Záhadný obří červ olgoj chorchoj: Podivné tlusté střevo má zabíjet elektřinou a jedem

Záhadný obří červ olgoj chorchoj: Podivné tlusté střevo má zabíjet elektřinou a jedem
Zdroj: Wikimedia Commons, Pieter0024, CC BY-SA 1.0

Pastevci v poušti Gobi jsou jako na trní. Jakmile se v písku něco zavlní, berou nohy na ramena. Jeden nikdy neví, co když je to obávaný červ olgoj chorchoj, který má své oběti zabíjet elektrickými výboji? Skutečně existuje, nebo jde jen o dobře vymyšlenou povídačku?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 01. 2021 17:00

Olgoj chorchoj je mýtický písečný červ, který se má objevovat v jižní části asijské pouště Gobi. Přestože po tomto stvoření pátrala pěkná řádka lidí, jeho existence nebyla doposud dokázána. Záhadologové a lovci senzací se tak při pátrání řídí jen výpověďmi očitých svědků a pověstmi.

Tlusté střevo plné krve

O olgoje se nezajímají jen odborníci na mýtická stvoření, ale i zoologové. Ti se domnívají, že by mohl patřit mezi scinkovité, co je čeleď plazů, jejichž předci se poprvé objevili před 140 miliony let. Někteří jedinci mají hlavu a ocas jen velmi málo rozeznatelné od těla. Jenomže mají nohy. A ty olgoj nemá. Navíc má vypadat jako střevo naplněné krvi, šiška salámu či přerostlá žížala. Dosahuje délky až jeden a půl metru.

Pastevce neterorizuje po celý rok. Miluje teplo, a proto se objevuje jen v červnu a červenci. Když ho nikdo neruší, koulí se po horkém písku do strany jako by zametal, což vytváří nezaměnitelnou stopu. Běda ale, když ho naštvete. Jedna verze praví, že celý zrudne, vztyčí se a pomocí elektrického výboje zasáhne potenciálního nepřítele. Druhá verze vypráví o jakémsi vaku, který má v těle. Když se cítí ohrožen, rychlým smrštěním z něj na svůj cíl vystříkne jed. Dospělý člověk prý umírá do několika sekund, tekutina totiž působí jako kyselina.

Jeho jméno raději nevyslovovat

Mongolové jsou o existenci olgoje skálopevně přesvědčeni, byť ho kromě nich vlastně nikdo jiný neviděl. Zajímavé také je, že se po generace předávaná svědectví shodují. A to je u takovýchto bájných tvorů velmi neobvyklé. Pastevci se ho bojí jako čert kříže a raději jeho jméno ani nevyslovují. Prý by jej pak mohli nechtěně přivolat.

O olgoje chorchoje se zajímal také náš nejznámější záhadolog Ivan Mackerle, který se v roce 1990 vydal po stopách obřího červa. Doprovází jej fotograf a lékař. Zpočátku se expedici vůbec nedaří. Zdá se, jako by místní nevěděli, o čem je řeč. Pak ale v jedné zapadlé vesničce narazí Mackerle na velmi zajímavé informace.

Varování olgoje chorchoje

Mackerle se dozví zajímavou příhodu. Před pár lety vlezl olgoj chorchoj do stanu, kde si hrálo malé dítě. To na něho sáhlo, což ho stálo život. Rodiče se vydali červa hledat, ale při snaze zabít jej zemřeli sami. Mackerle tomu nejdříve moc nevěří, zaujme ho však informace, že se má chorchoj vyskytovat u rostliny známé jako gojo. Svým tvarem připomíná doutník a je prudce jedovatá.

Plán je jasný. V místě, kde roste gojo, se nastraží fotopasti a pomocí náloží se červ vyláká ven. Jenomže ani po pár dnech výbuchů se obluda neukáže. Výprava však narazí na šamana, který je varuje, aby nepokoušeli své štěstí. Olgoj má být zlou a temnou silou. Badatelovi se zničehonic udělá špatně, raději se vrátí do stanu, aby si odpočinul. Druhý den mu je však ještě hůř. Mackerle má navíc na těle obří podlitinu ve tvaru písečného červa. Jak to? Expedice je ukončena a muži se vracejí domů s nepořízenou.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: olgoj chorchoj

Mackerle.cz: olgoj chorchoj

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články