80 let od narození Júlia Satinského: Celý život rozdával radost, v soukromí ho ale tížilo několik tajemství

80 let od narození Júlia Satinského: Celý život rozdával radost, v soukromí ho ale tížilo několik tajemství
Zdroj: Profimedia

Július Satinský, od jehož narození uplyne 20. srpna 80 let, rozdával lidem radost, ať už se svým kolegou Milanem Lasicou, nebo sám. Jeho život ale tak veselý nebyl. Nejprve přišel tragicky o manželku, které pak nemohl jít ani na pohřeb. Na sklonku života se zase musel potýkat s rakovinou. A aby toho nebylo málo, do hrobu si vzal jedno pikantní tajemství.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 08. 2021 14:00

Július Satinský se narodil 20. srpna 1941 v Bratislavě. Byl to slovenský herec, dramatik, komik, spisovatel a autor příběhů pro děti. Mezi jeho nejznámější filmové počiny patří klasické komedie S tebou mě baví svět, Tři veteráni a Vesničko má středisková.

Tragická smrt manželky Júlia Satinského

Július Satinský se se svou budoucí ženou Olgou seznámil během natáčení filmu Výlet po Dunaji. Zprvu jim ale osud moc nepřál. Olga získala angažmá v košickém divadle, takže se musela přestěhovat. Když se vrátila zpět do Bratislavy, Július se chystal zrovna na vojnu. Ale i přes počáteční nezdar spolu nakonec strávili dvaadvacet let.

V lednu roku 1985 však došlo k tragické nehodě. Olga utonula ve vlnách u ostrova Svatý Tomáš. A jelikož se nachází na americkém území, nebyla Satinskému vydaná výjezdní doložka. Vůbec nedostal šanci rozloučit se se svou ženu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený RTVS official (@rtvs_official)

Rakovina Júlia Satinského

Július Satinský uměl velmi dobře skrývat, když ho něco trápilo. Nic nepoznal ani jeho herecký kolega a kamarád Milan Lasica. „Má můj obdiv za to, jak snášel průběh své choroby a nedal ji na sobě znát,” uvedl před několika lety Lasica. O tom, že má rakovinu tlustého střeva, se Satinský dozvěděl prakticky náhodou. Jako první onemocněl jeho bratr Vojtěch. Když ho Július jednou doprovodil do ordinace, požádal také o vyšetření. Diagnóza byla šokující.

Jeho druhá žena Viera se mu snažila všelijak pomoct. „Objednala čaj z Peru, který stál tisíc dolarů. Vypadalo to jako bláto, Julo to pil, ale bylo už pozdě," zavzpomínal bratr Vojtěch pro web pluska.sk. Poslední dny života strávil Satinský s nejbližší rodinou. „Vierka mu dávala injekce, po kterých spal. Ale i v tom spánku naříkal,” dodal Vojtěch.

Tajemství Júlia Satinského

O tom, že mají sestru, Satinského děti Janko a Lucia vůbec nevěděly. Na vše přišli až slovenští novináři. Nemanželskou dceru měl herec zplodit s vdovou po spisovateli Vladu Bednárovi. Holčička se narodila tři měsíce po Satinského druhé svatbě, když si vzal Vieru.

Jakmile to Viera po jeho smrti zjistila, vydala se ztracenou dceru hledat. Uspěla a dívka se záhy začlenila do jejich rodiny. Ona sama pravdu o svém otci znala již mnohem dříve. Kariéru Júlia Satinského ale sledovala jen občas, prý nepatřil mezi její idoly.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Július Satinský

Česká televize: Příběhy slavných: Momentálně jsem mrtvý...

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články