Šmoulí rodina Fugateových: Co stálo za neobvyklým zbarvením jejich kůže?

Šmoulí rodina Fugateových: Co stálo za neobvyklým zbarvením jejich kůže?
Zdroj: Pixabay

V 19. století obývala kopce Kentucky velmi zvláštní rodina. Jmenovali se Fugateovi a dalo by se o nich s nadsázkou říct, že byli živou verzí Šmoulů. Měli totiž modrou pokožku. Jak se to mohlo stát?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 07. 2021 14:00

Za vše mohla genetická abnormalita, jenž vyústila v poruchu krve zvanou methemoglobinémie. Můžeme na ni narazit i v současnosti, byť už ne v takové podivné podobě, jako se projevila u Fugateových.

Odtrženi od zbytku světa

Genetická porucha, kterou Fugateovi trpěli, byla lékaři objevena až v polovině dvacátého století. Rodina se totiž stranila okolního světa. Po dobu 150 let žili její členové v naprostém odloučení od společnosti. Poruchu si předávali mezi sebou, z jedné generace na druhou.

Vše začalo v roce 1820 svatbou francouzského sirotka Martina Fugatea s Elizabeth Smith. Jako místo k životu si vybrali Troublesome Creek v Kentucky. Na tom by nebylo až tak nic divného, kdyby oba, shodou okolností, nebyli nositeli recesivního genu met-H, jenž způsobuje modrání kůže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ancient Explorers (@ancientexplorers)

Když se jim začaly rodit děti s neobvyklou barvou kůže, museli být v šoku. Oni sami nevykazovali žádné známky této poruchy. Jejich syn Zechariach se měl později oženit se svou tetou, nebo sestrou. On sám modrou pleť neměl (ze sedmi dětí ji měly čtyři) a nepředal ji ani svým dětem. Ty ale, naopak, měly potomky s touto abnormalitou. Předávání genu se zpomalilo až s odchodem do města, kdy byla učiněna přítrž incestním svazkům.

Hledání léku na modrou kůži

Na počátku šedesátých let 20. století se Rachel a Patrick Richie Fugateovi rozhodli vyhledat lékařskou pomoc. Ujala se jich doktorka Madison Cawein, která po sérii testů zjistila, že mají v krvi vysokou hladinu methemoglobinu. Zkusila jim proto podávat injekce methylenu. A uspěla. Barva jejich kůže se brzy vrátila do normálu. Oba byli šťastní a začali látku pravidelně užívat ve formě pilulek.

Poslední člen rodiny Fugateů

Posledním známým členem rodiny Fugateů je Benjamin Stacy. Narodil se v roce 1975 a všem připravil velké překvapení. Jeho kůže byla sytě modrá. Takto výrazné zabarvení měla i jeho babička Luna. Benjaminovi však, na rozdíl od ní, pokožka po pár týdnech zesvětlala. V současnosti byste v něm prý potomka Fugateů vůbec nepoznali.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Blue Fugates

Historicmysteries.com: The Fugates, A Kentucky Family with Blue Skin!

Dailymail.co.uk: Meet Ben Stacy, the living descendant of the BLUE men of Appalachia - who was born discoloured too but grew out of it

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články