Mocný muž na vozíku: Prezident Roosevelt vyhrál válku a za ženu si vzal sestřenici

Mocný muž na vozíku: Prezident Roosevelt vyhrál válku a za ženu si vzal sestřenici
Zdroj: Profimedia.cz
Prezidentský slib složil rekordman Franklin Delano Roosevelt celkem čtyřikrát. V Oválné pracovně pobyl nejdéle ze všech amerických prezidentů – a to i přesto, že po celá ta léta používal invalidní vozík.Franklin D. Roosevelt a Ruthie Bie, dcera prezidentových známých, se mazlí s Rooseveltovým pejskem jménem Fala.Franklin Delano Roosevelt měl plnou hlavu starostí s průběhem druhé světové války, do které se zapojily i USA. Jejího konce se ale nedožil, zemřel jen o několik týdnů dříve na mozkovou mrtvici.Eleanor Roosevelt pracovala po smrti svého manžela pro OSN a věnovala se hlavně ženským právům.+ 1 fotka+ 2 fotky

Franklin Delano Roosevelt, 32. prezident USA, se narodil 30. ledna 1882. Zatímco Donald Trump byl jedním z mála, který svůj mandát napodruhé neobhájil, Roosevelt byl naopak v tomto ohledu rekordmanem. Jaké další zajímavosti se k němu váží?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 30. 01. 2021 08:00

Franklin Delano Roosevelt byl prezident, jehož nebylo možné přehlédnout. Jedním z jasných poznávacích znaků byla skutečnost, že již v době svého prvního zvolení do funkce používal invalidní vozík. Zdravotní potíže, zejména ty viditelné na první pohled, totiž obvykle k vlivným mužům „nepatří“.

Svatba na pováženou

Roosevelt na kolečkové křeslo usedl v roce 1921, těsně před čtyřicítkou totiž onemocněl obrnou a částečně ochrnul. To mu ale v politické kariéře rozhodně nemohlo zabránit. Stejně jako fakt, že se v roce 1905 oženil. Na tom by nebylo nic divného, kdyby jeho vyvolená Eleanor nebyla zároveň jeho sestřenicí… Manželství to bylo podle všech známek spokojené, Eleanor svého manžela podporovala po celou dobu jeho prezidentství. A měla k tomu ty nejlepší rodinné předpoklady. Společným předkem obou manželů byl totiž Theodor Roosevelt, dřívější americký prezident. A v rodokmenu Eleanor bylo dokonce možné jít tak daleko, až se objevilo i jméno Williama Livingstona, jednoho z mužů, kteří podepisovali originál Ústavy Spojených států amerických.

Neúspěšný atentát ho neodradil

Franklin se ještě jako prezidentský kandidát stal obětí atentátu. Giuseppe Zangara se ale netrefil a zastřelil starostu Chicaga s českými kořeny i ryze českým jménem – Antonína Čermáka. Pro Roosevelta všechno dobře dopadlo jak toho dne (15. února 1932), tak i ve volbách. O rok později už mohl mluvit k národu jako nový prezident třeba o plánech, které shrnoval takzvaný Nový úděl. Zvolil k tomu rozhlas, což bylo poprvé, kdy prezident zavedl pravidelné promluvy k americkým občanům.

Válečné roky

Jako prezident a nejmocnější muž světa si Franklin Delano Roosevelt příliš klidu neužil. Jako jediný v historii šéfoval Bílému domu čtyřikrát, žádný z jeho kolegů nebyl zvolen víc než dvakrát. Rooseveltova funkční období spadala do let před druhou světovou válkou a také do jejího průběhu. Úkolem prezidenta bylo domlouvat za Spojené státy americké otázky spojenectví a válečné pomoci západním spojencům.

Díky jeho vyjednávacím schopnostem zůstávaly na dobré úrovni i vztahy se Sovětským svazem. Známé jsou třeba fotografie z konferencí takzvané Velké trojky, kterých se účastnil spolu s Winstonem Churchillem a Josifem Stalinem. Ty se odehrály v Teheránu a na Jaltě. A právě ona jaltská konference byla pro Roosevelta posledním velkým krokem ve funkci prezidenta a vlastně i v životě. Konce války, na němž měl lví podíl, se už bohužel nedočkal. Zemřel 12. dubna 1945 na mozkovou mrtvici v průběhu sezení s malířkou, která připravovala jeho portrét. 

Zdroje informací: 

Wikipedia: Franklin Delano Roosevelt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články