AIP dieta: Léčivá verze paleo diety. Jak a kdy může pomoci

AIP dieta: Léčivá verze paleo diety. Jak a kdy může pomoci
Zdroj: Freepik.com

AIP dieta je úprava stravy, která v zásadě neslouží k hubnutí, ale pro vymizení příznaků autoimunitních onemocnění a také pro léčbu chronických nemocí. Co tato dieta znamená a jak může pomoci?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 08. 02. 2021 13:00

V prostředí střeva se nachází většina imunitního systému a střevní mikrobiom. Protože vychází najevo, že při řadě autoimunitních onemocnění se právě střevo ocitá v nerovnováze, je potřeba řešit jeho stav.

Co je AIP dieta

AIP je zkratkou pro autoimunitní protokol a cílem této speciální stravy, která z něj vychází, je vynechání potravin, které se mohou stát problémem pro střevo. AIP je vlastně takovou variantou paleo diety. Trvá minimálně měsíc, ale může být prodloužena až na několik měsíců. Jejím úkolem je odhalit potravinové intolerance, posílit střeva, a tím i imunitu.

Za autoimunitním protokolem stojí americký lékař a specialista na výživu dr. Loren Cordain a o popularizaci se postarala vědkyně dr. Sarah Ballantyne. Dieta spíše představuje změnu životního stylu.

Jak funguje AIP dieta

Během trvání diety nejsou povoleny žádné průmyslově upravované potraviny, od salámů a dalších uzenin přes polotovary, sladkosti a dochucovadla až po margaríny. Nevhodné jsou i veganské náhražky jídla. Nepatří sem ani slazené nápoje, kakao a káva. Zakázány jsou také obiloviny a pseudoobiloviny.

V zásadě se jedná o potraviny, které by mohly představovat pro střevo problém (podráždění apod.). Dodržuje se alespoň 4–6 týdnů, pak se postupně jednotlivé potraviny vrací zpátky do jídelníčku a zjišťuje se, zda jsou pro člověka vhodné. Jinak se ze stravy vyřazují.

AIP dieta – klady

Dieta cílí na zdravé potraviny, což může představovat pozitivum pro váš organismus. Tato strava proto může znamenat přínos, protože omezuje zánět v těle. Měla by být vhodná pro osoby s autoimunitními potížemi, jako je třeba lupus, revmatoidní artritida, Crohnova choroba, psoriáza. Uzdravuje střeva, posiluje imunitu, vypořádává se s alergiemi, odstraňuje únavu.

AIP dieta – zápory

AIP dieta je poměrně omezující a může být těžké ji dodržovat. Protože představuje poměrně velký zásah do stravování, je vhodné, pokud je odborně řízena.

AIP dieta – doporučené potraviny

Při této dietě se smí konzumovat maso, ryby, vnitřnosti, mořské plody, houby, zelenina (mimo lilkovitých), ovoce (i olivy), opatrně s ohledem na obsah fruktózy, domácí kvašená zelenina, sádlo, panenský olivový olej, avokádo, kokos, med, javorový sirup, tapioka, vodní kefír, kombucha, čerstvé bylinky a koření (kromě bobulovitého), pampelišková a čekanková káva, černý, zelený a bílý čaj.

AIP dieta – vzorový jídelníček

Ke snídani můžete třeba vypít hrnek hovězího vývaru. K obědu si dejte dýňovo-batátovou polévku, kuře s ledovým salátem a jarní cibulkou. Ke svačině si můžete dát pečená jablka se skořicí, připravovaná na kokosovém oleji. K večeři vás zasytí květáková rýže s bylinkami a losos.

Jak je drahá AIP dieta

Dieta vychází z kvalitních surovin, ideálně domácích. Pokud nemáte vlastní, může jejich pořizování představovat relativní finanční zátěž. Protože se ale jedná o vliv na zdraví, člověku se tato investice vrátí.

Pomůže AIP dieta opravdu zhubnout?

Tato dieta neslouží k hubnutí, ale k odstranění zdravotních komplikací. Tím, že upravíte jídelníček o zdravé potraviny, může dojít i k úpravě váhy.

Je náročné držet AIP dietu?

Protože je značně omezující, může pro někoho její dodržování představovat problém. Správně sestavený AIP může tělu pomoci od zánětů, posílí ho, ale současně je třeba dodržovat komplexní zdravý životní styl. Tedy omezení stresu, dostatek spánku, pohybu.

Během diety je třeba sledovat fungování těla a po odeznívání problémů (alespoň po měsíci) je možné přidávat jednotlivé potraviny a hlídat, jak na ně tělo reaguje. Zařazování potravin je velmi pozvolné a trvá zhruba tři dny. Dieta by měla vycházet z výsledků krevních testů a podle toho je pak třeba případně doplnit konkrétní vitaminy a minerály.

AIP dieta a cvičení

Cvičení v tomto případě souvisí s dodržováním zdravého životního stylu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články