Krampus: Nejděsivější čert na světě, který požírá zlobivé děti. Jejich průvody jsou plné násilí

Krampus: Nejděsivější čert na světě, který požírá zlobivé děti. Jejich průvody jsou plné násilí
Zdroj: Wikimedia Commons, Anita Martinz, CC BY 2.0

Německého Krampuse by si nezasloužilo ani to nejzlobivější dítko. Vypadá, jako by přišel z nejhlubší pekelné díry, a zlobivé děti mu končí na talíři. Jeho špatnou pověst podporují každoroční průvody, o kterých se uvažuje, že budou zakázány. Zdá se totiž, že falešné Krampuse cosi ovládalo a stali se nepříčetnými.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 11. 2020 13:00

Krampus je rohatá příšera, kterou lze považovat za rakouský a německý ekvivalent českého čerta. Objevuje se obvykle v doprovodu svatého Mikuláše. Jeho úkolem je potrestat zlobivé děti. Obvykle je sní okolo 22. prosince, pak se promění v člověka, který si z toho, co se dělo během proměny, nic nepamatuje.

Krampusnacht

Legenda o Krampusovi se datuje až do předkřesťanské doby. Traduje se, že byl několikrát spatřen v Alpách a poté také v Maďarsku, Itálii, a dokonce i v Česku. Jeho role byla jasná. Zatímco svatý Mikuláš dával hodným dětem dárky, on měl na starosti ty zlobivé, které chytal do svého velkého pytle. O pátém prosinci se tak začalo říkat, že je takzvanou Krampusovou nocí, v originále Krampusnacht.

A proč se mu vlastně říká Krampus? Slovo „krampen“ totiž znamená v překladu „pařát“. A právě pařáty trhá tento pekelník své oběti. A nejen to. Nabodává je i na rohy, které mají být dlouhé až půl metru. Jeho příchod oznamuje řinčení řetězů. Zlobivé děti tak již dopředu ví, že se blíží jejich neodvratný konec.

Zákaz od samotné inkvizice

Ve středověku měli Krampusové utrum. Jejich ďábelské skotačení se nelíbilo představitelům svaté inkvizice. Pod hrozbou smrti tak veškeré průvody zakázali. V současnosti se však z toho stala masová záležitost. Součástí Krampusnacht bývají i soutěže o nejlepší masku, přičemž platí, že čím děsivější, tím lepší, dále se hodnotí kostýmy a celé skupinky pekelníků.

Celé je to vlastně o adrenalinu. Představte si, že se do kostýmu navleče zakřiknutý úředník, který jednou za rok dostane možnost ukázat své pravé já. Za úkol má jedinou věc: děsit. Není tak divu, že jsou pak mnohdy strachy bez sebe i dospělí. Český čert tak vedle toho rakouského vypadá jako neškodné strašidlo. Záleží však na tom, co je vkusnější. Děti by si asi neměly odnášet z předvánočního času doživotní trauma.

Kdo je tady oběť?

Minulý rok přinesl deník The Guardian zprávu o tom, že se průvody alpských čertů začínají vymykat kontrole. Diváci mají prý pociťovat skutečné obavy. Častým jevem bývá napadení metlou a různá zranění, která jsou mnohdy způsobena i malým dětem. Policie také přijala oznámení o fyzickém napadení, opilí démoni měli zaútočit na místní hasiče.

O největší rozruch se postaralo video z Tyrolska, kde lidé v panice utíkají před rozezlenými Krampusy. Na Facebooku se k tomu ještě přidal komentář, že se čerti vyřádili na přistěhovalcích, aby je takto naučili místním zvykům. Aktéři tohoto průvodu se ale začali ihned bránit tím, že naopak oni sami jsou častým terčem útoků. Výjimkou nejsou bodná poranění, úrazy krční páteře a otřesy mozku. Na čí straně je tedy pravda?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Krampus

The Guardian: Krampus

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články