za adekvátní. A to bez jakýchkoli poznámek o tom, že mohl dát víc. Nápad by to byl dobrý, ale neujal se...

Recept na katastrofu

Northampton Mercury psal 11. září 1830 o tom, co měla být jen další obyčejná večeře. Paní Shaw se ten den rozhodla podusit v hrnci skopovou kýtu. Jenomže zapomněla na to, že v něm před několika dny vařila arsen, kterým ničila škůdce. Odnesla to celá rodina, včetně pozvaného reverenda. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

Úcta k mrtvým

List Paisley Herald and Renfrewshire Advertiser přinesl 13. ledna 1872 pojednání o úctě k zemřelým.Je velmi bolestné vidět, jak je mrtvola vezena v nevzhledné černé truhle pod smutečním kočárem, zatímco pozůstalí si sedí pohodlně na polštářích. Poukazuje to na nedostatek úcty. Zesnulý člen rodiny by neměl být vezen jen pár centimetrů od povrchu silnice. Když prší, je rakev celá od bláta.” Nutno dodat, že se poté hnuly ledy. Dublinští policejní komisaři vydali nařízení, že rakev nesmí být dopravována pod kočáry, které zároveň slouží pro přepravu lidí.

Opilý povozník

Zprávu o opilém povozníkovi Wiganovi přinesl 9. ledna 1875 Bradford Daily Telegraph. Notně opilý řídil vůz tažený koňmi, jenž byl naložen asi tunou střelného prachu. Sudy měl pouze částečně zakryté plachtou. Silnice byla velmi kluzká a aby toho nebylo málo, držel muž v ruce zápalky. Soud opilcovi udělil pokutu a vyzval jeho zaměstnavatele k vyjádření, proč nebyl nebezpečný náklad řádně zakrytý. Další průběh kauzy již není znám.

Nebezpečná epidemie

A ještě jednou Leeds Intelligencer, který 5. července 1768 oznámil, že z Francie byla do Anglie zavlečena nebezpečná epidemie postihující něžné pohlaví. Hlava se prý nafoukne do obřích rozměrů (má připomínat berana), což vede ke ztrátě rovnováhy. Žena se dokáže pod velkou tíhou jen potácet. Součástí nemoci je i prudké svědění a zápach. Mají ho na svědomí červi, kteří se nejprve vylíhli v mozku a nyní se derou ven...

 Zdroje informací: 

Historyextra.com: 10 Weird And Wonderful Historical Newspaper Stories 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články