Tvář neviňátka, duše ďábla: Podprsenkový vrah prostitutek Johann Unterweger řádil i v Praze

Tvář neviňátka, duše ďábla: Podprsenkový vrah prostitutek Johann Unterweger řádil i v Praze
Zdroj: Profimedia.cz

Říkalo se o něm, že je napraveným vrahem, za jeho propuštění se přimlouvaly i známé osobnosti. Když se ale dostal na svobodu, připravil o život dalších jedenáct žen. Kým byl Johann Unterweger, který vraždil i v Praze?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 02. 2021 14:00

Johann „Jack” Unterweger se narodil 16. srpna 1951 v Rakousku. Byl to novinář a spisovatel, ale také sériový vrah prostitutek. Jeho případ vyvolal velký mediální ohlas, postavili se za něj mnohé celebrity. Po svém druhém zatčení spáchal v cele sebevraždu.

Mladistvý delikvent

Dalo by se říct, že Johann Unterweger rostl pro šibenici již od svého mládí. Vše špatné se prý naučil od svého přísného dědy. Kradl, přepadával se zbraní v ruce a dopouštěl se různých výtržností. To mu vždy vyneslo „pouze” několik měsíců za mřížemi. Až do roku 1974, kdy uškrtil osmnáctiletou studentku.

Nebyl na to však sám, pomáhala mu jeho přítelkyně. Společně dívku vylákali do auta a odvezli do lesa. Poté, co ji okradli, se musela svléknout donaha a Unterweger ji začal bít ocelovým prutem do hlavy. Poté oběť uškrtil podprsenkou. Za tuto bestiální vraždu a další kriminální činy byl odsouzen k doživotnímu trestu. Ve vězení se však z něj stal hotový světec. Začal psát knihy pro děti, rozhlasové hry, a dokonce i u nás vydaný román Očistec aneb cesta do kriminálu. Tím na sebe strhl pozornost. Za jeho propuštění začaly bojovat přední osobnosti kultury, mezi jinými také známý zpěvák Falco nebo spisovatelé Günter Grass a Elfriede Jelinek. A skutečně, Unterweger se dostal ven na podmínku v roce 1990, po uplynutí minimální možné doby 15 let.

Vražda v Praze

Na svobodě Unterweger nelenil a v rámci „literárního projektu” Most slov navázal kontakty s podsvětím a prostitutkami. Některá rakouská média začala dokonce publikovat jeho články. Dařilo se mu po všech stránkách. Platili mu za psaní, na nedostatek žen a přepychu si nemohl stěžovat. Často byl vídán v drahém obleku a luxusním autě.

Po pěti měsících od propuštění to už ale nevydržel a spáchal další vraždu. Tentokrát v našem hlavním městě. Obětí se stala Blanka Bočková, jejíž tělo bylo objeveno v Břežanském potoce. Zanedlouho poté začaly mizet ženy ve Štýrském Hradci. Blanka byla výjimkou, protože se jako jediná neživila prostitucí, u zbylých žen bylo nejstarší řemeslo na světě společným jmenovatelem. Unterweger u všech použil stejný modus operandi – uškrcení podprsenkou.

Útěk před policisty

Kriminalistům podle škrcení podprsenkou a toho, že mrtvá těla byla naaranžována do polohy jako při souloži, došlo, že jde o jednoho vraha, a tudíž sériového. Dalším vyšetřováním se zjistilo, že v blízkosti všech obětí se pohyboval Unterweger. Jakmile zavětřil, že jsou mu policisté na stopě, utekl do Ameriky. Ale ani tam si nedal pokoj a spáchal tři vraždy.

V únoru 1992 jej zatkla FBI a předala zpět do Rakouska. Kriminalisté proti němu měli z osmdesáti procent jen nepřímé důkazy. Zbylých dvacet tvořil vlas Blanky nalezený v Unterwegerově sešrotovaném BMW a jeho vlastní vlas, jenž byl na jedné z rakouských obětí. Znalecké posudky jej pak označily za sadistu, který potřebuje někoho ovládat a jemuž chybí tak základní lidské vlastnosti jako slušnost a spolehlivost. Unterweger dostal za jedenáct vražd i podruhé doživotní trest. Odvolal se a při odchodu ze soudní síně ještě poskytl novinářům rozhovor. Byl sebevědomý, usměvavý a tvrdil, že je absolutně nevinný. O pár hodin později, 29. června 1994, se ve své celé oběsil na provázku z tkaniček od bot a pásku z kalhot. Bylo mu 43 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jack Unterweger

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články