Záhadné Petrovy kameny: Místo, kde začaly krvavé čarodějnické procesy

Záhadné Petrovy kameny: Místo, kde začaly krvavé čarodějnické procesy
Zdroj: Wikimedia Commons/Vavrik – Vlastní dílo, Public domain
Podivné skály známé jako Petrovy kameny (nacházejí se v pohoří Hrubý Jeseník v Pradědské hornatině) odjakživa provokovaly lidskou mysl k vymýšlení strašidelných příběhů.Na vrcholcích skal se měly slétávat čarodějnice, aby zde obcovaly s ďáblem. Snímek z osmdesátých let 20. století.Ďábel na sebe bral při sabatech podobu černého kozla. Takto si ho představoval slavný malíř Goya.Čarodějnice byly pověstné mícháním lektvarů, které dokázaly zabít i přivolat lásku.+ 8 fotek+ 9 fotek

V Hrubém Jeseníku nedaleko hory Praděd najdeme temnými pověstmi opředenou skupinu skal známou jako Petrovy kameny. Během nejstrašlivějších čarodějnických procesů v českých zemích bylo právě toto místo inkvizitory označeno za centrum sabatů, pekelných rejů a dostaveníček s ďáblem. Dnes je častým cílem milovníků záhad.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 13. 09. 2019 18:00

Petrovy kameny, tři mohutná skaliska, najdete v pohoří Hrubý Jeseník v Pradědské hornatině. Tyto sedmimetrové útvary jsou odpradávna opředené řadou bájí a legend.

Ďábelské orgie

Na hřebenech skal docházelo podle pověrami zaslepených lidí k orgiím se samotným ďáblem, který se zjevoval jako černý kozel. Čarodějnice se zde oddávaly divokým sexuálním hrátkám, z nichž odlétaly na košťatech do svých domovů. Na vsi pak trýznily nebožáky nemocemi, přivolávaly krupobití, neúrodu a rozvracely spokojená manželství. Vesničané na údajné čarodějnice svalovali vinu za veškeré své neštěstí.

Ukradená hostie

Podle pověstí měly zdejší čarodějnické procesy (1679 až 1694) počátek u selky, jejíž nemocná kráva přestala dojit mléko. Kořenářka jí proto poradila, aby dala krávě sníst proměněnou hostii. Selka tedy uplatila žebračku, aby zašla do kostela a po svatém přijímání hostii vyplivla do šátku. Žebračky si ale všiml ministrant, který vše okamžitě prozradil faráři. Ten uložil ženě pokání v podobě několika modliteb a propustil ji.

Tím ale případ neskončil, záhy byla žebračka, selka a ještě jedna další žena obviněna z čarodějnictví. Na Losinské panství byl pozván inkvizitor Jindřich Boblig z Edelstadtu, který rozpoutal "hon na čarodějnice" v tom nejhorším slova smyslu.

Jesenické peklo

Zasedl proto inkviziční tribunál složený z panských úředníků, kteří byli ovládáni podílnictvím na kořisti z majetku obětí i strachem ze samotného Bobliga, jehož úkolem nebylo obviněnému vinu dokázat, ale na mučidlech z něho vynutit přiznání.

Losinský zámek se stal v letech místem utrpení a strašlivé smrti zhruba stovky nevinných obětí. Nejznámější z nich byl šumperský děkan Kryštof Alois Lautner, který byl pro své pokrokové názory Bobligovi trnem v oku. Bolestný příběh o čarodějnicích pak sepsal Václav Kaplický v knize Kladivo na čarodějnice, které mistrovsky zfilmoval Otakar Vávra.

Dnes jsou svahy pod Petrovými kameny vyhledávaným místem lyžařů, protože mají jedny z nejlepších sněhových podmínek u nás. Pohnutou historii místa připomíná expozice Čarodějnické procesy v Geschaderově domě v Šumperku.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA PETROVY KAMENY I HRŮZY ČARODĚJNICKÝCH PROCESŮ:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články