Dieta 16/8: Princip přerušovaného půstu mění způsob stravování

Dieta 16/8: Princip přerušovaného půstu mění způsob stravování
Zdroj: Pixabay.com

Dieta 16/8 vlastně žádnou dietou není, přesto při jejím dodržování hubnete. Konkrétně se totiž jedná o přerušovaný půst. Co byste o tomto způsobu stravování měli vědět a na co si dát pozor? Jak se změní vaše stravování?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 02. 2021 13:00

Dieta 16/8 se stala hitem už v roce 2012, kdy o ní napsal The New York Times. Podle studie na mužích, uveřejněné v Journal of Translational Medicine, přinesla hned několik benefitů. Jednalo se o 8týdenní testování.

Co je dieta 16/8

Jedná se o dobu, kdy jíte pouze osm hodin denně a zbývající část držíte půst. Při takovémto stravování nejsou zapotřebí žádné složité jídelníčky. Podporuje se při něm takzvaný cirkadiální rytmus těla, tedy jeho vnitřní hodiny. Omezení v konzumaci jídla během 8hodinového okna nejsou. Je třeba jíst tak, aby se zabránilo vrcholům a poklesům hladiny cukru v krvi a aby nedošlo k nadměrnému hladu.

Jak funguje dieta 16/8

Tento způsob jídla se také někdy označuje 16:8 dieta. V době, kdy nemůžete jíst a dodržujete půst, smíte jen pít vodu, neslazený čaj, případně černou kávu bez cukru. Jak naznačila výše uvedená studie, je třeba tento půst dodržovat alespoň osm týdnů. Výsledkem bude pokles tělesného tuku a zvýšení podílu svalové hmoty.

Důvodem je práce metabolismu v době, kdy jíte, zatímco jinak má klidový režim. Vybrat si můžete okno v době, která pro vás bude nejlepší. Třeba 9.–17. hodina nebo 12.–20. hodina. Jídlo není omezeno množstvím, důležité je ale jeho složení. Jednat by se mělo o vyváženou pestrou stravu. Nezbytný je dostatečný pitný režim a poslední jídlo konzumovat maximálně dvě až tři hodiny před spaním.

Dieta 16/8 – klady

S přerušovaným půstem hubnete a kromě toho ovlivňujete i další faktory zdraví. Změna stravování má vliv na vznik cukrovky a omezuje rozvíjení dalších onemocnění v souvislosti s nadváhou (potíže se srdcem, některé druhy rakoviny, neurodegenerativní onemocnění).

Zpomaluje také stárnutí buněk. Ohledně prospěšnosti bylo uveřejněno několik studií, chybí ale širší testování. Cílí na zdravější potraviny a omezuje ty nezdravé.

Dieta 16/8 – zápory

Dieta není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Nevhodná je pro osoby s podváhou nebo pro jedince, kteří trpěli poruchou příjmu potravy. Nemocné osoby by měly takovouto změnu stravy konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Dieta 16/8 – doporučené potraviny

Strava by měla být vyvážená a z doporučených potravin. Představuje především ovoce a zeleninu (čerstvé, zmrazené nebo konzervované ve vodě), dále celozrnné potraviny (hnědá rýže, oves, ječmen, quinoa), fazole, čočka, nízkotučný tvaroh, vejce, drůbež, ryby, olivy, olivový olej, kokos, avokádo, ořechy, semena.

Dieta 16/8 – vzorový jídelníček

Po probuzení si můžete dát tekutiny (voda, káva, čaj). V 8hodinovém okně pak ke snídani ovesnou kaši s borůvkami a javorovým sirupem, k obědu kuřecí prsa se špenátem, sýrem, sušenými rajčaty a zeleninovým salátem, ke svačině chia pudink, k večeři grilovaného lososa s brambory a dušenou brokolicí.

Jak je drahá dieta 16/8

Toto stravování není příliš drahé. Založené je ale na kvalitních potravinách, což může představovat finanční výdaje.

Pomůže dieta 16/8 opravdu zhubnout?

Dieta 16/8 pomůže zvýšit metabolismus a zhubnout. Míra hubnutí se může lišit třeba podle vrozených dispozic a dalších faktorů. Tento způsob stravování se dá držet dlouhodobě. Pokud se s ním přestane, může se váha vyšplhat opět na vyšší čísla. Záleží to na tom, jestli změníte způsob stravování.

Je náročné držet dietu 16/8?

Možná budou náročnější první dny. V dalších už pak dodržování půstu většinou nepředstavuje problémy.

Dieta 16/8 a cvičení

Důležitou součástí je pohyb, i když v souvislosti s půstem se doporučují spíše klidové druhy cvičení (chůze, jóga, důležité jsou meditace). Cvičit by se mělo těsně před oknem, kdy je možno jíst, nebo v jeho průběhu. Cvičení může vyvolat hlad. Studie, které byly prováděny především na mužích, vypovídají o tom, že kromě dodržování půstu jeho účastníci pečovali i o udržování svalové hmoty.

Zdroj:

Wikipedie

Journal of Translational Medicin. Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males

Medicinalnewstoday

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články