Obiloviny všeho druhu: Jsou zdravé a mají v kuchyni široké využití

Kaše z quinoy pro děti

Suroviny:

1 šálek mléka (plnotučného, mandlového nebo rýžového, případně vody)
½ šálek quinoy

Postup:

Quinou promyjeme v sítku.

Mléko nebo vodu přivedeme k varu, přidáme quinou a promícháme. Na slabém ohni vaříme 12 - 15 minut. Po uvaření necháme ještě 5 minut pod pokličkou.

Quinou dáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Pokud je příliš hustá, přidáváme ještě po lžících tekutinu (mléko, vodu).

Kaši z quinoy můžeme podávat na slano nebo na sladko, ochucenou medem a ovocem.
Zdroj: Tesco
Pohanková kaše s ovocem a agávovým sirupem:

Suroviny:

200 g bio pohanky lámanky
300 ml horké vody
2 lžíce bio oleje
2 lžíce bio agávového sirupu
čerstvé ovoce.

Postup:

Bio pohanku zalijeme horkou vodou a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme pod peřinou odstát 30 minut.

Pohanku ochutíme. Přidáme bio olej, bio agávový sirup a promícháme.

Kaši servírujeme na talíř a dochutíme podle nálady.Indické kari s bulgurem:

Suroviny:

2 kuřecí prsa
1 velká, nadrobno nakrájená cibule
500 ml zeleninového vývaru
4 stroužky česneku
1 chilli paprička
1/2 konzervy kokosového mléka
olivový olej
2 lžičky kari
1 lžička kurkumy
200 g bulguru
80 g rajčatového protlaku
50 g rozinek.

Postup:

Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na nudličky, osolíme a opečeme na olivovém oleji. Opečené kuřecí maso vyndáme z pánve a vhodíme do ní nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek. Po chvilce přidáme kurkumu, kari a nakrájenou chilli papričku.

Vmícháme protlak, rozinky, kokosové mléko, přisypeme bulgur a vše zalijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou a dusíme 20 minut. Nakonec vmícháme zpět kuřecí maso a povaříme dalších 10 minut.

Jakmile je bulgur měkký, můžeme servírovat.Kuskus s kuřecím masem, zeleninou a sýrem:

Suroviny:

4 kuřecí prsa
2 šalotky
3 mrkve
1 balení mraženého hrášku
200 ml kuřecího vývaru
petrželka
2 lžíce extra panenského olivového oleje
200 g kuskusu
100 g eidamu na strouhání (45 % tuku)
sůl
pepř.

Postup:

Kuskus připravte dle návodu.

Na oleji orestujte nasekanou šalotku.

Přidejte na nudličky nakrájené kuřecí maso a mrkev. Osolte a opepřete.

Podlijte vývarem a poduste doměkka, asi 10 minut.

Poté vmíchejte hrášek a ještě 5 minut duste. Podle potřeby podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem.

Směs promíchejte s hotovým kuskusem. Dejte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a ozdobte petrželkou.Pohanka s jogurtem, jablkem, skořicí a ořechy:

Suroviny:

200 g loupané pohanky
2 větší jablka
mletá skořice
1 citron
50 g másla
80 g loupaných vlašských ořechů
200 g bílého smetanového jogurtu
med na dochucení.

Postup:

Pohanku uvařte dle návodu uvedeném na obalu.

Jablka nakrájejte na jemné plátky.

Dochuťte je mletou skořicí, šťávou z citronu a zlehka orestujte na másle do zkřehnutí.

Do misky dejte napřed pohanku. Zalijte ji bílým jogurtem, přidejte jablka a nakonec ozdobte ořechy. Dochuťte medem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku obiloviny. Ať už v podobě kaší, naslano i sladko, tak i jako přílohy plní svou funkci zdravých potravin dokonale.

Petra Járková
Petra Járková 09. 10. 2019 10:00

Kaše z obilovin

V podzimním období jsou ideální kaše z obilovin. Během chladnějších dní dobře zahřejí organismus. Navíc jejich příprava nezabere moc času a způsobují pocit sytosti ještě dlouho po snědení.

Kukuřičná kaše

Vyrábí se z kukuřičných zrn a obsahuje na rozdíl od jiných obilovin méně vlákniny a minerálů. Je ale lehce stravitelná a nevyvolává alergické reakce. Je bohatým zdrojem sacharidů a vitaminů skupiny A. Je vhodná pro přípravu koláčů, zapékaných jídel a houbových omáček.

Kuskus

Je to světle žlutá drobná obilovina, která vznikla z pšenice durum. Obsahuje více bílkovin a sacharidů, ale méně vlákniny než jiné obiloviny. Ideálně se hodí do dezertů a v kombinaci s jogurtem, džemem, sezonním ovocem, ale i naslano se zeleninou nebo rybou.

Quinoa

Tato superzdravá potravina je velmi podobná bílé rýži. Je plnohodnotným zdrojem bílkovin a mastných kyselin. Má antioxidační účinky a neobsahuje lepek. Používá se k přípravě koláčů, do salátů, polévek i gulášů. Můžete si ji však dopřát i jako přílohu k masu.

Bulgur

Získává se z vařených, vysušených a rozdrcených zrn tvrdé pšenice. V kuchyni se využívá jako příloha k masu, ale i do salátů a můžete s ním i péct.

Pohanka

Existuje pražená i nepražená. Obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vitaminů skupiny B a neobsahuje lepek. Skvěle se hodí k zeleninovým a houbovým omáčkám a masu. Můžete z ní však upéct i chutné placky nebo chléb.

Ječná kaše

Vyrábí se z ječmene a obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu. Má široké využití v kuchyni. Je vhodná v kombinaci se sezonní zeleninou, gulášem, omáčkami. Lze ji přidat i do polévek pro zahuštění. Obsahuje však mnoho lepku, nesmí ji tedy konzumovat celiaci.

NA RECEPTY Z OBILOVIN SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články