Neuvěřitelný příběh šarlatána Jamese Morisona: Pacienty léčil zeleninou, ti mu ale začali umírat

Neuvěřitelný příběh šarlatána Jamese Morisona: Pacienty léčil zeleninou, ti mu ale začali umírat
Zdroj: Wikimedia Commons/wellcomeimages, CC BY 4.0

Britský podnikatel a samozvaný lékař James Morison dokázal tisícům lidí nakukat, že k tomu, aby se uzdravili, potřebují jenom jeho zeleninové pilulky. A protože bylo 19. století a medicína ještě značně pokulhávala, mohli se mezi lékaře snadno vetřít podvodníci a šarlatáni, kterým šlo jen o snadný zisk. Tak jako Morison.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 05. 2021 11:00

Morison měl začít vyrábět svůj zázračný lék poté, co jej zklamal přístup lékařů. Pětatřicet let se potýkal s neznámou nemocí, která mu působila veliké utrpení. A jedinou věcí, která mu pomohla, byly právě jeho zeleninové pilulky. Lidé se pak po nich mohli utlouct.

Podle Morisona je nemocnice zcela zbytečná

Nač chodit do nemocnice, když máme pana Morisona, říkali si tehdy lidé. Ten v roce 1825 dospěl k přesvědčení, že za všechny neduhy může špatná krev. A tu dokáží vyčistit jedině rostlinná projímadla. A tak vytvořil lék skládající se z aloe, rebarbory, vinného kamene a myrhy, který nutil uživatele využívat toaletu mnohem častěji, než jak byli zvyklí. Mělo je to zbavit neštovic, úplavice, horečky a mluvení ze spaní.

Univerzální pilulka, nebo též Morisonův lék, jak zněl její oficiální název, byl propagován jako medikament, který je doporučeno užívat podle potřeby. Klidně i třicet tablet denně. Lidé tomu věřili a potrefený léčitel si zatím mnul ruce. Peníze se mu jenom sypaly. Spisovatel Eric Maple přitom ve své knize Medicine and Quackery uvedl, že šlo o největší nesmysl století.

British College of Health

Aby Morison dal svému podvodu ještě větší punc důvěryhodnosti, založil organizaci British College of Health. Díky tomu mohl zaplavit trh reklamou se zaručenými výpověďmi spokojených pacientů. „Netvoří snad stromy a rostliny jeden celek?” hřímal Morison. „Špatná krev by měla být léčena univerzální, a hlavně neškodnou medicínou, kterou lze užívat i bez předchozí konzultace s lékařem.” 

Aby Morison přesvědčil svět o účincích svých léků, uvedl v letácích, že je ochoten je sám dlouhodobě užívat. „Jsou po všech směrech prospěšné, na rozdíl od pouštění žilou. Když odeberete málo krve, nic nezměníte. Když odeberete moc, můžete pacientovi ublížit.” Tímto prohlášením udeřil hřebíček na hlavičku. Vždyť kdo by se nechtěl vzdát venesekce? To ale znamenalo válku. Lékaři uspořádali proti Morisonovi štvavou kampaň, která odhalila i skutečnosti, jenž neměly nikdy vyplavat na povrch.

Kampaň proti zázračné pilulce

Proti Morisonovi se vedly dvě kampaně. Ta první byla satirická a poukazovala na to, že po požití jeho pilulek vám místo nosu naroste dlouhá mrkev, anebo že se vám ruce a nohy změní na hlávky brokolice. Druhá, pracující se skutečnými fakty, byla ale mnohem drsnější. Odpůrci zázračného lékaře zveřejnili příběh teprve patnáctileté dívky, která zemřela právě po požití jeho projímadel.

Stejně špatně dopadl i John Mackenzie. Tomu Morisonův obchodní cestující Robert Salmon prodal až tisíc pilulek. Bolesti kolen ho to ale nezbavilo. Muž si začal na postižené místo přikládat pijavice, ani to však nevyřešilo jeho problém. Když už nevěděl kudy kam, spolykal rovných 72 Morisonových projímadel. A na druhý den zemřel. Příčina úmrtí byla nad slunce jasná. Morison věděl, že mu začíná hořet půda pod nohama. Odjel rychle do Paříže, kde byl před úřady relativně v bezpečí. Vše odskákali obchodní zástupci - obětní beránci.

Byznys s projímadly jel dál

Po smrti Jamese Morisona se v roce 1840 byznysu ujali jeho synové. A bodejť by ne, když jim sedmdesátiletý otec zanechal jmění ve výší 500 000 liber, což by v současnosti odpovídalo přibližně stonásobku. Dokonce celý podnik ještě rozšířili. Až v roce 1920 dostali od britských úřadů oficiální zákaz. Jejich šarlatánství tak bylo jednou provždy ukončeno.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: Meet James Morison, The 19th-Century Quack Doctor Who Tried To Cure Everything With Laxatives

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články