Královna pouště: Nespoutaná badatelka Gertrude Bell, která zoufale toužila po lásce a vlastní rodině

Královna pouště: Nespoutaná badatelka Gertrude Bell, která zoufale toužila po lásce a vlastní rodině
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Královna pouště. Autobiografický film o ženě, která se zasadila o dnešní podobu Iráku.
Gertruda Bell není zrovna častým tématem filmů a seriálů. V roce 1992 se objevila v seriálu Mladý Indiana Jones, ale pouze ve vedlejší roli. 
Nicole Kidman se kvůli své roli musela naučit jezdit na velbloudovi. Jejím oblíbencem se stal samec Barbie.
O Gertrudě Bell se říká, že byla mužským předobrazem Lawrence z Arábie. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Jméno britské cestovatelky a archeoložky Gertrudy Bell bylo mnoho let pro veřejnost zcela neznámé. Znovu se o ní začalo psát až v roce 2003, kdy bylo vyloupeno Irácké národní muzeum, které pomáhala založit. Byla nespoutané povahy, ale zároveň toužila po lásce a rodině. Jaký byl osud ženy, kterou ve filmu Královna pouště ztvárnila Nicole Kidman?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 11. 2020 16:00

Na film Královna pouště se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max. Gertrude Bell: Badatelka, archeoložka a kartografka, která ve dvacátém století zmapovala Střední východ. Její život je příběhem nešťastné lásky, tragédie, přátelství i nevraživosti, které vycházejí ze střetů dvou zcela odlišných kultur.

Vysoké požadavky

Gertruda se narodila do aristokratické rodiny. V pouhých třech letech ale přišla o maminku. Svou lásku pak soustředila na otce, s nímž měla po celý život velmi blízký vztah. Její všestranný talent nejdříve rozvíjeli domácí učitelé, v 16 letech pak nastoupila na dívčí střední školu. Po dvou letech přešla na Oxford, kde začala studovat historii. Vysokou školu absolvovala v rekordně krátkém čase a s oceněním jako nejlepší studentka.

Po návratu domů se očekávalo, že se brzy vdá. Gertrudě se však nikdo nelíbil. Na svého budoucího chotě kladla příliš mnoho nároků. Raději tak odcestovala do Persie. Blízký východ ji vždy velmi zajímal. Její strýc byl navíc diplomatem v Teheránu. A jako by tomu chtěl osud, poprvé se tam také zamiluje.

Jen přes mou mrtvolu!

Gertruda se natěšené vrátila domů, aby rodičům představila svého vyvoleného, který konečně odpovídal jejím požadavkům. Byl jím diplomat Henry Cadogan. Její otec byl ale zásadně proti. Takového ženicha by jí nikdy nedovolil. Měl prý dluhy a žádné postavení. Gertruda zůstala doma a tesknila za svým milovaným. Ten po roce znenadání zemřel.

Čím zahnat smutek? Studiem jazyků a archeologií. A také nově objeveným koníčkem – horami. Dokonce si troufne i na Mont Blanc. Chybělo ale málo a její vášeň by ji stála život. Jednoho dne zůstala během sněhové vánice viset na laně dlouhých padesát hodin. Tento nedobrovolný horský pobyt jí přinesl silné omrzliny rukou a nohou.

Irák

Konference v Káhiře, která se konala v roce 1921, měla jednu zvláštnost. Účastnila se jí pouze jediná žena. Gertruda Bell. Právě její poznatky přispěly k uspořádání Blízkého a Středního východu. Když se stal Fajsal králem Iráku, na místo poradkyně si mohl vybrat jen jednu jedinou osobu. Díky tomu také získala přezdívku „Královna pouště a matka Iráku“.

S milostným životem to už bylo ale horší. Podruhé se zamilovala do ženatého majora, který nehodlal svou manželku opustit. Hrozila mu totiž sebevraždou. Ani potřetí to nevyšlo. Dotyčný měl prý odmítnout manželství. A tak se slavné archeoložce nikdy nesplnil sen mít milujícího muže a šťastnou rodinu. Neměla štěstí, nebo za to mohla její náročná povaha a strach z toho, že by mohla přijít o svou svobodu?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gertrude Bell

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články