Marie (35): Manželovo kouření mi vadí čím dál víc. Už nejde jen o zápach, ale i jeden dost zásadní problém

Marie (35): Manželovo kouření mi vadí čím dál víc. Už nejde jen o zápach, ale i jeden dost zásadní problém
Zdroj: Shutterstock

Když Marie poznala Lukáše, věřila, že ho zlozvyku v podobě kouření dokáže zbavit. Jenže chyba lávky. Po letech s cigaretou v ruce se ukázalo, že je na nich silně závislý. Tak silně, že stranou musejí jít i potřeby celé rodiny.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 10. 2021 13:00

Když jsme se s Lukášem (38) seznámili, vadilo mi, že kouří. Naivně jsem si myslela, že toho nechutného a smradlavého zlozvyku kvůli mně nechá. Já osobně kouření odsuzuji a velmi mi vadí. Nicméně láska k Lukymu byla silnější, a tak jsem dlouho dělala, že jsem s tím smířená.

Pokoušela jsem se ho zaměstnat, aby přestal

Nebylo mi zrovna příjemné, když naši první pusu doprovázel zápach cigaret. To naší intimitě ubíralo na romantice. Nemohla jsem ale na Lukáše od začátku tlačit, aby s tím seknul. Chtělo to pomalý rafinovaný postup. Lukáš už před čtrnácti lety kouřil krabičku a půl denně. Nedokázala jsem pochopit, co mu na tom chutná.

,,Dává ti to něco? Nechápu, proč to děláš,“ zeptala jsem se ho jednou. ,,Chutná mi to. Když jsem ve stresu, cigareta mě dokáže uklidnit. Je to mocná čarodějka,“ vysvětloval mi a už vytahoval další. Někdy jsem měla pocit, že kouří pořad. Než jsme vstoupili do kina, pak sotva jsme z něj vyšli. První, co ráno dělal, bylo, že si uvařil kávu a šel si na balkón zapálit.

Pak přistoupil ke mně a dal mi pusu. To jsem si vždycky myslela, že hodím šavli. ,,Mohl by sis aspoň vyčistit zuby, než mi dáš pusu? Vadí mi ten smrad,“ začala jsem zbrojit. ,,Promiň,“ omluvil se a šel si vypláchnout pusu. Postupně jsem nás začala tak zaměstnávat, aby Lukáš na kouření neměl čas. Šlo především o fyzické aktivity. Dlouhé výlety na kolech či bruslích.

Nepřestane s tím ani kvůli dítěti

Lukáš si ale vždy cigarety zabalil s sebou. A když ne, stejně si je někde koupil. Mohli jsme ujet 50 km na kolech a stejně si našel čas, aby si někde zapálil. Do těch roztažených plic po fyzické aktivitě to muselo být vážně něco. Po třech letech vztahu jsem jeho kouření komentovala nahlas. ,,To mi neříkej, že je ta cigareta silnější než ty,“ provokovala jsem ho často.

,,Vsadím se s tebou, o co chceš, že bez ní nevydržíš ani týden,“ hecovala jsem ho a doufala, že se nechá zlanařit. ,,Nevydržím, no. Přiznávám se. Jsem na tom závislý, mám to rád. Tak se to nesnaž změnit,“ uzemnil mě a mně postupně docházelo, že mám před sebou silnějšího soupeře, než jsem si myslela. Děsně mě to štvalo a jediné, co to mohlo změnit, byly děti.

Ty jsme ostatně měli v plánu. Po dlouhém snažení se nám narodila Františka. Já byla na mateřské a Lukáš nás živil. Velmi rychle se ukázalo, že jeho drahý zlozvyk spolyká spoustu peněz. Ke konci měsíce se často stávalo, že jsme měli na účtu sotva pár stovek. To byla moje chvíle. ,,Napadlo tě, že bys konečně přestal? Alespoň teď, když máme dítě a nevycházíme s penězi?“ uhodila jsem na něj.

Nevadí mu, že za cigarety utrácí tisíce měsíčně

,,Nemůžu bez toho být. Začnu si kupovat nějaké lacinější, ale vzdát se toho nehodlám,“ odmítl mě. ,,Co tě donutí přestat, když ne dítě?“ zajímalo mě. ,,Ono ale nějak mým kouřením nestrádá. Ty kojíš a nám dvěma přeci stačí málo,“ nechtěl si to nechat vzít. Lukáš tedy kouří dál i za cenu toho, že nás to stojí několik tisíc měsíčně.

Jsou to peníze, které by se daly využít na něco užitečného. Obávám se, že to ještě bude boj. Lukáš teď kouří sice levnější cigarety, ale už skoro dvě krabičky denně. Vadí mi už víc než jen ten zápach. Jde mi o princip. Přijde mi jeho počínání sobecké. Nebo se mýlím?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články