Münchhausenův syndrom v zastoupení: Když matka záměrně zabíjí své dítě

Münchhausenův syndrom v zastoupení: Když matka záměrně zabíjí své dítě
Zdroj: Pixabay.com
Psychická porucha může postihnout každého z nás. Přestože se vyskytují jen zřídka, v praxi můžeme zažít i syndromy, které projevy a chování člověka, myšlení i postoj ke svému okolí posouvají daleko za hranice normálnosti. Takovým je i syndrom Alenky v říši divů, ale zdaleka není jediný.Syndrom Alenky v říši divů je vzácnou psychickou poruchou, kdy člověk zkresleně vnímá okolní prostředí. Alenka v říši divů nakonec zní jako pohádka proti dalším onemocněním. V roce 1923 popsal francouzský psychiatr Jean Joseph Capgras syndrom typický přesvědčením, že blízkého nahradil dvojník.Capgrasův syndrom má podobné znaky jako Fregoliho syndrom. Člověk trpící Fregoliho syndromem se domnívá, že několik lidí z jeho okolí jsou ve skutečnosti jednou osobou, která se různě převléká a maskuje do jiných osobností.+ 7 fotek+ 8 fotek

Lékařská péče a pozornost zdravotnického personálu je vyhrazena pro ty, kteří mají určité zdravotní potíže. Většina lidí to chápe a respektuje, ale najdou se i výjimky. Někteří lidé jsou kvůli zájmu lékařů schopni zajít tak daleko, že předstírají zdravotní potíže, nebo si je dokonce sami způsobují. V nejhorších případech jde o matky, které záměrně poškozují své děti.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 13. 04. 2020 09:56

Existuje nespočet psychických poruch, a právě proto, že se týkají lidské psychiky, nestandardního myšlení, prožívání a konání jsou pro zdravé jedince jen těžko uchopitelné. Avšak Münchausenova porucha v zastoupení, kdy matka v roli starostlivé pečovatelky své dítě týrá takřka před zraky lékařů, nad ostatními zdaleka vyčnívá.

Co všechno dokáže „matka“?

Münchausenův syndrom v zastoupení postihuje zpravidla ženy. Ty neváhají udělat vše proto, aby mohly se svým dítětem absolvovat další a další lékařská vyšetření. Své konání dělají s primární vidinou hospitalizace, bolestivých a nebezpečných lékařských vyšetření a zákroků. Jde o syndrom v zastoupení, postižený si tedy místo sebe volí náhradního pacienta. V případě postižené matky jde bohužel o náhradního pacienta v podobě vlastního dítěte.

Matka má být dítěti největším ochráncem a pečovatelem, matka s Münchausenovým syndromem se tak snaží vypadat. A udělá pro to téměř cokoliv. Je schopná zasahovat do vyšetření. Vymýšlí si příznaky dítěte, jako je zvýšená teplota, zažívací potíže, nevolnosti, křeče apod. Její fantazie nezná hranic. Touží po obdivu a ocenění za svoji roli pečovatele natolik, že dítěti neváhá podávat různé léky a látky vyvolávající projevy nemoci, může také dítě přímo trávit nebo mu vpichovat jed pod kůži. Bez váhání manipuluje vzorky, například vzorky moči, do kterých přidává krev.

Tyranka v masce matky

Chce v očích jiných vypadat jako hrdinka, která překoná i zdravotní problémy svého dítěte. Osoba trpící Münchausenovým syndromem v zastoupení se proto odhaluje jen těžko. Důvodem jsou i její medicínské znalosti nebo dokonce zdravotní praxe.

I kvůli silné vazbě malého dítěte na svoji matku až třetina případů končí pro dítě fatálně. Syndrom jako takový se však vyskytuje jen velmi zřídka. Často jde ruku v ruce s poruchou osobnosti.

EXISTUJÍ I DALŠÍ PODIVNÉ SYNDROMY, NAJDETE JE VE FOTOGALERII:

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články