Rosenheimský případ řádění poltergeista: Mohla za záhadu šedesátých let psychicky nevyrovnaná sekretářka?

Rosenheimský případ řádění poltergeista: Mohla za záhadu šedesátých let psychicky nevyrovnaná sekretářka?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

V šedesátých letech minulého století měl bavorský právník Sigmund Adam před sebou velmi těžký úkol. V jeho kanceláři se začaly dít vskutku prapodivné věci, které bylo nutné co nejdříve vyřešit. Jak by k tomu přišli jeho klienti, kdyby je během konzultace obtěžoval poltergeist?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 01. 2021 17:00

Paranormální jevy v kanceláři právníka Adama byly pečlivě zaznamenány týmem profesora Hanse Bendera, který trval na tom, že vše je výsledkem spontánní psychokineze, jež vychází od nespokojené praktikantky Annemarie Schaberl. Bylo tomu skutečně tak, nebo se tím snažil profesor zatajit fakt, že celá věc přesahuje jeho chápání?

Neznámý pachatel

Právník Sigmund Adam je nejprve přesvědčen o tom, že se stal obětí nějakého záškodníka. Podává tak trestní oznámení na neznámého pachatele. Spojí se také s pracovníky údržby elektrovodných zařízení. Nikdo však nezjistí nic neobvyklého. Vše se zdá být v naprostém pořádku.

Proč ale potom vypadávají pojistky, otáčejí se zářivky, zhasínají světla, ze všech stran se ozývá silný praskot, vybuchují žárovky a obrazy samy od sebe padají ze zdí? Žádný z přivolaných techniků na to nedokázal odpovědět. Jako nejsnazší řešení se tak nabízela výměna vedení. Neobvyklé jevy se však děly dál.

Jiný přístup

Revizní komise je v koncích, a tak doporučuje, aby celý případ převzal Institut hraniční psychologie a duševní hygieny, v jehož čele stojí profesor Hans Bender. Ten záhy upozorní, že se jevy dějí pouze v úředních hodinách, a navíc pouze v přítomnosti dvou zaměstnankyň. Nejvíce mu však „padne“ do oka devatenáctiletá Annemarie Schaberl.

Problémová sekretářka

Annemarie se to vůbec nelíbilo, ale musela na nějakou dobu zůstat doma. Sotva vytáhla paty z kanceláře, všechny jevy ustaly. Když se ale vrátila zpět, vstávaly právníkovi zase vlasy hrůzou. Samovolně se otevíraly zásuvky, a dokonce se zničehonic pohnula obrovská registrační skříň vážící 175 kilo. Profesor Bender provedl u sekretářky řadu testů a zjistil, že když měla vědomě provést určitou telekinetickou akci, neuspěla.

Přesto tyto jevy, alespoň dle jeho názoru, způsobovala. K jevům však docházelo nevědomky a v silném psychickém rozrušení. Dívka totiž nebyla v práci dlouhodobě spokojená. Otázkou však zůstává, zda by skutečně jen silou vůle dokázala pohnout s těžkou skříní. Anebo se na ni „přilepil“ hlučný duch, který využil její nevyrovnanosti a nespokojenosti, pramenící ze života, který neprobíhal dle jejích představ?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rosenheim

Spuk von Rosenheim - Der Spiegel

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články