Milan Lasica: Ve věku 81 let zemřel člověk, který bral humor vážně

Milan Lasica: Ve věku 81 let zemřel člověk, který bral humor vážně
Zdroj: Wikimedia Commons/Pavol Frešo, CC BY 2.0

Milan Lasica, významný slovenský herec a osobnost veřejného života, zemřel 18. července ve věku 81 let. Stalo se tak na pódiu, kde strávil velkou část svého života. Milan Lasica zemřel krátce po vystoupení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders v jeho domovském divadle Štúdio L+S.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 07. 2021 09:30

Název divadla Štúdio L+S je připomínkou legendární dvojice Milan Lasica a Július Satinský. Dva muži, které kdysi doprovázel geniální hudebník Jaro Filip, tvořili neodmyslitelnou páteř slovenského humoru, jenž nebyl jen na jedno použití. A jejich 40 let staré scénky jsou trefné i dnes. Ale nejen to. Třeba skladba Čerešně, kterou Filip s Lasicou původně napsali pro Zuzanu Kronerovou, patří k největším hitům Hany Hegerové.

Lasica, Milan Lasica

Milan Lasica se narodil 3. února ve Zvoleně, ale později se stal svým způsobem symbolem Bratislavy, místních divadel a kaváren. Na ty se mimochodem těšil po rozvolnění opatření víc než na opětovné vystupování.

Chyběli mi diváci, ale musím se přiznat, že ještě víc mi chyběla kavárna. Kavárna, kde bych si mohl posedět se svými přáteli, kterých zase není až tak moc. Daly by se spočítat možná na dvou prstech jedné ruky. Na tato naše posezení jsem léta zvyklý, jsem totiž kavárenský typ, takže mi to moc, moc chybělo," řekl před časem pro slovenský Deník N.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michal Svacek (@michal_svacek_photo)

Milan Lasica byl výtečným pozorovatelem života a díky tomu ho uměl mimořádně trefně popsat. Když se ho třeba ptali, jestli mají dnešní politici smysl pro humor, odpověděl, že neví. Ale rozhodne mají smysl pro nenávist.

Milan Lasica a Július Satinský

V písni Chcel by som byť, která pochází z dílny tria Lasica, Satinský, Filip, se zpívá: „Lenže ja som iba komik..." Není to tak docela pravda. Všichni tři pánové byli víc než to. Dokázali svým způsobem kultivovat zemi, ukázat, že člověk nemusí křičet, aby ho bylo slyšet. A že je potřeba nastavovat zrcadlo národu a politice. A když se to udělá chytře, nemůže to nikoho urazit, spíše donutit k zamyšlení. Ostatně, pan Lasica vždycky říkal, že se Satinským brali humor vážně. I proto mohl říct: „Naštěstí teď už nemůžu umřít předčasně...“

Milan Lasica vystupoval v neděli 18. července s Bratislava Hot Serenaders a bylo mu dopřáno zazpívat si ještě slavnou skladbu Ja som optimista. Následovala děkovačka, on se uklonil a pomalu se sesunul k zemi. Odešel za Satinským, Filipem a dalšími.

Zdroje informací:

Dennikn.sk: Milan Lasica v poslednom rozhovore pre Denník N: Chýbali mi diváci, ale musím sa priznať, že viac mi chýbala kaviareň

Denikn.cz: Milan Lasica v posledním rozhovoru s Deníkem N: Potlesk je droga, o kterou jsem v izolaci přišel. Nemůžu ji ničím nahradit

Zenyvmeste.sk: Milan Lasica nehulákal a predsa ho všetci počúvali

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články