Slavná cirkusová slonice Mary: Umírala v nepředstavitelných bolestech, ze způsobu její smrti tuhne krev v žilách

Slavná cirkusová slonice Mary: Umírala v nepředstavitelných bolestech, ze způsobu její smrti tuhne krev v žilách
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Obrovská Mary i vražedná Mary. Tak lidé přezdívali pětitunové indické slonici, která na počátku 20. století cestovala po Americe s cirkusem Sparks World Famous Shows. V září roku 1916 ale Mary přímo před zraky diváků zabila svého nového cvičitele. Dav začal okamžitě požadovat spravedlnost...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 05. 2021 11:00

Světově proslulá putovní show Sparks World Famous Shows byla skutečně monstrózní. Na její přepravu bylo využíváno až patnáct vozů. Účinkovali v ní klauni, akrobaté i divoká zvířata. A jednou z hlavních atrakcí byla právě Mary. Údajně největší žijící suchozemské zvíře na Zemi.

Z bezdomovce cvičitelem zvířat

V létě roku 1916 zavítal cirkus do města Kingsport v Tennessee. Průvod tehdy sledovalo obrovské množství lidí. Během cesty si Mary všimla, že u okraje silnice leží kousek melounu. Zřejmě ho tam odhodilo nějaké dítě. Odbočila ze semknuté řady zvířat a zamířila k ovoci, které pro ni znamenalo jednu z největších laskomin.

To se ale nelíbilo bezdomovci Redu Eldridgeovi, který dostal práci cvičitele slonů teprve den předtím, než cirkus dorazil do Kingsportu. Navíc měl nulovou praxi, příležitostně pracoval jen jako poslíček v hotelu Riverside v St. Paul. Nenapadlo ho nic jiného, než vrazit Mary do těla ostrý kovový hák. Jinak klidné zvíře se v ten okamžik otočilo, shodilo ho ze sebe na zem a nohama mu rozdrtilo lebku. Muž byl okamžitě mrtev.

Rozlícený dav

Lidé začali v nastalé panice požadovat okamžitou smrt vyděšeného zvířete a kovář Hench Cox vypálil po slonici několik výstřelů z pušky. Kulky ale nedokázaly proniknout Maryinou tlustou kůží. Když první pokus selhal, dav požadoval popravu. Mary se ale přitom již dávno uklidnila. Jak už bylo uvedeno výše, patřila mezi mírumilovné slony.

Přesto...Proč reagovala až takto agresivně? Je možné, že byla již v minulosti týraná. V té době to nebylo nic výjimečného. Cirkusová zvířata často hladověla, jednak z nezájmu jejich majitelů, a pak lépe plnila rozkazy, když se chtěla najíst. Lidé z Kingsportu ale teď žádali buď zábavu, anebo lynč. Majitelé putovní show bohužel vyhověli druhé možnosti.

Touha po krvi

Stejně jako staří Římané, i obyvatelé Kingsportu toužili po vzrušení, což jim měla přinést poprava slonice Mary. Amerika byla a bude zemí mnoha podivností, takže není až tak překvapivé, že se zvířeti dostalo dokonce soudního stání.

Následující den byla dopravena na vlakové nádraží v Erwinu. Její smrt měla být grandiózní popravou, takovou show by nemohl nabídnout žádný jiný cirkus. Obyvatelé města dokonce sami vymysleli způsob, jak Mary sprovodit ze světa. Smyčka šibenice se vyrobila z několika pevných řetězů, které byly zavěšeny na stotunový jeřáb.

Zvrácená podívaná

Ten den, 13. září 1916, zůstane už navždy vepsán černým písmem do kroniky historie Spojených států. Jakmile byla Mary vyzvednuta jeřábem do vzduchu, propadla v naprostou paniku. Obrovská masa jejího těla ji táhla dolů jako závaží. Po chvilce se Mary zřítila z obrovské výšky dolů, oprátka její váhu samozřejmě nevydržela. Ten, kdo měl alespoň trochu charakter, v hrůze utekl. Zůstala jenom ta nejhorší lůza.

Po pádu si Mary pravděpodobně zlomila kyčle. Nebyla schopná se jakkoli pohnout, pouze hlasitě naříkala bolestí. Kati museli vyrobit novou, pevnější smyčku. Slonice byla znovu vytažena do vzduchu a po několika nekonečných minutách konečně zemřela. Pohřbena měla být údajně v blízkosti nádraží, jenže místo jejího posledního odpočinku je utajeno. A zřejmě tomu tak bude i nadále. Obyvatelé Erwinu nestojí o to, aby se městu připomínala jeho temná minulost...

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: Tennessee town hangs Murderous Mary the Elephant

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články