Pavla (19): Moje kamarádka se přestěhovala a já si neumím najít nové přátele. Nevím, co dál

žena, dívka
Zdroj: Unsplash.com

Pavla měla už od prvních minut svého života nejlepší kamarádku Mariku. Prožívaly spolu celé dětství, jejich rodiče byli přátelé, a tak by se dalo říct, že byly skoro jako sestry. Když si její nejlepší kamarádka našla kluka, byla Pavla šťastná za Mariku. To však netušila, že se její život ze dne na den velmi změní. Co se stalo s jejich přátelstvím?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 08. 2020 07:30

S Marikou jsme se znaly vlastně už od narození. Naše matky se seznámily právě v porodnici a tím, že bydlely v jedné vesnici, tak jsme se i my jako děti velmi přátelily. Sourozence nemám, ale částečně roli sestry převzala právě Marika. Byla nejenom jako moje sestra, ale i nejlepší kamarádka. Byly jsme pořád spolu. Chodily jsme do stejné školky, jezdily na stejné tábory, někdy jsme se dokonce i stejně oblékaly. Žádnou jinou holku jsme mezi sebe nikdy nepustily, a to byla zjevně chyba.

Kamarádky na celý život

Když se řekne dětství, vybaví se mi rodiče a pak hned Marika. Naše rodiny spolu jezdily na dovolené, společně jsme všechno slavili, byli jsme sice jen přátelé, ale byla to současně i moje rodina. Ani nástup na základní školu nás nerozdělil, spíš naopak, ještě více to naše přátelství utužilo, a to samé platilo o střední škole. S Marikou jsme měly stejné zájmy, bavily nás stejné věci. Pokud šlo o kluky, vždy jsme jedna druhé nejdřív dotyčného schválily, když se nám nezdál, tak s ním ta druhá prostě nechodila.

Až jednou, na jedné párty poznala Marika kluka, jmenoval se Matěj. Byl to přesně ten muž, který se k Marice hodil a když se mě zeptala, co si o něm myslím, chtěla jsem lhát a říct, že pro ni není dokonalý, ale jako opravdová kamarádka jsem jí řekla pravdu. Byl skvělý a já věděla, že ona ho také chce. A i když už měla kluka, náš vztah to nezničilo, stále si na mne udělala dost času.

Ze dne na den byla pryč

Když jsme slavily plnoletost, byl s námi i Matěj. Byl do ní velmi zamilovaný a bylo to vidět. To už spolu byli rok. Moc jsem jí to přála, bylo jasné, že jednoho dne se něco takového stane. Už jsme přece nebyly malé holky. Šok přišel v den, kdy mi přišla říct, že Matěj dostal práci v Brně, tedy několik set kilometrů daleko. Vrhla se mi kolem krku a zašeptala: "Nezlob se, ale stěhuji se s ním, moc ho miluji.“

Brečela jsem štěstím i smutkem současně. Slibovala, že si budeme denně volat a jakmile to půjde, budeme se střídat v tom, která navštíví tu druhou. Zůstala jsem ze dne na den sama. Je mi devatenáct let a mimo nové práce, kterou jsem před časem našla, nemám nikoho. Ve svém životě jsem si neudělala místo pro další přátele a teď žádné nemám. Chodím z práce do práce a to je celý můj život.

Marika volá, jak slíbila, a naposledy mi nabídla, že ví o práci v Brně, která by byla přesně pro mě. Váhám, zdali to vzít, protože se tak nikdy nebudu schopna postavit svému osudu a bojovat sama za sebe.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články