Pařížský syndrom: Velký šok, který z vás prý může dočasně udělat Ludvíka XIV.

Pařížský syndrom: Velký šok, který z vás prý může dočasně udělat Ludvíka XIV.
Zdroj: Pixabay

Kdo by nechtěl alespoň jednou v životě spatřit na vlastní oči Paříž? Pro některé je to splněný sen, pro jiné noční můra. Tak moc se těšili, a nakonec skončili s psychickými problémy. Dolehl na ně totiž pařížský syndrom.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 06. 2021 16:30

Pařížský syndrom poprvé před pětadvaceti lety identifikoval japonský psychiatr Hiroaki Ota. Podrobnější studie byla ale publikována až v roce 2004 v časopise Nervure. Tam byl syndrom popsán jako pocit zklamání, který se dostaví s poznáním, že Francie není zdaleka tak krásná, jak ji líčí média a cestovní kanceláře.

Kulturní šok z Paříže

Pařížský syndrom je podobný tomu jeruzalemskému. Jde o kulturní šok. Paříž není taková, jakou ji prezentují ve filmech a reklamách. Chybí dívky s vysokými podpatky a šaty značky Chanel. Místní nejsou ani náhodou přátelští a znečištění je tam docela vysoké. A právě všechny tyto aspekty mohou u turistů vyvolat poměrně dramatickou odezvu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Le Real Paris (@illdefrance)

Různé projevy pařížského syndromu

Pařížský syndrom se u každého jedince projevuje jinak. Někdo trpí úzkostí, jiný zase závratí a nevolností. Dokonce může dojít až na extrémní šok. Podle BBC se psychické potíže nejvíc projevují u asijských turistů. Ti totiž nejsou zvyklí na všudypřítomné, a hlavně otravné, pouliční prodejce, neseriózní taxikáře a nepříjemné starousedlíky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Le Real Paris (@illdefrance)

Podle agentury Reuters může tento šok způsobit i halucinace, kdy si dotyčný člověk myslí, že jej odposlouchává tajná služba. Častým jevem je rovněž personifikace. Turisté si myslí, že jsou reinkarnací Ludvíka XIV...

Jak léčit pařížský syndrom?

Na vypořádání se s pařížským syndromem se doporučuje hlavně dostatek odpočinku. Pár dní na aklimatizaci by mělo stačit. Někteří lidé ale mají tak silnou reakci, že musí vyhledat odbornou pomoc a následně se o ně musí postarat ambasáda, která je dopraví domů. Odborníci se shodují na tom, že ve skutečnosti neexistuje žádný zaručený lék. Tedy až na jeden - odjet tam, kde je to skutečně krásné.

Zdroje informací:

Grunge.com: Here’s What Happens When You Get Paris Syndrome

News.bbc.co.uk: 'Paris Syndrome' strikes Japanese

Reuters.com: "Paris Syndrome" leaves Japanese tourists in shock

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články