Karolína (29): Tchyně mě neustále kritizuje. Když jsem otěhotněla, přišla se šokující nabídkou

Karolína (29): Tchyně mě neustále kritizuje. Když jsem otěhotněla, přišla se šokující nabídkou

Karolína od začátku věděla, že s tchyní budou jen problémy. Když však otěhotněla, dostala od manželovy matky nabídku, která by ji v životě nenapadla.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 15. 10. 2021 10:00

Rodina mého přítele Pavla mi nikdy moc neseděla, naučila jsem se však s nimi vycházet. Pavel měl blízký vztah snad se všemi. Tradičně se u nich konaly velké oslavy, kam se s radostí sjížděli on i jeho dva bratři. Jeho máma mě nikdy neměla ráda, pro jejich Pavlíka jsem byla až moc vesnická, jak se nechala slyšet před svými kamarádkami. To bylo však ještě to nejmenší, co řekla.

Hledala na mně jen chyby

Pavel dělal v místní nemocnici a byl to úspěšný chlap. Společenský, pohledný a pro každou srandu. Byl oblíbený, kamkoliv přišel. Nedokázala jsem si představit život s nikým jiným. Brzy jsme spolu začali bydlet, vzali se a plánovali společnou budoucnost.

Tchyně neustále bojovala proti všemu, co jsem udělala. Ať už jsem podle ní málo uklízela, často objednávala večeři u donáškové služby nebo nežehlila trika pod košile. Vždy na mně našla chybu a začala sladkým: "Karolínko, to přeci takhle nejde, muž potřebuje..." Dokončení věty obměňovala podle toho, co se mi zrovna snažila vytknout. Občas přinesla Pavlovi večeři, aby prý nestrádal. Vždy samozřejmě jen jednu porci. Nebo když byla u nás na návštěvě, dala mi prádlo do pračky, umyla okna nebo vytřela. Nenáviděla jsem to.

Snažila jsem se jí zavděčit

Ačkoliv jsem si o jejím chování myslela své, snažila jsem se jí zavděčit. Ani nevím proč. Zkrátka, čím víc vás někdo kárá, tím víc se ho snažíte přesvědčit, že si jeho výtky nezasloužíte. Když u nás byla tchyně zase jednou na návštěvě a řekla mi, že ta bábovka je skvělá, dělala jsem ji potom vždy, když přišla.

Po jejím uznání jsem toužila pořád víc. Chtěla jsem patřit do rodiny, chtěla jsem, aby mě tchyně měla ráda. Bála jsem se momentu, kdy Pája usoudí, že si s jeho mámou nerozumím, a opustí mě. Kupovala jsem si domů podobné dekorace, abych to podle ní měla hezké. Dokonce jsem přejímala její názory, aby mě uznávala. Kývala jsem jí na všechno.

S mým těhotenstvím její rytí vygradovalo

Když jsem před několika měsíci otěhotněla, ucítila jsem najednou potřebu dělat si věci po svém. Absolutně se rozplynula moje touha někomu něco dokazovat, protože jsem cítila, že jsou věci, které potřebuji zvládnout sama. Ať už to byla ta obrovská zodpovědnost, která s dalším člověkem přijde, nebo nutnost zachovat fungující rodinu.

Pavel se na našeho syna velmi těšil a byli jsme pro něj prioritou. To však tchyně těžce nesla. Neustále rozdávala nevyžádané rady a snažila se nevypadnout z kola. "Tohle nekupujte, to je zbytečný," mluvila nám do výbavičky. "Tohle jsem neměla a taky žijem," utrousila zas jindy. Říkala, že stejně nebudu kojit, že ani nevím, jak se o dítě postarat, a dokonce se nás jednou zeptala, jestli raději nechceme, aby malého vychovávala ona. Prý můžeme jít do práce a ona se postará.

Neuvěřitelně mě to ranilo. Cloumaly se mnou těhotenské hormony a ona stále dokola řešila, zda si její Pavlík vybral správně, prý co bude mít to dítě za život. Nejhorší je, že se za mě Pavel před ní nepostaví. Říká, že to nemá cenu, že si stejně bude říkat svoje. Tak se kvůli tomu neustále hádáme a já doma věčně brečím. Bojím se, co bude, až se to malé narodí. Kolik rad od tchyně dostanu, kolikrát mě poníží. A kolik toho vlastně unesu, než zabalím celý vztah...

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články