Šest let je na vozíčku, tělo jí napadly záněty. Teď se snaží postavit znovu na nohy

Šest let je na vozíčku, tělo jí napadly záněty. Teď se snaží postavit znovu na nohy
Zdroj: se souhlasem Znesnáze21
Marie alias Maggie je již šest let upoutána na invalidní vozík.Byť svůj boj nevzdává, kromě potíží s nohami jí zlobí i páteř a do těla se pustily také zápaly.Maggie je vyučená cukrářka a pokud se jí povede postavit znovu na nohy, ráda by se k řemeslu vrátila.

Život mladé Maggie se před šesti lety doslova ze dne na den otočil o 180 stupňů. Skončila na vozíku a na to, aby začala znovu chodit, potřebuje speciální rehabilitace. Navíc její tělo napadly záněty. Statečně pere s nemocí, kterou ani lékaři nemají tak docela zmapovanou a s návratem do života jí pomáhá iniciativa Znesnáze21.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 12. 04. 2021 14:15

„Milí přátelé, kamarádi a lidé s dobrým srdcem, rád bych vám povyprávěl malý, ale silný příběh mé kamarádky Maggie, která je přes všechny problémy usměvavé a veselé děvče plné naděje a odhodlání,“ uvádí Michal Černoch na webu dárcovské platformy Znesnáze21.

Stačilo pár dnů...

Maggie bylo 21 let, když se jí i její rodině začal měnit život. „Maggie postupně přestávala chodit, až skončila na invalidním vozíčku. Její diagnóza je neúplná a jak dny plynou, objevují se další zdravotní problémy,“ popisuje Michal Černoch. K potížím s pohybem se i vinou špatného vozíku, který mladá žena bez předchozích konzultací dostala od pojišťovny, přidávaly další a další. Maggie začala trpět bolestmi zad, zažívacími problémy a k tomu se přidaly záněty napadající celé tělo. Nyní se je sice daří držet pod kontrolou, ale hodně na ně trpí ruce mladé ženy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Alexandra (@alexandra_maggie)

Kdo je Maggie?

Mladá žena, upoutaná už šestým rokem na vozík, se ve skutečnosti jmenuje Marie. Ještě než jí dostihla nemoc, jejíž příčinu podle slov Maggiina dlouholetého známého lékaři nikdy přesně neodhalili, vyučila se cukrářkou. To je také obor, ke kterému by se ráda vrátila. Nucený pobyt na vozíku proto využívá i k dalšímu studiu.

Podle Michala Černocha závisí to, kdy se opět postaví na nohy, na úspěšné rehabilitaci. Maggiin stav se naštěstí lepší a do nohou se jí vrátil cit. Jenže Černoch rovněž dodává, že kvůli dlouhodobému nepoužívání nohou je potřeba náročná, dlouhá a také finančně nákladná rehabilitace. „Problém je i v tom, že za dobu, kdy je Maggie na vozíku, se jí zhoršil také stav páteře, takže nemůže rehabilitovat nohy jako jiní lidé a potřebuje speciální postupy.

Pomoc v pravou chvíli

Jak se říká, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech - a platí to i v tomto případě. Maggie žije jen se svojí matkou a mladší sestrou, takže se mají všechny co ohánět, aby sehnaly dostatek peněz alespoň na základní potřeby. Jakékoliv další výdaje jsou podle Michala Černocha nereálné. Ale proto jsou tady přátelé a dobří lidé, kteří jsou ochotni pomáhat - a také dárcovská platforma Znesnáze 21, jejímž prostřednictvím je možné nejen samotné Maggie, ale i dalším potřebným lidem přispět na to, co v nejtěžších chvílích potřebují.

Zpátky na nohy

Maggie potřebuje rehabilitaci, aby se mohla - doslova - postavit na vlastní nohy a vrátit se k tomu, co má ráda. K práci cukrářky a do normálního života. Mimo to by se velmi ulevilo i její matce. V tuto chvíli potřebuje Maggie získat 300 000 Kč, které pokryjí rehabilitace, lázně, léky, pomůcky, terapie a náklady spojené s bydlením.

Proč rehabilitace nezaplatí zdravotní pojišťovna? „To je složité, protože vlastně nikdy nebyla určena přesná diagnóza, je problém i se zdravotními pojišťovnami,“ vysvětluje Michal Černoch. Pokud ale všechno dobře dopadne, dál už by měla být Maggie schopná alespoň částečně se postarat sama o sebe.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články