Dostali jste padáka? 10 věcí, které udělat bezprostředně po něm

Číslo 1: Nepanikařte.
Zdroj: Profimedia.cz

Pocity méněcennosti, deprese, zklamání, strach z neznáma. Versus poděkování za zkušenosti, čas na koníčky, rozmazlování sebe sama a zvědavost, co asi přijde.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 27. 06. 2017 18:04

Cítíte ten rozdíl? To jsou dva odlišné přístupy, které můžete zaujmout po vyhazovu z práce. Který je ten správný? Zamyšlení nad tím, jakou váhu má tato událost v horizontu celého života, by vám mohlo napovědět. Těchto 10 věcí udělejte, pokud jste dostali padáka... a nechcete promarnit ani minutu svého života.

1. Zmrazte své nápady

Profimedia.cz

Ještě než propadnete depresi, zapište si na papír seznam 10 firem, u kterých byste chtěli pracovat. Propojte každou s několika nápady, které by jim mohly vydělat peníze. A dejte jim o nich vědět. Ano, i přesto, že nikoho oficiálně nehledají.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se tak můžete dostat tam, kam chcete. Potenciální zaměstnavatele tím totiž můžete přivést na myšlenku rozvoje společnosti či zefektivnění dosavadní činnosti. Nebo se mu svým způsobem „nahrajete“, neboť už delší dobu plánoval rozšířit tým.

2. Sejděte se s někým, koho jste léta neviděli

Profimedia.cz

Na první pohled to nedává logiku. Setkání s dávným přítelem nebo přítelkyní vám ale vžene novou krev do žil. To je to, co zrovna potřebujete. Pokles nálady nedostane šanci – známý či známá vás může v něčem inspirovat a nakopnout vás svým osobním posunem, který urazil/a od doby, co jste se viděli naposledy. Kdo ví, třeba bude o nějakém džobu vědět.

3. Poděkujte všem, kteří vás něco naučili

Profimedia.cz

Napište e-mail všem bývalým spolupracovníkům, kterým vděčíte za svůj pracovní i osobní rozvoj. Je to velice chytrá technika, která omezí vyvěrání hněvu či smutku z ukončení zaměstnání. Optejte se, jak se každému z nich daří. Třeba s nimi zapředete konverzaci, z níž vzejde nová spolupráce.

4. Udělejte si den pro sebe

Profimedia.cz

Rozmazlujte se na všech frontách. Jste nezaměstnaní, jo! Užijte si pocit volnosti. Však víte, nebude trvat věčně. Vstaňte si, kdy chcete, udělejte si oblíbenou snídani, lehněte si s knížkou do trávy a večer zajděte do divadla, na koncert či do kina. Pruďte své zaměstnané okolí naplno!

5. Udělejte škrty

Profimedia.cz

Frustrace není na místě, protože redukce peněz, které vám lítají z peněženky, může přinést pocit úlevy a lehkosti. Během dne utrácíme za mnoho zbytečností nebo za věci, po kterých až tolik netoužíme. Pokud si dopřejeme skutečně jenom to, co zbožňujeme, uspokojení nabyde na intenzitě.

Minimalismus má silnou podporu mezi psychology, neboť zjednodušuje život a pomáhá lidem se zaměřovat na důležité věci.

6. Prodejte, co nepotřebujete

Profimedia.cz

Jasně, na mizině ještě nejste. Protože se práce obvykle nezjeví do týdne, pár kaček navíc se zajisté bude hodit. Udělejte vítr v šatníku a věci, které jsem na sobě neměli uplynulý půlrok a ke kterým nemáte vztah, prodejte. Doporučuji například online second hand Vinted.cz. Prodat můžete prakticky cokoliv s nějakou hodnotou, od nepoužívaného nábytku po kosmetiku, co leží ladem.

7. Napište na Facebook

Profimedia.cz

Žrout času a těžítko pro naši mysl. Některé z přezdívek sociální sítě Facebook. Já bych ještě přidala akcelerátor seznamování a tvoření nových zaměstnaneckých pout.

Napište, že sháníte džob v tom a tom oboru za těch konkrétních podmínek. Facebook je skvělá platforma pro hledání práce – v přátelích máte lidi s podobnými zájmy, kteří by mohli „o něčem“ vědět.

8. Aktualizujte životopis

Profimedia.cz

Odešli jste nebo vás vyhodili? Tak jako tak máte určité body k dobru. Protože jste bohatší o další pracovní zkušenost. Nezapomeňte ji zaznamenat do vašeho životopisu. A rovnou ho trochu oživte. Dejte mu moderní font, zestručněte ho a zpřehledněte na maximum.

9. Pracujte na svém projektu

Profimedia.cz

Nedaří se týdny nic sehnat? Neusínejte na vavřínech a volný čas investujte do vlastních projektů. Máte blog? Rozjeďte ho jako nikdy! I to patří k zajímavým benefitům zaměstnance. Ujíždíte na PC hrách a víte alespoň o jedné snad všechno? Co takhle periodicky zveřejňovat postřehy na svou webovou stránku? Nikdy nevíte, co se z vaší záliby vyklube.

10. Vyautujte depku

Profimedia.cz

Upadat do deprese je ten nejhorší a nejzbytečnější nápad. Podívejte se na život zeshora (jistě, bude to chtít trochu představivosti): co si o této životní situaci pomyslíte za pět, deset let? Bude maličká jako človíček z ptačí perspektivy.

Na konci života lidé často litují toho, že příliš pracovali a nevěnovali onen čas raději rodině a přátelům. Z něčeho žít člověk musí, to určitě. Moc toho ale ve skutečnosti k životu nepotřebuje. Připomeňte si vaše životní hodnoty a vize.

Autoři článku: Andrea Vránová, James Altucher

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články