Hanka (42): Nezletilá dcera nám oznámila, že je těhotná a chce si dítě nechat. Bojím se, jak to celé zvládneme

starší žena
Zdroj: Unsplash

Hančina dcera Viktorka byla vždy jako neřízená střela. Když však přišla v šestnácti letech domů těhotná, byl to pro její rodiče šok. Teď společně řeší, co bude dál a jak to vše zvládnou.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 24. 11. 2021 15:00

Viki byla vždycky trochu číslo. Když však nastoupila na svou vysněnou střední školu, doufali jsme s manželem Josefem, že se trochu srovná. Vždy toužila po úspěchu a byla ambiciózní. To se však nevylučovalo s tím, že už na základní škole chodila domů opilá, kouřila a stýkala se s pochybnými existencemi. Bohužel.

Odmala si dělala, co chtěla a nic na ni neplatilo

Nepomáhaly zákazy, zabavení telefonu, počítače nebo dlouhé zarachy. Vše bylo málo, dělala si, co chce. Vrchol byl, když během naší nepřítomnosti udělala doma takovou párty, že jsme museli rekonstruovat obývák, jak byl zničený. A to měla být tou dobou na hlídání u babičky.

Nikdo si s ní nevěděl rady. Ani psycholog, ani školní poradce. Měla chvilky, kdy nás přišla obejmout a řekla: "Mám vás tak ráda, jste skvělí." To nám s Josefem plesalo srdce. Další den už ale na nás řvala: "Nenávidím vás, nikdo nemá tak pitomý rodiče jako já!" Mockrát jsem to obrečela, ale Josef mi vždy domlouval, že je to jen puberta a jednou to skončí. "Počkej, až jí budeme tleskat na promoci, kde dostane červený diplom. Budeme pyšní a z tohoto zbudou jen vzpomínky," chlácholil mě.

Odmítala brát antikoncepci

Když si začala s Romanem, moc se mi to nelíbil. Byl o několik let starší a bylo mi jasné, že vodění za ručičku mu stačit nebude. Viki bylo šestnáct, a tak jsem jí domluvila návštěvu gynekologa, kde jí předepsali antikoncepci. Tu však odmítala brát. "Víš, kolik je v tom chemie? Víš, jak je to nezdravý? Dneska už to nikdo nebere!" rozčilovala se. "Viki, musíš se přece nějak chránit. Zajímalo by mě, jestli víš, co je v tom tvém alkoholu a cigaretách, které před námi zkoušíš tajit," snažila jsem se jí domlouvat. Nepomohlo to.

Když přišla domů s tím, že je těhotná, zastavilo se mi srdce. V šestnácti letech a prvním ročníku na střední. Všechny plány, které jsme pro ni s Josefem měli, se rozplynuly. "A co na to říká ten tvůj Roman?" řval Josef. "Nezvedá mi telefon, poslala jsem mu zprávu," rozbrečela se Viki. V tu chvíli mi jí bylo líto. A měla jsem pocit, že tam musíme být pro ni.

Rozhodla se, že si dítě nechá

O potratu nechce Viki ani slyšet, rozhodla se, že si dítě nechá. Pro nás s Josefem to však znamená, že náš skromný byt musíme uzpůsobit pro dalšího člověka a zároveň se postarat o ně dva. Nejde o to, že bychom nechtěli. Ale i my z toho máme strach. Jestli se Viktorka o to malé postará, co bude s její školou? Dodělá si ještě někdy maturitu?

Roman se k ničemu nemá, a tak zřejmě celá záležitost skončí u soudu. Otázkou je, zda těch pár korun, které by z něj Viki dostala, vůbec stojí za to, aby byl v rodném listě. Tolik bych si o tom potřebovala s někým promluvit. S někým, kdo mi řekne, že to nakonec zvládneme. Nevím, kde jsme udělali chybu. Měli jsme Viktorku držet víc zkrátka? Měli jsme ji lépe vychovat?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články