Wendigo, Latah a koro. Znáte bizarní psychózy Eskymáků, indonéských žen a Číňanů?

Wendigo, Latah a koro. Znáte bizarní psychózy Eskymáků, indonéských žen a Číňanů?
Zdroj: Pixabay.com
Psychická porucha může postihnout každého z nás. Přestože se vyskytují jen zřídka, v praxi můžeme zažít i syndromy, které projevy a chování člověka, myšlení i postoj ke svému okolí posouvají daleko za hranice normálnosti. Takovým je i syndrom Alenky v říši divů, ale zdaleka není jediný.Syndrom Alenky v říši divů je vzácnou psychickou poruchou, kdy člověk zkresleně vnímá okolní prostředí. Alenka v říši divů nakonec zní jako pohádka proti dalším onemocněním. V roce 1923 popsal francouzský psychiatr Jean Joseph Capgras syndrom typický přesvědčením, že blízkého nahradil dvojník.Capgrasův syndrom má podobné znaky jako Fregoliho syndrom. Člověk trpící Fregoliho syndromem se domnívá, že několik lidí z jeho okolí jsou ve skutečnosti jednou osobou, která se různě převléká a maskuje do jiných osobností.+ 7 fotek+ 8 fotek

Chování člověka občas vybočí z normy, jenže někdy vybočuje natolik, že jde o případ pro psychiatra. Některé psychiatrické poruchy jsou natolik bizarní, že nad nimi kroutí hlavou i odborníci. Vzácné syndromy, které se podepisují na lidské psychice, chování, myšlení a komunikaci se mohou vztahovat na konkrétní oblasti a kulturní skupiny, například Eskymáky.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 01. 04. 2020 10:03

Severní etnikum Algonkinů postihuje psychóza Wendigo (Windigo), která nese označení po bájném netvorovi požírajícím lidské maso. Právě touha po lidském mase je pro tuto poruchu typická.

Chuť na lidské maso nebo touha tančit

Mytické stvoření Wendigo má být napůl člověk a napůl duch, někdy se zobrazuje jako vlkodlak. Obývá severovýchodní pobřeží Kanady a USA. Přestože o existenci netvora není žádný doklad, Wendigo psychóza se mezi domorodci prokazatelně objevuje.

Psychóza Wendigo se řadí mezi syndromy, ale někteří odborníci ji staví na úroveň psychických nemocí. I přes jiné zdroje potravy má člověk s tímto onemocněním takovou chuť na lidské maso, že se z něho může stát kanibal.

Oproti psychóze Wendigo je neurotická porucha Latah, spojovaná s domorodými obyvateli Indonésie a dalších oblastí jihovýchodní Asie, docela neškodná. Projevy připomínají druh transu. Porucha postihuje převážně ženy, které tančí, smějí se nebo křičí. Latah přichází jako následek nějakého psychického otřesu, i v podobě echopraxie - napodobování projevů jiných lidí, koprálie - pojídání výkalů nebo tzv. disociační fugy.

Mizení genitálií

Dávno předtím, než se v Číně objevil koronavirus, zde byla popsána zvláštní porucha nazvaná koro. Název pochází z malajského slova, které se překládá jako želva, slangově se tak označuje penis. Koro náleží již dle názvu převážně k mužům. Ti pociťují intenzivní úzkosti a obavy o své genitálie, proto si je také většinou drží. Obavy přerůstají v představy o odcizení nebo zmizení pohlavního údu.

Jako fobie byla koro popsána v čínské učebnici lékařství z roku cca 300 před n. l., vyskytuje se však i v novodobé historii, a to celosvětově.

ZAJÍMAJÍ VÁS BIZARNÍ SYNDROMY? VELKÝ PŘEHLED NAJDETE VE FOTOGALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články