Lina Medina, nejmladší matka světa: Porodila v pěti letech, syn ji považoval za starší sestru

Lina Medina, nejmladší matka světa: Porodila v pěti letech, syn ji považoval za starší sestru
Zdroj: Wikimedia Commons/Mako.co.il, CC BY-SA 4.0

V roce 1939 se Lina Medina z Peru stala nejmladší matkou historie. V pouhých pěti letech porodila zdravého chlapce. Jak se to mohlo stát? Mohla za to nějaká genetická anomálie? A kdo byl otcem dítěte?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 07. 2021 14:00

Rodiče malé Liny, Tiburelo Medina a Victoria Losea, byli nejprve strachy bez sebe. Domnívali se, že za dívčino zvětšené břicho může nádor. Vzali ji k lékaři, kde se ke svému velkému překvapení dozvěděli, že je pětiletá dívenka v sedmém měsíci těhotenství. Lině se 14. května 1939 pomocí císařského řezu narodil zdravý chlapeček. To z ní rázem udělalo nejmladší matku na světě.

Předčasná puberta Liny Mediny

Lina Medina se narodila 23. září 1933 v jedné z nejchudších peruánských vesnic. Její těhotenství bylo pro rodinu a známé velkým šokem. Lékaři jim však později vysvětlili, že šlo o vzácný genetický stav zvaný předčasná puberta. Ta urychluje vývoj dětského těla, dívky jsou obyčejně „dospělé” v osmi letech, chlapci o rok později. Pravděpodobně bývá tímto stavem postiženo jedno dítě z deseti tisíc.

Přesnou příčinu předčasné puberty se doposud nepodařilo zjistit, předpokládá se však, že vývoj dítěte může urychlit sexuální kontakt. Lina tak byla s největší pravděpodobností dlouhodobě zneužívána, nešlo tedy jen o jeden sexuální styk, z něhož by otěhotněla. Zarážející také je, kdy mohlo zneužívání začít. Lékař Edmundo Escomel tvrdil, že u Liny došlo k první menstruaci ve věku osmi měsíců, jiné zdroje uvádějí tři roky. V obou případech je to ale překvapivě brzy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History In Pictures (@historyphotographed)

Kdo byl otcem dítěte nejmladší matky historie?

Jelikož nešlo o zázrak, musel existovat otec. S největší pravděpodobností nešlo o hocha stejného věku a s podobně předčasnou pubertou. Lina nikdy neprozradila totožnost otce, ani jak k celé situaci došlo. Nejprve padlo podezření na jejího vlastního otce, který byl i zatčen. Pro absolutní nedostatek důkazů jej ale museli pustit na svobodu. Časem se média vytasila s tezí, že dívka mohla otěhotnět během slavností, jež se konaly nedaleko její vesnice. Ale ani tato verze se nepotvrdila.

Rodině byly nabídnuty tisíce dolarů za to, když vystoupí se svým příběhem veřejně. Nikdo z nich ale neměl o takovou publicitu zájem. Někteří lidé je tak obvinili z toho, že si vše vymysleli. Lékařské záznamy však hovoří zcela jasně.

Další osud Liny Mediny

Po porodu byla dívka s chlapečkem, jenž dostal jméno Gerardo, propuštěna zpět do rodné vesnice Ticrapo. Po dvou letech rodinu navštívil Paul Koask, specialista na vzdělávání dětí z Kolumbijské univerzity. Došel k závěru, že dívka je nadprůměrně inteligentní a její dítě „je zcela normální”. Lina jej však považuje spíše za mladšího bratra.

Porodník Jose Sandoval, jenž napsal o celém případu knihu, uvedl, že dívka si mnohdy raději hrála s panenkami, než se svým vlastním synem. Sám Gerardo se pravdu dozvěděl až v deseti letech. Dožil se ale jen čtyřicítky. Trpěl onemocněním kostí. Když byla Lina dospělejší i věkem, začala pracovat jako sekretářka. Další dítě porodila až o čtvrtstoletí později, to jí bylo třicet...

Zdroje informací:

Allthatsinteresting: The Story Of Five-Year-Old Lina Medina, The Youngest Mother In The World

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články