Bizarní příběh srdce Ludvíka XIV. : Co nezničila francouzská revoluce, to spořádal vyhlášený jedlík

Bizarní příběh srdce Ludvíka XIV. : Co nezničila francouzská revoluce, to spořádal vyhlášený jedlík
Zdroj: Wikimedia Commons/Hyacinthe Rigaud, Public domain

Ludvík XIV.‚ řečený také Král Slunce, nenašel po smrti klid. Jeho srdce čekala neobvyklá pouť, na jejímž konci byl jeden nenasytný žaludek.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 22. 09. 2021 12:00

William Buckland byl vážený děkan z Westminsteru a geolog, který žil v první polovině 19. století. V soukromí to ale byl také jedlík bez hranic. Mezi jeho oblíbená jídla patřily myši na toastu, a spořádal i sviňuchu, štěně a spoustu dalších exotických potravin, které bychom patrně ani nepovažovali za jídlo.

Srdce Ludvíka XIV.

Když Ludvík XIV. zemřel 1. září 1715, jeho srdce bylo umístěno do malé truhličky a uschováno vedle srdce jeho otce Ludvíka XIII. v pařížském Kostele svatého Pavla a Ludvíka. Zbytek byl uložen k věčnému odpočinku v bazilice Saint-Denis, obvyklém pohřebišti francouzských vůdců.

Ovšem o několik dekád později, během francouzské revoluce, se tyto opulentní hrobky staly symboly tolik nenáviděné monarchie.

V roce 1793 oslavil francouzský Národní konvent výročí svržení koruny zničením téměř všech hrobek v Saint-Denis. Královské ostatky putovaly do několika masových hrobů. Ačkoli srdce Ludvíka XIV. a jeho otce unikla tomuto řádění, již nebyla považována za posvátné relikvie. A tady začíná neobyčejná pouť srdce Krále Slunce.

Jak sníst srdce Krále Slunce

Obě královská srdce údajně koupil malíř Alexandre Pau a použil je k vytvoření odstínu barvy s názvem „hnědá mumie“. Není úplně jasné, co se stalo potom, ale Pauovi prý zbyl kousek ze srdce Ludvíka XIV. To mělo o několik desítek let později skončit v rukou lorda Harcourta.

Je možné, že Harcourt skutečně získal srdce krále, ale také ne. Toto nebylo nikdy stoprocentně prokázáno. Nicméně pak se na scéně objevuje William Buckland. Když mu Harcourt ukázal pozůstatek Krále Slunce, zvolal prý: „Snědl jsem mnoho zvláštních věcí, ale ještě nikdy jsem nejedl srdce krále! 

A pak jej snědl. Bizarní? Z dnešního pohledu ano. Kdysi se věřilo, že lidské ostatky mohou léčit různé nemoci. Ať už ve formě prášku z mumifikovaných těl, nebo tuku z odsouzenců, který prodávali kati. V případě srdce Ludvíka XIV. však s největší pravděpodobností šlo pouze o Bucklandovu snahu ochutnat snad všechno na světě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ludvík XIV.

Mentalfloss.com: The Strange Stories Behind 10 Historical Body Parts

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články