Znáte nesmysly kolující o detoxu? Vysvětlujeme ty největší z nich!

Čerstvé ovoce má vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny.
Zdroj: pixabay.com
Jarní detox je pro tělo důležitý.Detox a zdravé stravování jsou na jaře to nejlepší.Hodně pít je zásadní součástí detoxikace pokožky. Voda pomáhá vyplavovat toxiny i chemické látky a zároveň dostatečný pitný režim zabraňuje vysušené a loupající se pokožce.V detoxikačním období se zaměřte také na  vitamin C jak v potravě, tak i v kosmetice v podobě sér, krémů či masek.+ 10 fotek+ 11 fotek

Detoxikační diety založené na popíjení zeleninových šťáv, pití speciálních olejů na odstranění toxinů z těla či polykání detoxikačních tablet jsou nesmyslný trend. Nenechte se napálit.

Petra Járková
Petra Járková 08. 05. 2019 10:00

Mýtus 1: Pravidelný detox těla je nezbytný

I když jsme denně vystavováni celé řadě toxinů, není pravda, že musíme svůj organismus pravidelně pročišťovat neboli se detoxikovat. V případě detoxu lidé stále věří tomu, co říkají v reklamě, i když jejím primárním cílem je prodat nějaký produkt. Skutečnost je ale taková, že lidské tělo má proti toxinům velké množství přirozených obranných mechanismů. A to kůži  a některé orgány, v nichž probíhá detoxikace organismu. Patří sem ledviny, játra a plíce, ale také střeva, respektive celý zažívací systém. Ledviny filtrují z krve škodlivé látky a spolu s přebytečnou vodou je odvádějí pryč z těla. Játra dokážou většinu toxických látek, kam můžeme zařadit i alkohol, přeměnit na látky, se kterými umí tělo pracovat a umí je vyloučit. Ty jsou pak následně vylučovány močí, stolicí, dechem nebo potem. Je třeba však upozornit, že se jedná o procesy, které organismus zatěžují, proto je vhodné, aby jich probíhalo co nejméně.

Mýtus 2: Po detoxu rychle a efektivně zhubnete

Detoxikační diety jsou velmi populární nejen pro zdánlivou eliminaci toxických procesů, které jsou navíc podle mnohých odborníků z řad lékařů, nutričních specialistů i zkušených fitness trenérů zbytečné a neúčinné. Častým důvodem, proč se lidé pouštějí do detoxu, je snaha zhubnout. Drastické detoxikační diety sice mohou vypadat jako rychlé a efektivní řešení, jak se zbavit kil navíc, jenže případný rychlý počáteční úbytek na váze je zapříčiněn hlavně tím, že je člověk v kalorickém deficitu – hladoví. Kromě toho první ztracená kila jsou v podobě glykogenu a vody.

Mýtus 3: Při detoxu mizí z těla toxiny i tuky

Obojí je mýtus. Toxinů se tělo zbavuje průběžně samo. Nepotřebuje k tomu žádné zázračné detoxikační diety. Co se týká úbytku na váze, tak je důležité si uvědomit, že ztráta tuku nerovná se ztrátě hmotnosti. Při detoxikační dietě je značně omezen příjem, přičemž deficit se týká i důležitých vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě bílkovin. To má za následek dočasný úbytek na váze, ale i možné zdravotní potíže, zvlášť pokud zvolíte několikatýdenní očistný program. Až detoxikační dietu ukončíte a vrátíte se ke klasickému stravování, kila půjdou opět nahoru. Trvale zhubnout je možné pouze tehdy, když se začnete stravovat takovým způsobem, který vám bude příjemný, budete mít dostatek energie a hlavně se takto dokážete stravovat celoživotně.

Mýtus 4: Po detoxu se budete cítit jako znovuzrození

„Ve své praxi jsem slyšela příběhy spousty lidí, kteří tvrdili, že se po detoxu cítí skvěle, jsou plní energie, zbavili se akné, lépe se jim spí a dokonce jim jde i lépe hubnutí. Toto je podle mě pravda tak napůl. Při detoxikaci člověk nejí průmyslové či jinak nezdravé potraviny, nepije kofein a alkohol, tedy se může cítit lépe než před samotným detoxem. Stále však platí, že neexistuje žádný důvěryhodný důkaz o tom, že jakýkoliv detox má na tělo pozitivní účinky v podobě očisty,“ tvrdí nutriční specialistka Monika Bartolomějová. Další variantou, proč detox podle některých funguje, je starý známý placebo efekt.

Mýtus 5: Účinky detoxikace zvyšuje saunování

I když si naordinujete očistu těla a budete chodit pravidelně do sauny, neznamená to, že se díky tomu zbavíte škodlivin a z těla se vám vypaří nechtěný tuk. „Sauna je ideální na posilování imunity. Kromě toho zlepšuje náladu a v určitých případech i stav pokožky. Stěží se však sauna může stát základem detoxikace. Pocením se z těla vylučují zejména voda a minerální látky. Toxinů se během pocení v sauně vyloučí pouze zanedbatelné množství,“ říká Bartolomějová. Chcete-li mít čisté tělo, nechte ho dělat svou práci. Pokud toužíte po tom být štíhlí, zdraví a plní energie, zaměřte se na kvalitní stravování s obsahem všech důležitých makro a mikroživin. Zařaďte do svého života pohyb a dostatečný odpočinek.

Detox neznamená popíjet měsíc pouze zeleninové smoothie. Zařaďte do svého jídelníčku zdravé potraviny, které tělo podpoří při jeho každodenní přirozené očistě.

Detoxikační omeleta podle Světa zdraví:

Jaro je obdobím, kdy lidé zkoušejí různé detoxikační metody. Zapomeňte však na drastické detoxikační diety. „Pokud tělo toxické látky nevyloučí, usazují se zejména v tucích. Problém může nastat ve chvíli, kdy začnete výrazněji a dlouhodobě hubnout. Jak se tuky spalují, z tukových buněk se uvolňují nahromaděné toxiny. Je tedy třeba se při hubnutí zaměřit na dostatečný přísun vody, dostatek zdravých lehkých potravin a nezatěžovat tělo kouřením a alkoholem. Při nezdravě rychlém hubnutí se může uvolnit dokonce velké množství toxinů naráz a může dojít i k nevratnému poškození jater a ledvin. Proto by mělo být hubnutí pozvolné, což znamená maximálně do 2 kg za měsíc,“ radí  trenérka Katka. „Chcete-li pro své tělo udělat něco prospěšného, zařaďte do svého jídelníčku zdravé potraviny. Vyzkoušejte třeba omeletu z kopřiv,“ uzavírá nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví a doporučuje zdravý recept na omeletu.

Ingredience:

1 vejce

2 bílky

200 g mladých kopřiv

2 stroužky česneku

1 malá cibule

zeleninový vývar

1 PL olivového oleje

kurkuma

sůl

pepř

Postup:

Listy velmi mladých kopřiv omyjte a jen krátce (asi  minutu) povařte v 1 litru vody, kterou osolte (kávová lžička na 1 l vody). Osolením vody zabráníte zhnědnutí kopřiv. Uvařené kopřivy nechte okapat na cedníku a lehce je rozmixujte na malé kousky. V kastrolu na oleji orestujte 1 stroužek česneku a cibulku. Můžete přidat trochu zeleninového vývaru a krátce povařte. Přidejte kopřivy. Můžete ještě dochutit čerstvě prolisovaným česnekem a popřípadě solí. Rozpalte pánev, kterou jen lehce vytřete olivovým olejem. V misce rozšlehejte vajíčko a bílky. Osolte, opepřete a přidejte kurkumu. Vlijte do rozpálené pánve a pečte z obou stran. Na závěr přidejte dovnitř kopřivovou směs, přeložte a servírujte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články