Zrůda Aileen Wuornos: Vraždící prostitutka si před popravou objednala jen šálek kávy

Zrůda Aileen Wuornos: Vraždící prostitutka si před popravou objednala jen šálek kávy
Zdroj: Profimedia.cz

Aileen Wuornos opravdu nenáviděla muže, ale ti, kteří prošli jejím životem, jí ani moc důvodů k pozitivnějším emocím nedávali. Se sexuálním násilím se setkávala už od dětství, a když dospěla, oplácela jim to stejnou mincí. Až nakonec stanula před soudem kvůli obvinění ze sedmi vražd.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 01. 2021 14:00

Aileen Carol Wuornos se narodila 29. února 1956 v Michiganu. Jedna z nejslavnějších amerických sériových vražedkyň zastřelila v letech 1989–1990 na území Floridy sedm mužů. Důvod? Měli ji znásilnit, nebo se o to alespoň pokusit.

Příběh Aileen Wuornos vypráví několik působivých dokumentů, ale také hraný snímek z roku 2003 Zrůda. Hlavní roli si v něm zahrála k nepoznání proměněná Charlize Theron, která za svůj fenomenální výkon získala Oscara a Zlatý glóbus.

Nenávist k mužům

Aileen neměla na muže nikdy štěstí. Její matka Diane Wuornos se ve čtrnácti letech vdala za šestnáctiletého Lea Dala Pittmana, který byl v době narození dcery popotahován po soudech za znásilnění a pokus o vraždu sedmileté dívky. Aileen ho nikdy nepoznala. A možná to tak bylo nejlepší. Byla mu diagnostikována schizofrenie a po odsouzení za pohlavní zneužívání se oběsil ve své cele. Diane nebyla o nic lepší. Aileen a jejího bratra Keitha hodila na krk svým alkoholickým rodičům, kteří si je později osvojili. Toho prý zneužil její děda, který měl děvče nutit k sexu a bít.

Poznamenána nestabilním dětstvím se v jedenácti letech začala prodávat spolužákům za drogy, cigarety a jídlo. O tři roky později otěhotněla. Otcem měl být dědův kamarád, který Aileen znásilnil. Po porodu a předání dítěte k adopci už dívku ve škole nic nedrželo. A když ji děda po smrti babičky vyhodil z domu, žila v nedalekých lesích a vydělávala si prostitucí.

Podvody a krádeže

Poprvé se Aileen dostala do křížku se zákonem v roce 1974 – řízení pod vlivem, výtržnictví a střelba z jedoucího vozidla. K soudu se neráčila dostavit, což jí vyneslo ještě větší černý puntík v trestním rejstříku. O dva roky později se seznámila s devětašedesátiletým prezidentem jachtařského klubu Lewisem Gratzem Fellem, za něhož se záhy provdala. Láska jim však dlouho nevydržela, a když manžela šeredně zmlátila jeho vlastní berlí, měla na krku další obvinění. Raději utekla zpět do Michiganu, kde se však také neudržela a napadla místního barmana kulečníkovými koulemi. Téhož roku její bratr Keith zemřel na rakovinu. Jenže pro Aileen to znamenalo jediné – deset tisíc dolarů ze životní pojistky.

Peníze se však po chvíli rozkutálely a na řadu tak přišly drobné krádeže, padělání šeků nebo odcizení vozidla. Ale i na takové ztracené existence čeká někde druhá polovička. Stala se jí pokojská Tyria Moore, se kterou se Wuornos seznámila v lesbickém baru.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený C R I M I N O L O G Y (@criminologyqueen)

Zastřeleni v „sebeobraně“

Jako první měl s Aileen tu „čest“ Richard Mallory, majitel obchodu s elektronikou v Clearwateru. Policisté nejprve našli jeho auto, tělo leželo v lese několik kilometrů od něj. O nic lépe nedopadl stavební dělník David Spears. Jeho nahé tělo bylo nalezeno u dálnice v okrese Citrus County. Zaměstnanec rodea Charles Carskaddon schytal celkem devět kulek. Pětašedesátiletý Peter Siems, už do New Jersey, kam měl namířeno, nikdy nedojel. Jeho vražda nasměrovala pozornost policie na Aileen, neboť se z kliky na vnitřní straně Siemsova auta podařilo sejmout otisk její dlaně. Uzenář Troy Burress skončil stejně jako Mallory v lese. Smůlu měl i Charles Humpreys, bývalý major americké armády, kterého zase našli v okrese Marion County. Walter Jeno Antonio, poslední oběť,  skončil u odlehlé lesní cesty v Dixie County.

Nemohu to vydržet, chci zemřít

Aileen se stalo osudným právě auto Petera Siemse. Kvůli kriminální minulosti ji měli policisté v záznamech, navíc byla spolu se svou přítelkyní několika svědky zpozorována, když opouštěla nabourané Siemsovo auto. K zatčení došlo 9. ledna 1991 v motorkářském baru. O den později dopadli policisté její milenku Moore, která souhlasila s tím, že výměnou za imunitu přesvědčí Aileen k plnému doznání, což se i stalo. Wuornos se k vraždám přiznala, tvrdila však, že konala v sebeobraně.

Soud se jí ovšem nepovedlo přesvědčit. Rozsudek zněl – poprava smrtící injekcí. Během natáčení rozhovoru s novinářem Nickem Broomfieldem prohlásila, v domnění, že jsou vypnuté kamery, že by ráda po dvanácti letech v cele smrti již umřela. Stále také trvala na tom, že šlo o sebeobranu. Zemřela 9. října 2002 a před popravou požádala jen o šálek kávy.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Aileen Wuornos

Wikipedia.cz: Aileen Wuornos

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články