Stínový vrah Marcel Henri Barbeault: Běsnění nastartovala smrt matky, která mu zemřela v náručí

Stínový vrah Marcel Henri Barbeault: Běsnění nastartovala smrt matky, která mu zemřela v náručí
Zdroj: Profimedia

Byl to obyčejný táta dvou dětí, kterého měl každý rád. Pak ale přišly problémy se zákonem a smrt matky, kterou chtěl pomstít tím, že ukončí životy jiných lidí. A bohužel se mu to podařilo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 02. 2021 14:00

Marcel Henri Barbeault se narodil 10. srpna 1941 v Liancourtu. Je to francouzský sériový vrah, který v sedmdesátých letech zavraždil sedm žen a jednoho muže. Jelikož své zločiny páchal buď brzy ráno, anebo po setmění, dostal přezdívku Stínový vrah.

Zemřela mu v náručí

Barbeault opustil školu v poměrné mladém věku. Již ve čtrnácti letech nastoupil do továrny, kde se stal členem spolku Mladých křesťanských dělníků. V roce 1960 se zúčastnil bojů v Alžírsku, kde se staral o raněné vojáky. Po návratu domů se začal zajímat o box a judo. Válka v něm vyvolala zájem o práci v bezpečnostních složkách, chtěl se stát výsadkářem nebo policistou. Jenže člověk míní a život mění. Po diagnostikování potíží se závratí a osmi neúspěšných vstupních testech se svého snu nadobro vzdal.

O pár let později se oženil a manželka Josiane porodila dva syny – Patricea a Laurenta. Zdálo se, že našel nový smysl života ve své rodině. Sousedé jej milovali, byl to ten milý chlapík od vedle, táta od rodiny. Jenomže pak mu jednoho dne zemřela v náručí jeho matka Micheline. Poslední roky bojovala s rakovinou, kvůli které jí byla odstraněna prsa. A aby toho nebylo málo, na onen svět odešli i jeho dva bratři. V Marcelovi to zanechalo hluboké šrámy, které si začal nejprve léčit drobnými krádežemi. Pak bohužel přešel na vraždy.

Schizofrenie mu zajistila alibi

K vraždám přistupoval Barbeault systematicky, dalo by se říci, že až skoro pečlivě. Svou oběť několik dní sledoval, aby zjistil, kam, kdy a kde se během celého dne pohybuje. Vraždil lopatou nebo puškou. Mrtvolu vždy zbavil šatů, nikdy ji však nezneuctil. Zato si s sebou jako suvenýr odnesl kabelku.

Unikat policii se mu dařilo dlouhých sedm let. Kdo by taky podezíral všemi oblíbeného taťku. Právě jeho schizofrenní jednání a dokonalá přetvářka mu zajistily po dobu několika let naprostou imunitu vůči jakýmkoli podezřením. Pak ale policie obdržela anonymní telefonát: „35 let, výška metr osmdesát, je ženatý s blondýnkou, má dvě děti, sloužil v Alžírsku a rád boxuje.” Ale ani to nestačilo komisaři Christianu Jacobovi k tomu, aby si Barbeaulta předvolal k výslechu. Označil ho pouze jako možného podezřelého.

Středobodem byl hřbitov

Se skutečnou policejní prací začal až čerstvě povýšený inspektor Daniel Neveu. Ten zjistil, že místa vražd tvoří jakýsi trojúhelník okolo hřbitova, kde byla pochována Barbeaultova matka. Navíc ke všem zločinům došlo v době, kdy měl volno. Spolu s oním anonymním telefonátem to nemohla být náhoda.

Během domovní prohlídky bylo nalezeno několik kusů oblečení a puška, jejíž balistická expertíza prokázala spojitost s vraždami žen. Marcel Barbeault svou vinu nikdy nepřiznal, a to ani pod tíhou nezvratných důkazů. Trestu smrti se vyhnul, protože nový francouzský prezident François Mitterrand ho tehdy shodou okolností zrušil. Doživotí ale neušel. V současnosti se nachází ve věznici Saint-Maur, kde pracuje jako knihovník.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marcel Barbeault

Serialkillercalendar.com: Marcel Henri Barbeault

Murderpedia.org: Marcel Barbeault

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články