Záhadné zmizení šestiletého Etana Patze: Kluk z krabic od mléka skončil v odpadcích, jeho vrah unikal téměř 40 let

Záhadné zmizení šestiletého Etana Patze: Kluk z krabic od mléka skončil v odpadcích, jeho vrah unikal téměř 40 let
Zdroj: Wikimedia Commons, Stanleykpatz, CC BY 3.0

Když v roce 1979 zmizel šestiletý Etan Patz, rozjela se obrovská mediální kampaň za jeho záchranu. Hochův obličej mohla na krabicích s mlékem vidět celá Amerika. Přesto zůstal případ nevyřešený až do roku 2017.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 08. 2021 14:00

Etan Patz patřil k prvním zmizelým dětem, jejichž obličeje se dávaly na krabice s mlékem. Byl to nový způsob, jak od veřejnosti získat nějaké informace k případu. Přesto policistům zabralo skoro čtyři desetiletí, než našli jeho vraha.

Pro Etana Patze to měl být velký den

Píše se pátek 25. května 1979. Právě v tento den přesvědčil Etan svou matku, aby jej poprvé pustila samotného na zastávku školního autobusu. Nebyla daleko, pouhé dva bloky od jejich bytu v newyorské čtvrti SoHo. Na cestu si chlapec vzal svůj oblíbený batoh se slonem. Nezapomněl ani na dolar, který hodlal utratit za sodu.

Kdyby tak jen jeho matka věděla, že jej vidí naposledy... Že se něco děje, se dozvěděla až odpoledne. Volali jí ze školy, že se Etan nedostavil na vyučování. Policie brala jeho zmizení velmi vážně. Ihned uvolnila sto strážníků, kteří zaklepali na dveře každého domu, jenž se nacházel na trase Etanovy cesty do školy. Do pátrání se zapojil také vrtulník a psovodi. Celá akce ale skončila neúspěchem. Jako by se po chlapci slehla zem.

Masivní kampaň za nalezení Etana Patze

Etanova tvář se neobjevila pouze na krabicích s mlékem, ale také v televizi a na Times Square. Ale ani to nepomohlo. Navíc začaly vyšetřovatelům postupem času docházet stopy, které by je dovedly k únosci. Ale ani tak se nehodlali vzdát.

V osmdesátých a devadesátých letech se vyšetřování dokonce dostalo i za hranice Spojených států, a to konkrétně na Střední východ, do Německa a Švýcarska. V roce 2000 policisté prohledali byt Joseho Ramose, který byl již dříve obviněný z obtěžování nezletilého. Navíc měl vztah s jednou z Etanových chův. Ale ani tato stopa nikam nevedla. O rok později, 22 let po únosu, byl Patz prohlášen za úředně mrtvého. Jeho otec však nesouhlasil s tím, aby byl případ uzavřen, a domáhal se podání žaloby na Ramose. Kauza tak zůstala i nadále otevřená.

Vraha Etana Patze odsoudili až po 38 letech

V roce 2012 přijali policisté hovor od muže jménem Jose Lopez, který tvrdil, že za chlapcovu smrt je zodpovědný jeho švagr Pedro Hernandez. Ten v době Etanova zmizení pracoval v nedalekých potravinách. O několik dní později se přestěhoval do New Jersey, kde začal lidem vypravovat, že v New Yorku zabil chlapce.

Během výslechu řekl, že ho nalákal do skladu obchodu, kde jej chytil za krk a začal dusit. Chlapec měl být ale údajně ještě živý, když jej zabalil do plastového obalu a vložil do krabice, kterou následně vyhodil do odpadků. Obhajoba se snažila přesvědčit porotu o tom, že je muž duševně chorý a nedokáže rozlišit realitu od fikce. Jejich strategie ale nevyšla. V roce 2017 byl Hernandez uznán vinným z vraždy a únosu. 

V současnosti byste podobizny pohřešovaných dětí na krabicích s mlékem již nenašli. Zato vznikl takzvaný AMBER Alert, který byl oficiálně spuštěn v roce 1996. Oznámení o pohřešovaných osobách rozesílá do mobilních telefonů a na Facebook. A je vskutku účinný. V Nizozemí slaví 94% úspěšnost. 

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Etan Patz

Allthatsinteresting.com: Inside The Haunting Disappearance Of Etan Patz, One Of The Original Missing Milk Carton Kids

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články