Fit a krásnátestovánísoutěže

Obiloviny všeho druhu: Jsou zdravé a mají v kuchyni široké využití

Zdroj:Tesco

+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku obiloviny. Ať už v podobě kaší, naslano i sladko, tak i jako přílohy plní svou funkci zdravých potravin dokonale.

Petra Járková 9. října 2019

Kaše z obilovin

V podzimním období jsou ideální kaše z obilovin. Během chladnějších dní dobře zahřejí organismus. Navíc jejich příprava nezabere moc času a způsobují pocit sytosti ještě dlouho po snědení.

Kukuřičná kaše

Vyrábí se z kukuřičných zrn a obsahuje na rozdíl od jiných obilovin méně vlákniny a minerálů. Je ale lehce stravitelná a nevyvolává alergické reakce. Je bohatým zdrojem sacharidů a vitaminů skupiny A. Je vhodná pro přípravu koláčů, zapékaných jídel a houbových omáček.

Kuskus

Je to světle žlutá drobná obilovina, která vznikla z pšenice durum. Obsahuje více bílkovin a sacharidů, ale méně vlákniny než jiné obiloviny. Ideálně se hodí do dezertů a v kombinaci s jogurtem, džemem, sezonním ovocem, ale i naslano se zeleninou nebo rybou.

Quinoa

Tato superzdravá potravina je velmi podobná bílé rýži. Je plnohodnotným zdrojem bílkovin a mastných kyselin. Má antioxidační účinky a neobsahuje lepek. Používá se k přípravě koláčů, do salátů, polévek i gulášů. Můžete si ji však dopřát i jako přílohu k masu.

Bulgur

Získává se z vařených, vysušených a rozdrcených zrn tvrdé pšenice. V kuchyni se využívá jako příloha k masu, ale i do salátů a můžete s ním i péct.

Thumbnail # Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky
Mohlo by Vás zajímat:

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Pohanka

Existuje pražená i nepražená. Obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vitaminů skupiny B a neobsahuje lepek. Skvěle se hodí k zeleninovým a houbovým omáčkám a masu. Můžete z ní však upéct i chutné placky nebo chléb.

Ječná kaše

Vyrábí se z ječmene a obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu. Má široké využití v kuchyni. Je vhodná v kombinaci se sezonní zeleninou, gulášem, omáčkami. Lze ji přidat i do polévek pro zahuštění. Obsahuje však mnoho lepku, nesmí ji tedy konzumovat celiaci.

NA RECEPTY Z OBILOVIN SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu