Švýcarský fantom: Muž s plynovou maskou děsil turisty dlouhých deset let

Švýcarský fantom: Muž s plynovou maskou děsil turisty dlouhých deset let
Zdroj: Pixabay

Kdo se bojí, nesmí do lesa. A ve Švýcarsku to platí tuplovaně. Přes deset let tam v lesích na západě země, plné kvalitních hodinek a čokolády, strašil nic netušící turisty fantom s plynovou maskou. Kdo to byl? Vtipálek, šílenec, přízrak, či docela obyčejný muž?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 01. 2021 17:00

Vojenský plášť a plynová maska na obličeji. Málokdo by se nevylekal. Co měl tento záhadný fantom za lubem? Jedna teorie střídala druhou, každá byla o něco šílenější. Po deseti letech náhle zmizel, avšak neodešel beze slova. Zanechal po sobě dopis na rozloučenou. Lidé ho totiž možná dohnali k sebevraždě.

Šílenec, nebo duch?

Fantom z lesa u městečka Maules, kterému začali lidé říkat Le Loyon, se stal záhy známým po celém Švýcarsku. Turisté, kteří se s ním setkali, ho popisovali jako 190 centimetrů vysokého muže, který měl na sobě vojenské oblečení a na obličeji plynovou masku. Kdo to mohl být? Šílenec, který představuje hrozbu pro každého, kdo se mu postaví do cesty? Člověk, který je přesvědčený o tom, že brzy přijde konec světa? Tělesně postižený nebožák, jenž musí ukrývat svou tvář, či duch vojáka z druhé světové války?

Úřady nejdříve nepovažovaly za nutné se tomuto případu věnovat. Když ale s postupujícími roky začalo přibývat setkání se záhadným fantomem, ujali se toho policisté. Objevili něco? Podařilo se jim zbavit místní obyvatele jejich noční můry?

Tajemný fantom

Ani po opakovaném pročesání lesa policisté nikoho nenašli. Neobjevili ani jeden důkaz, který by ukazoval na to, že se zde může takováto osoba vyskytovat. Vše zůstalo jen u výpovědí očitých, a hlavně k smrti vyděšených obyvatel městečka Maules. Co ale nezvládla policie, zvládl jeden amatérský fotograf.

V roce 2013 se mu podařilo fantoma vyfotit. Zachytil ho sice jenom zezadu a ze vzdálenosti několika desítek metrů, ale pořád lepší to než nic. Po zveřejnění fotografie se opět rozhořela vášnivá debata o tom, kdo to může být. O celou kauzu se začala opět zajímat média z celého Švýcarska. Rozjelo se další pátrání, které skončilo opět bezvýsledně.

Dopis na rozloučenou

Nebývalá popularita zřejmě tajemného muže nemile zaskočila. Koncem téhož roku přišel do redakce novin Le Matin anonymní dopis. Autorem měl být onen záhadný fantom. Vysvětloval v něm, že se ničím neprovinil. Jen prý rád nosil vojenské oblečení a plynovou masku. Strach lidí jej však donutil k sebevraždě. Po zveřejnění se policisté snažili najít jeho tělo, ale marně. Pravdou však je, že se fantom od té doby neukázal. Byl dopis skutečný, nebo muže s plynovou maskou někdo odstranil a snažil se tím zakrýt stopy?

Zdroje informací:

The Sun

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články