Horor V zajetí démonů 2 versus realita: Skutečný příběh rodiny, která byla sužována zákeřným poltergeistem

V zajetí démonů 2
Zdroj: Nova Cinema
Film V zajetí démonů 2 se zabývá skutečným případem řádění poltergeista v londýnské městské části Enfield.Všechny problémy měl způsobit muž jménem Bill Wilkins, který v domě zemřel na krvácení do mozku. Nejvíce se zaměřil na Janet, skrze kterou také promlouval. V domě se pohyboval nábytek a ze stěn a stropu se ozývalo klepání.Nejvíce se v celé kauze angažoval britský vyšetřovatel paranormálních jevů Maurice Grosse (uprostřed).+ 6 fotek+ 7 fotek

Nevysvětlitelné klepání vycházející ze stěn, posunování nábytku, levitace či posedlost. I to se událo v rodině Hodgsonových. O případ se dokonce zajímal i slavný manželský pár Warrenových, jenž proslul vyšetřováním různých paranormálních jevů, které se řadily svou intenzitou mezi ty nejnebezpečnější. Jak to tedy skutečně bylo? A v čem se film liší od reality?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 04. 2020 12:00

V zajetí démonů 2 volně navazuje na první díl hororové antologie. Manželé Warrenovi se tentokrát vydávají do severního Londýna, aby tam pomohli svobodné matce se čtyřmi dětmi, jejíž dům sužuje hned několik pomstychtivých duchů. Uspějí i tentokrát, nebo je čeká prohra?

Na horor V zajetí démonů 2 se můžete podívat dnes ve 23:35 na Nova Cinema.

První projev poltergeista

Hlučný duch neboli poltergeist dal o sobě poprvé vědět na konci srpna roku 1977. V noci se svěří Janet své matce, že se jejímu bratrovi podivně houpe postel. Další večer se už pohybují těžší kusy nábytku. Když se tomu pokusí Peggy zabránit, je neznámou silou uvězněna v dětském pokoji.

Tento sled událostí mohou diváci vidět ve filmu. Ve skutečnosti se duch poprvé projevil posunováním prádelníku. Matka dětí sice z kuchyně slyšela šoupavé zvuky, jako když se posunuje těžký předmět po podlaze, nepřikládala tomu ale velkou váhu. Myslela si totiž, že za to mohou její ratolesti. Teprve až jejich křik ji donutil k tomu, aby se šla podívat, co se děje.

Klepání a levitace

Neustále klepání, které se ozývalo ze stěn, stropu a z ložnice patří mezi skutečné, a rovněž nejčastější, projevy poltergeista. Nejedná se tak o promyšlený trik jako v případě scény s pokojem a obrácenými kříži. Děti byly z těchto zvuků tak vyděšené, že spaly pouze v jednom pokoji. Jevy se však neprojevovaly jen tehdy, když byla rodina sama. Zažili je i jejich sousedé. Ačkoli měli v úmyslu rodině pomoci, vyděsilo je to natolik, že raději utekli.

Levitace se u Janet do jisté míry projevovala, ale ne v takové míře, jak je tomu ve filmu. Dle očitých svědectví byla Janet spíše vyhazována z postele, v některých případech se nad ní mírně vznášela. Levitaci dokonce viděli i dva náhodní kolemjdoucí. Dívku zrovna neviditelná síla vrhala proti oknu. Vypadalo to skoro, jako by z něj chtěla vyskočit.

Bill Wilkins

Kdo tedy rodinu obtěžoval? Jaká entita nehodlala opustit jejich domov? Hlučným duchem měl být, dle vyšetřování a výpovědi rodinných příslušníků, bývalý majitel domu Bill Wilkins. Muž měl zemřít v křesle, jenž se nacházelo v obývacím pokoji. Příčinou smrti bylo krvácení do mozku. Rozhodně se však v domě neprojevovala entita zlé jeptišky, které dali tvůrci filmu jméno Valak.

Vyšetřovatelé

Manželé Warrenovi se u rodiny Hodgsonových skutečně zastavili, ale jen krátce. Hlavními postavami byl Guy Lyon Playfair, který se v tomto případu velmi angažoval (zřejmě proto, že už v hlavě nosil nápad na knihu) a Maurice Gross, jenž byl později obviněn z toho, že Janet nepřímo pobízel k tomu, jak by se měla chovat, aby bylo bezpochyby uznáno, že je duchem nerudného starce doopravdy posedlá. Tou nejzásadnější podmínkou byla nepřirozená změna hlasu.

Jak to dopadlo?

Vypořádat se se zákeřným duchem měl, dle Janet, jeden kněz, jenž rodinu navštívil v roce 1978. Pomohl jim ovšem jen zčásti. Entita sice ve své aktivitě notně polevila, dále byly ale slyšet různé zvuky. Bratr Janet, Billy, rovněž uvedl, že měl neustále pocit, jako by ho někdo pozoroval. Paranormální jevy měli také zažít i noví majitelé domu, kteří se tak po dvou měsících odstěhovali.

Nejednalo se o dobře vymyšlený podvod?

Přestože to bylo pro všechny zainteresované jistě nemilé, museli přiznat, že dětem skočili hned několikrát na špek. Ne všechny výpovědi sourozenců o tom, co se dělo, když byli doma sami, se zakládaly na pravdě. Zajímavé bylo také to, že Janet promlouvala změněným hlasem zejména tehdy, když u ní nikdo nebyl. Na druhou stranu je nutno dodat, že nevysvětlitelné jevy se děly i před očima policistů. Otázkou tak zůstává, co bylo a nebylo skutečné. Děti nakonec v jednom televizním rozhovoru uvedly, že 98 % jevů bylo reálných. Zbytek si vymyslely hlavně proto, aby udělaly dojem na své spolužáky, kteří je šikanovali a posmívali se jim.

CHCETE SE BÁT? PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA FOTO Z FILMU V ZAJETÍ DÉMONŮ 2:

Zdroj textu: historyvshollywood.com, imdb.com

Zdroj fotek: Nova Cinema

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články