Laura (30): Až po smrti matky jsem se dozvěděla, že moji sestru nesnášela. Váhám, zdali to sestře říct

Laura (30): Až po smrti matky jsem se dozvěděla, že moji sestru nesnášela. Váhám, zdali to sestře říct
Zdroj: Freepik.com

Laura měla velmi přísnou matku. Někdy se sestrou měly pocit, že je snad ani nemá ráda. Po matčině smrti našla Laura její deník. To, co se v něm dočetla, jí vyrazilo dech. Nyní stojí před otázkou, zdali to má říct sestře.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 17. 12. 2020 10:00

Naše matka byla vždy velmi přísná. Někdy až budila pocit, jako by nás neměla ráda. S mojí sestrou Markétou (34) jsme odmala byly nejlepší kamarádky.

Máma byla přísná

Z dětství si pamatuji, jak nás matka trestala za hlouposti třeba tím, že jsme musely hodiny klečet v komoře, na rukou jsme měly vařečky a na nich navíc hrnec plný vody. Táta nikdy neměl sílu se s matkou hádat, uměla být zlá i na něj. Moje sestra měla s matkou vždy problémy. Sestra byla trochu divoká a matka ji musela nějak zkrotit. Já jsem jako mladší dítě vždy měla věci trochu jednodušší, sestra mi vyšlapala cestu. To, co ona v určitém věku nemohla, mně prošlo na první pokus.

Máma se někdy ráda napila. Když to sedlo, byla hodná, miloučká a i uměla říct, že nás má ráda. Občas ale alkohol takový efekt neměl, a tak nadávala a facky lítaly jak listí na podzim. Já ale cítila, že mě má ráda, jen je prostě taková.

Alkohol ji zničil

Pití se s přibývajícím věkem horšilo, stala se z ní alkoholička. My už byly samostatné a nemusely jsme tomu přihlížet. Já to řešit chtěla, protože to přece jen byla moje máma a měla jsem ji ráda. Zařizovala jsem léčení, vozila ji po ústavech. Bylo to šílené období. Máma, když mohla, utekla. Snažily jsme se s Markétou pomoct obě, ale nebylo to k ničemu. Otec ji v tomto čase opustil. Za zlé mu to nemám, už trpěl dost.

Matka po třech letech každodenního popíjení zemřela na cirhózu jater. Šlo to rychle. Nebyl čas truchlit, musely jsme s Markétou zařídit pohřeb a postarat se o byt s pozůstalostmi.

Deník, který bych raději nenašla

Probírala jsem máminy věci a našla její deník. Neměla jsem zdání o tom, že si ho psala. Odvezla jsem si ho domů, že si ho přečtu, až se vše trochu uklidní. Sestra se mnou ten den v bytě nebyla, takže o deníku nevěděla.

Vše do sebe zapadalo. Co v něm stálo, vysvětlovalo, že na nás byla zlá, protože jsme milovaly víc tátu. Dle jejích slov byl v našich očích Bůh. Zmiňovala, jak byla na všechno sama, když ji táta opustil. Prý to neunesla, dávala to za vinu jen jemu.

Potom jsem si přečetla něco, co mi vyrazilo dech. Matka v deníku psala, že nenáviděla mou sestru Markéta už od jejího narození. Byla prý nechtěná a neplánovaná. Matka ji nedokázala nikdy milovat. Nikdy jsem před sestrou neměla tajnosti. Vědět by to asi měla, ale říkám si, jestli by některé věci neměly odejít s mámou...

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články