Chales Sobhraj alias Had: Skutečný příběh vraha, který policii vždy proklouznul mezi prsty

Chales Sobhraj alias Had: Skutečný příběh vraha, který policii vždy proklouznul mezi prsty
Zdroj: Profimedia
Seriál Had sleduje život podvodníka a vraha Charlese Sobhraje, jehož oběťmi se stávali západní turisté v jihovýchodní Asii.Většina materiálu se natočila v Thajsku.Na vzniku seriálu Had se podílel i bývalý nizozemský diplomat Herman Knippenberg. Poskytl tvůrcům všechny své materiály, které o vrahovi nashromáždil. Seriál Had vznikl jako koprodukce mezi BBC One a Netflixem.+ 2 fotky+ 3 fotky

Charles Sobhraj miloval peníze, slávu, hazard a ženy, ale byl to také vrah. Jeho život nedávno zmapoval Netflix, který o něm natočil i v Česku mimořádně úspěšný seriál Had (The Serpent). Jaký je ale skutečný příběh Charlese Sobhraje?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 05. 2021 11:00

Charles Sobhraj, vlastním jménem Hotchand Bhawnani Gurumukh, se narodil 6. dubna 1944 ve Vietnamu. Jeho otec byl Ind, dlouho však s rodinou nepobyl. Malého Charlese se pak ujal otčím, francouzský poručík. Celá rodina se přestěhovala do Francie, ale přes změnu prostředí neměl Charles lehké dětství. Poprvé se ocitl za mřížemi v devatenácti letech, a to po sérii drobných krádeží.

Zkušený manipulátor

V období dospívání se u Charlese vyvinula jedna ne příliš lichotivá vlastnost. Zjistil, že umí s lidmi velmi dobře manipulovat. Toho využil i během pobytu ve vězení. Sblížil se s bohatým dobrovolníkem Felixem d’Escognem, který v nápravním zařízení vypomáhal. Jejich přátelství se záhy stalo natolik silným, že po podmínečném propuštění se k němu Sobhraj dokonce nastěhoval.

Následně využil Felixova vysokého postavení a dostal se mezi pařížskou smetánku. Tam se seznámil s lidmi, kteří mu ukázali, jak se dostat do podsvětí. Opět začal krást a podvádět. V té době také poznal svou životní lásku a budoucí manželku Chantal Compagnon. A rozuměli si dokonale v mnoha ohledech. Po svatbě odletěli do Bombaje, kde v průběhu 70. let okrádali turisty. Díky falešným dokumentům mohli cestovat a páchat zločiny po celém Středním východě. Jako zázrakem vždy dokázali utéct, a nezabránilo jim v tom ani vězení.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený charles sobhraj (@charles.sobhraj)

Falešní samaritáni

Chantal ale začal život kriminálníka unavovat a vrátila se zpět do Francie. Sobhraj byl stále na útěku před úřady a na krátký čas se mu stal komplicem jeho mladší bratr André. Pak je sice v Aténách zatkla policie za podvody v Istanbulu, ale Charles opět utekl. André měl smůlu a odseděl si ve vězení dlouhých osmnáct let. A Charles zatím kvůli své nepolapitelnosti získal přezdívku Had.

Jelikož měl Sobhraj opět horkou půdu pod nohama, namířil si to do Thajska. Tam se zamiloval do jisté Marie Leclerc. Ti dva se dlouho hledali... Začali podvádět ve velkém. Tvářili se jako samaritáni, kteří chtějí pomáhat lidem. Jenomže v první řadě dostávali své oběti do problémů oni sami. Poté je zmanipulovali tak, aby si každý myslel, že jim jejich laskavost nebude nikdy schopen splatit. Pak ale Sobrhaj překročil hranici, v roce 1975 se z podvodníka stal vrah...

Bikini Killer

Teresa Knowlton ze Seattlu se do historie zapsala jako první Sobhrajova oběť. Když ji našli mrtvou v bazénu, měla na sobě bikiny. Stejně dopadla přítelkyně jistého Vitaje Hakima a od té doby se Sobhrajovi začalo přezdívat Bikini Killer. Nutno ale dodat, že s mordy mu pomáhal Ajay Chowdhury, se kterým nakonec utekl do Nepálu.

Zprávy o vraždách se začaly médií šířit jako požár. Charlesovi známí z Francie ve způsobu provedení ihned rozpoznali jeho styl. Informovali o tom thajské úřady, ty ale nic nepodnikly. Bály se odlivu turistů. Do celé aféry se vložil i nizozemský diplomat Herman Knippenberg. Získal totiž důkaz, který by vraha mohl usvědčit. Ale stejně mu to k ničemu nebylo. Sobhraj už tou dobou utekl z Nepálu do Malajsie, kde se svým komplicem a přítelkyní kradli šperky. Pro Ajaye to byla ovšem konečná. Po loupeži záhadně zmizel, jeho tělo se nikdy nenašlo. Zabil ho Charles, aby se nemusel dělit o lup?

Had konečně za mřížemi

Po návratu do Indie naverboval Charles do svého klanu další dvě ženy - Barbaru a Mary Ellen. Opět se začalo s podvody, jenomže tentokrát past skutečně sklapla. Charles byl konečně za mřížemi, ale i tak se mu podařilo nakradenými šperky podplatit stráže a mít pohodlný život. Barbara a Mary spáchaly sebevraždu. Sobhraj dostal 12 let, zatímco Marie Leclerc se vrátila do Kanady, kde v roce 1984 zemřela na rakovinu.

Pro Charlese to ale zdaleka ještě neskončilo. Uvědomil si totiž, že jakmile vyjde na svobodu, bude muset začít utíkat před thajskou policii, která měla na něj stále vydaný zatykač. V desátém roce svého pobytu ve vězení tak uspořádal párty, na kterou si nechal propašovat drogy. Těmi pak odrovnal strážné a byl znovu na svobodě. Tedy dočasně. Nechal se totiž schválně chytit v indickém státě Goa. Tam mu napařili dalších deset let, které si poctivě odseděl. Věděl totiž, že po tak dlouhé době mu Thajci dají pokoj.

Konec Charles Sobhraje?

V roce 1997 se vrátil do Francie, kde mu už prakticky nic nehrozilo. Najal si agenta a začal dávat rozhovory, na kterých vydělal pěknou sumu peněz. Dlouho tam ale nevydržel a vrátil se do Nepálu. Tam ho však v roce 2003 poznal jeden novinář, upozornil na něj úřady a Charles dostal doživotí. Zapomněl totiž na to, že diplomat Knippenberg měl proti němu důkazy, které se za tu dobu rozhodně neztratily.

V roce 2008 Charles Sobhraj oznámil, že se má ženit s Nihitou Biswas, účastnicí indické reality show Big Boss. Nestalo se tak. V následujících šesti letech byl navíc usvědčen z dalších vražd. Jedno je ale jisté. Pokud by se chtěl znovu někdy podívat na svobodu, měl by začít vymýšlet nový plán útěku. Jiná možnost neexistuje...

Zdroje informací:

Netflix: Had

Scoopwhoop.com: The story of Charles Sobhraj, the Bikini Killer who was a prolific criminal and sinister conman

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články