Smrtící Mount Everest: Smutný osud horolezkyně Hannelore, první ženské oběti zrádné hory. Kam zmizelo tělo?

Německá horolezkyně Hannelore Schmatz zemřela na Mount Everestu 2. října 1979 ve věku 39 let.
Zdroj: Archiv
Mount Everest, nejslavnější hora světa, si vyžádal už přes tři stovky obětí. Mnohá z těl horolezců jsou stále zmrzlá po cestě na vrchol.Německá horolezkyně Hannelore Schmatz zemřela na Mount Everestu 2. října 1979 ve věku 39 let.Tělo Hannelore Schmatz je dodnes kdesi na úpatí Mount Everestu, patrně odváté do skalní průrvy. Zhroutila se a zemřela, když se vracela z vrcholu.Na trase North Col na vrchol Everestu se horolezci mohou řídit  orientačním bodem „Zelené boty“. Jde vlastně o mrtvé tělo Tsewanga Paljora, které má na nohách výrazné boty.+ 4 fotky+ 5 fotek

Mount Everest, nejvyšší hora světa (8850 m n. m.) a zároveň pohřebiště lidských snů a nadějí. Nevlídný velikán letos zabil už dvanáct horolezců, jedenáct z nich přitom během pouhých deseti dnů. Mnohá z těl více než tří stovek nebožáků, které už hora celkově zabila, přitom stále zůstávají po cestě na vrchol. Mezi zmrzlými mementy horolezeckých nezdarů jsou i záhadně ztracené ostatky Němky Hannelore Schmatzové, vůbec první ženské oběti Mount Everestu. Od její smrti letos uplyne čtyřicet let...

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 06. 2019 12:50

Oba milovali hory a rádi na ně lezli. Manželé Hannelore a Gerhard Schmatzovi si proto na podzim roku 1979 vytyčili cíl nejvyšší – Mount Everest.  Hannelore měla být první německou ženou na střeše světa, Gerhard měl být zase nejstarším člověkem, kterému se to podařilo.

Na vrchol se společně se svou skupinou dalších šesti horolezců a pěti šerpů dostali, takže rekordy skutečně pokořili. Cesta dolů se však změnila v peklo s tragickým koncem. Hannelore při sestupu zaostávala, počasí se rychle zhoršovalo. Nakonec byla tak vyčerpaná, že už nemohla dál. Byla přitom pouhých sto metrů od tábora celé skupiny. Jenže sto metrů na Everestu má zcela jiné parametry než sto metrů kdekoliv jinde. Navíc vyčerpáním padal i další horolezec, Američan Ray Genet. Společně se rozhodli, že noc přečkají na stěně v bivaku. Marně je jeden z šerpů přemlouval, že by se měli pokusit sebrat síly a dostat se do tábora, protože jsou stále v zóně smrti a dolů už by se nemuseli dostat. Oba byli příliš vyčerpaní a prostě dál nemohli pokračovat. Šerpa tedy zůstal s nimi.

 

V noci se přihnala extrémně silná sněhová vichřice. Pravděpodobně už v noci zemřel Ganet na podchlazení. Schmatzová nejspíš podlehla smrti během spánku, když odpočívala. Podle šerpy její poslední slova zněla: „Vodu, vodu“. Zřejmě byla celkově zcela vyčerpaná a dehydratovaná. Sherpa zůstal u jejího mrtvého těla, přestože za to zaplatil omrzlinami a přišel o několik prstů na rukou a nohou.

Tělo Schmatzové se nikdy nepodařilo dostat zpět dolů. Stalo se na dlouhá léta jakýmsi milníkem, podobně jako těla jiných horolezců, kteří zemřeli na Everestu. V roce1984 se člen nepálské policie a jeden šerpa pokusili tělo Schmatzové snést, ale sami při tomto pokusu zemřeli. Nikdo další už se nenašel. Pak ale tělo Schmatzové jednoho dne zmizelo. Zřejmě je odfoukl vítr do jedné z průrev, protože na své původní pozici už se nenacházelo a ani nikde kolem je nikdo nespatřil. Kde dnes odpočívá Hannelore Schmatzové, už se nejspíš nedozvíme.

SEZNAMTE SE V GALERII S OSUDY HOROLEZCŮ, KTEŘÍ ZEMŘELI NA MOUNT EVERESTU! JEJICH TĚLA JSOU TAM STÁLE!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články