Kateřina (30): Myslela jsem si, že kvůli lásce skousnu cokoliv. Ukázalo se, že to není tak úplně pravda

Kateřina (30): Myslela jsem si, že kvůli lásce skousnu cokoliv. Ukázalo se, že to není tak úplně pravda
Zdroj: Freepik

Katka má za sebou několik nepovedených vztahů. Když poznala Mirka, slíbila si, že bude tolerantnější. Začátek vztahu proto vzala z jiného konce. Postupně jí ale docházelo, že jí na příteli přeci jen něco vadí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 08. 2021 08:00

Mám za sebou několik nepovedených vztahů. U Mirka jsem si myslela, že to dopadne jinak. Když jsme spolu začínali, slibovala jsem si, že budu tolerantní. Ukázalo se ale, že jsou věci, přes které se nedokážu přenést.

Slíbila jsem si, že budu tolerantnější

Mám sebereflexi a vím, že žít se mnou není žádný med. Umím být panovačná. Ráda přeháním a věci nafukuji. Mám ráda o všem přehled a jsem poměrně autoritativní. Uvědomuji si, že právě tyto vlastnosti stojí za krachem mých dosavadních vztahů. Žádný chlap nechce být neustále peskován.

Proto když se se mnou Tomáš kvůli mé povaze po pěti letech rozešel, rozhodla jsem se pro změnu. Slíbila jsem si, že do dalšího vztahu vstoupím jako někdo jiný. Jako tolerantní, chápavá a klidná žena. Téměř dva roky jsem na tom usilovně pracovala. Nechtěla jsem to znovu pokazit. Pak přišel na scénu Mirek.

Usměvavý pětatřicátník, kterému jsem se evidentně líbila. Neměla jsem v plánu nic uspěchat. Sex jsem oddalovala, co to šlo. Zaměřila jsem se především na to, abychom se dobře poznali. Odkryli své dobré i špatné stránky. Musím uznat, že toho půl roku bez sexu byl Mirek víc než trpělivý. Já si užívala to, že to tenkrát probíhá jinak.

Přítel byl silný kuřák

I když jsem věděla, že je Mirek silný kuřák, neviděla jsem v tom problém. Když byl u mě, kouřil na balkóně. A měla jsem pocit, že kouří i méně. Horší to bylo u něj, protože už roky kouřil v bytě. Často jsem od něj odcházela a smrděla na sto honů, jako bych seděla celý den v začouzené putyce.

Doma jsem se hned vydrhla, abych ten zápach přebila. Nicméně jsem si nepřála, aby něco jako cigarety zničilo náš jinak fungující vztah. Po prvním milování jsem se vznášela v oblacích. Mirek byl ke mně velmi pozorný. Celé to ale zkazil ve chvíli, kdy si v posteli zapálil cigaretu. Udělalo se mi z toho zle. Musel to na mně vidět. ,,Mám s tím jít ven?“ zeptal se ze slušnosti. ,,Nenapadlo tě spíš, že bys úplně přestal? Vždyť to není k ničemu dobrý. A ještě to stojí peníze,“ odvětila jsem.

Dal přednost cigaretě přede mnou

,,Hrozně rád bych ti slíbil, že přestanu, ale to bych lhal. Kouření je mým potěšením už patnáct let. Nikdo mě nedonutí přestat,“ odvětil a mně bylo jasné, že je zle. Znovu jsem si v hlavě připomněla svůj slib, jak budu tolerantní a chápavá. Nenapadlo mě ovšem, že budu stát před takovým soupeřem, jako je cigareta.

Nějaký čas jsem se s tím snažila sžít. Nešlo mi to. Ten ustavičný kouř kolem nás, nedopalky. Nezvládla jsem to. Byla jsem k Mirkovi upřímná. Řekla jsem mu, jak moc mi jeho kouření vadí. I když pro to měl pochopení, nehodlal se měnit. Dal přede mnou přednost cigaretám.

Bylo to pro mě těžké sousto, ale možná je lepší, že jsme si to řekli hned. Asi nemá cenu si něco předem slibovat, když nevíte, koho potkáte. Kuřáka vedle sebe prostě nesnesu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články