Eva (46): Manžel přestal kouřit a pít alkohol i kávu. Jako rodina zažíváme hrozné časy

Eva (46): Manžel přestal kouřit a pít alkohol i kávu. Jako rodina zažíváme hrozné časy
Zdroj: Freepik.com

Eva si vzala za muže silného kuřáka, který se rád napil. Milovala ho, takže jí to nejdříve nevadilo. Když to ale překročilo jistou mez, vyzvala ho, aby toho nechal. Manžel přestal ze dne na den kouřit a pít alkohol i kávu. Má to nějakou dohru?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 21. 12. 2020 15:00

Roky jsem si přála, aby Mirek (47) hodil všechny svoje neřesti za hlavu. Byl to silný kuřák, který se rád napil. Na čem byl velmi závislý, byla káva.

Manžel a jeho neřesti

Jsme manželé bez mála dvacet let. Mirka jsem si brala i s jeho neřestmi. Už tenkrát hodně kouřil. Pití alkoholu přišlo až po pár letech, co jsme byli manželé. Jakmile si rozjel vlastní podnikání, bylo s tím spojeno hodně stresu a málo spánku. Přibyla mu další neřest. Tou byla káva.

Běžný smrtelník si dá dvě tři kávy denně. Mirek jich za den dokázal vypití deset a víc. Jeho rituál byl každé ráno stejný. Vypil na ex tři kávy, vykouřil pět cigaret a vydal se do práce. Kolik kávy vypil přes den, o tom jsem ponětí neměla. Ale věřím, že dost. Večer přišel z práce a dal si pár panáků tvrdého alkoholu.

Nad jeho stylem života jsem kroutila hlavou. Relativně mladý chlap, ale vypadal jako seschlá švestka. Kdo ho neznal, tipoval mu něco kolem šedesáti let. Měla jsem o něj strach a začala jsem více tlačit na to, aby trochu ubral. Měl dobře našlápnuto k tomu, aby ho klepla pepka. Jíst jsem ho viděla jen minimálně.

Řekla jsem dost

On současně trénoval desetileté kluky jako fotbalový trenér. Byla to jeho veliká vášeň. Dokázal s nimi vyhrát nejeden veliký zápis. Náš syn do jeho týmu také patřil. Vždycky mi doma vyprávěl, že na hřišti má tátu nejraději. Nedrží v ruce cigaretu a není cítit kyselou kávou. I jeho kamarádi Mirka uznávali.

Jakmile přišel domů, naléval do sebe kávu horem dolem a kouřil cigaretu za cigaretou. Bohužel, tréninky a zápasy se v rámci pandemie také zrušily. Mirek začal dělat z domova a to byl mor. Seděl v zakouřené pracovně a pil kávu za kávou. Začal tím zapáchat celý byt a já to musela zarazit.

Vyzvala jsem Mirka, aby přestal kouřit. Ať si to přebere, jak chce, ale pokud nepřestane, klidně odejdu. Už jsem toho měla plné zuby. Věděla jsem, že jediné, co zabere, bude kouzelné slovíčko rozvod. Navíc, pracoval z domova a stresu měl méně. Nadšený z toho nebyl, ale slíbil, že se o to pokusí.

Nečekaný obrat

Nakonec to vzal velmi vážně. Vyhodil krabičku cigaret do koše. Všimla jsem si, že nepije první dny ani kávu. Tak jsem mu řekla: „Kávu si ale klidně dej, jen ji omez.“ Na to mi řekl, že kouření má spojené s tou kávou, takže aby ho to nelákalo, nebude ji pít. To se mi líbilo. Večerní popíjení alkoholu také vymizelo.

Jenže s takto zásadní změnou, přišlo něco nového. Začal mě i syna doma velmi prudit. Chodil a prstem stíral poličky, aby ověřil, zdali uklízím. Musela jsem denně velmi pečlivě uklízet. Začal si vymýšlet jídelní lístek na celý týden. Usoudil, že trávím moc času u televize, takže i na to nastavil pravidla.

Chtěla jsem mu něco říct, ale když on dokázal přestat kouřit a pít, musela jsem mlčet. Teď doma se synem trpíme. Z Mirka se stal nesnesitelný rýpal. Jsou to dva měsíce, co celkově abstinuje, a já mám pocit, že ho vůbec nepoznávám. Teď si oholil vousy, které si roky pěstoval. Bere to jako symboliku. Bojím se, co přijde dál. Snad se časem nezbaví i mě.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články