Petra (32): Okolí mi vyčítá, že stále kojím dvouletého syna. To, co mi řekla tchyně, jí jen tak nezapomenu

Petra (32): Okolí mi vyčítá, že stále kojím dvouletého syna. To, co mi řekla tchyně, jí jen tak nezapomenu
Zdroj: Shutterstock

Petra má dvouletého syna, kterého stále kojí. Od okolí proto často slýchá nemístné poznámky. Teď jí tchyně řekla věc, kterou jí Petra jen tak neodpustí.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 10. 10. 2021 12:00

Vždy jsem věděla, že pokud to bude možné, budu své dítě kojit tak dlouho, jak bude chtít. Dokonce jsem nikdy nevnímala svá prsa jako sexuální objekt, ale právě zdroj obživy pro své budoucí potomky. Už před otěhotněním jsem si o kojení se zájmem četla a těšila se, až to konečně vyzkouším.

Za začátku pro mě bylo kojení utrpením

Když se nám narodil Tobiáš, prošla jsem si kvůli kojení peklem. Neminuly mě záněty, rozpraskané bradavky ani nedostatek mléka. O to více jsem si pak vážila toho, když jsme navázali to hluboké spojení a prožili si chvíle, které byly jenom naše.

Když Tobi oslavil rok, přišly první otázky. "A nechceš ho už od toho prsa odlepit, co, mámo?" slýchávala jsem. "Dítě se má kojit do půl roku, a pak konec! Pak to nemá být mamánek, děláš si to sama," říkali zas druzí. Ani jedno jsem tak necítila, nepřišlo mi, že ho kojením rozmazluju.

Postupně to začalo vadit i manželovi

Časem už jsem začala vnímat, že si ke mně Tobík nechodí pro potravu, ale spíše pro tu blízkost. Stále to však byl dokonalý prostředek, jak ho v noci uspat. Ačkoliv jsem tvrdila, že s námi Tobiáš nikdy nebude spát v posteli, bylo tomu tak od jeho narození. Zase jsem studovala takzvané "kojospaní", abych v tom byla co nejlepší. Manžel Miloš si myslel, že jsem blázen. "Hele, a nepřeháníš to už?" zeptal se jeden den.

Urazilo mě to. Děti jsou přeci malé jen jednou! Přijde den, kdy nás ten kluk už nebude potřebovat, a pak budeme s láskou vzpomínat na tyhle chvíle. Když Tobík oslavil dva roky, okolí už na mě koukalo divně.

Tchyně mi řekla, že se jí ze mě zvedá žaludek

"Petro, nezlob se na mě. Ale kojit dítě, co si o to samo přijde říct, je naprosto nechutné," poznamenala jednou tchýně. Manžel se mě nezastal, a tak jsme měli doma několik týdnů tichou domácnost. Tak dlouho mě tchynina poznámka trápila. Pak mi došlo, že nikomu nepotřebuju nic vysvětlovat.

Jako máma nejlépe vím, co je pro Tobiáška nejlepší. A dokud já mám mléko a on se kojit chce, dopřeju mu to. Od čeho jiného jsou mámy? S tchyní jsem se od té doby nepotkala. Dokud se neomluví, vnuka neuvidí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články