Radim (36): Manželka neporodila podle svých představ. Myslí si, že je špatná máma

Radim (36): Manželka neporodila podle svých představ. Myslí si, že je špatná máma
Zdroj: Pixabay

Radim by chtěl pomoci své ženě, která si prošla peklem. Moc si přála rodit přirozeně. Najala si dulu a pečlivě se na porod připravovala. Jenže během něj nastaly komplikace a musela podstoupit císařský řez. Terka se z toho nemůže vzpamatovat, bere to jako svoje selhání.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 12. 2021 08:00

Terka si vždycky přála rodit přirozenou cestou. Dělala vše možné i nemožné, aby toho dosáhla. Někdy se ale stane, že to příroda chce jinak. Manželka tak i přes veškeré přípravy musela dceru přivést na svět prostřednictvím císařského řezu. Terku to poznamenalo víc, než jsem si myslel.

Manželka se pečlivě připravovala na přirozený porod

Když Terka zjistila, že je těhotná, okamžitě si najala dulu. Vybírala pečlivě, nejvíc jí záleželo na tom, jakým typem vzdělání prošla. Nakonec zvolila Gábinu a věřila, že je to ta pravá. Gábi měla manželku provázet celým těhotenstvím, porodem a následně i šestinedělím. Vzniklo mezi nimi pouto, které skvěle fungovalo.

Gábina naslouchala potřebám mé ženy. Ta vyslovila několik přání, které chtěla během porodu uskutečnit. Šlo o okamžité přiložení dítěte k prsu či přestřižení pupeční šňůry nejdříve po patnácti minutách od porodu. Společně se učily dýchat. Dokonce si žena pořídila aniball, aby posílila pánevní dno a předešla poraněním během porodu.

Na některé věci jsem se díval nechápavě, ale jako muž vím o porodu kulové. Respektoval jsem Terku, že to tak chtěla. Ona brala porod jako nejdůležitější moment v životě ženy. Chtěla ho prožít v klidu a bez bolesti. Dula jí tvrdila, že porod se dá dokonce i vychutnat. Já znal z vyprávění něco jiného, ale mlčel jsem.

Lékař jí doporučil císařský řez

Na Terce bylo znát, jak si těhotenství užívá. Hltala každou radu, kterou pro ni Gábina měla. Gabča mimoděk pomáhala i mně. Díky ní jsem byl ušetřen hormonální bouře, kterou občas Terka měla. Když se blížil porod, žena se nebála. Byla vyrovnaná a podle mě se i těšila. Jak na dítě, tak na samotný proces zrození.

Byla plná očekávání. Dula u porodu nemohla chybět. Společně prodýchávaly každou kontrakci. Gábina na Terku mluvila klidným hlasem, jako by se nic nedělo. Měly to holky krásně naučené. Jenže nastal problém, protože ač Terce praskla voda, pořád nerodila. Otvírala se velmi pomalu a měla silné bolesti.

Po osmi hodinách kontrakcí se nic nezměnilo, akorát Terce začal lítat tlak. Chvílemi byl až nebezpečně vysoký. Doktor doporučil okamžitý císařský řez. To Terka odmítala. ,,Ona se narodí sama, prosím, nedělejte to,“ plakala na křesle. Zde Gábininy pravomoci končily. Nesmí zasahovat lékařům do výkonu.

Manželce přijde, že selhala

,,Děťátko se netlačí dolů, ale nahoru k vašemu srdci, proto vám stoupá tlak. Je to stav ohrožující váš život,“ naléhal na Terku. Ta nakonec svolila k operaci. Vše dopadlo díky bohu dobře. Malá Silvie byla docela macek. Téměř pět kilo. Bohužel, na mnoho přání, která Terka měla, nedošlo.

I když svírala Silvu v náručí, šťastná nebyla. ,,Selhala jsem,“ ronila slzy. Společně s Gábinou jsme se snažili Terku přesvědčit, že to zvládla skvěle. Vypadalo to, že to chápe. Po návratu z porodnice se ale začala hroutit. Nešlo jí kojení, pravděpodobně kvůli císaři. ,,Jsem špatná máma. Tohle se nemělo stát,“ vzlykala s dcerou v náručí.

Gábina se snažila s Terkou pracovat, ale ta ji nakonec vyhnala. Uzavřela se do sebe. Mučí se, pořád opakuje, že to zvorala. Silvie skončila na umělém mléku, což Terku dorazilo. Je z ní hromádka neštěstí a já nevím, jak jí pomoct. Nevidím jí do hlavy. A tak dělám vše, ale jak se zdá, je to k ničemu. Snad postupem času pochopí, že to není její chyba.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články