Jana (36): Manžel byl vždycky na peníze. Co ale předvádí během mé mateřské, je vážně odporné

Jana (36): Manžel byl vždycky na peníze. Co ale předvádí během mé mateřské, je vážně odporné
Zdroj: Freepik

Janin manžel byl vždycky šetřílek. Dokud oba vydělávali, nedělala si s tím těžkou hlavu. To se změnilo ve chvíli, kdy nastoupila na mateřskou.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 10. 2021 08:00

Kdysi mi Richardova šetřivost přišla zajímavá. Nikdy jsme neutráceli za hlouposti. Vždy se s rozmyslem řešilo, co se koupí. Dokud jsem sama vydělávala, nepřišlo mi, že by to Richard nějak přeháněl. Svou pravou tvář odhalil až během mého nástupu na mateřskou dovolenou.

Na mateřské jsem přestala vycházet s penězi

Richard nikdy nechtěl společný účet. Vždy trval na tom, abychom si každý vedli svůj. Na větších útratách, jako byla dovolená nebo oprava auta, jsme se podíleli. Jinak si jel každý za své. Je mi až trapné přiznat, že dodnes nevím, kolik Richard vydělává. Když jsem se zajímala, jakou částku má na výplatní pásce, řekl, že mi do toho nic není.

Dokud jsme bydleli v podnájmu, nájemné jsme dělili dvěma. Když jsme se rozhodli pro vlastní dům, hypotéku hradil manžel. Na mně bylo zajistit vše ostatní. Zálohy na elektřinu, účty za vodu, platbu internetu. K tomu nákupy a pojistku na auto. Když se to sečetlo, platila jsem téměř totéž, co manžel na splátkách za dům.

V době, kdy jsem otěhotněla, jsem neměla zdání, do jakého finančního pekla vstupuji. Dokud jsem chodila do práce, nic jsem nepocítila. To až když jsem začala pobírat mateřskou. Musela jsem ke všem platbách přidat výdaje za miminko. Už druhý měsíc jsem přestala vycházet. Za kým jsem měla jít, když ne za Richardem?

Manžel mi odmítá cokoli dávat

,,Mohly bys mi dát dva tisíce na nákup?“ poprosila jsem ho. ,,Ty nemáš peníze?“ urval se na mě. ,,Nevyšla jsem. Beru jen mateřskou,“ pokrčila jsem rameny a doufala, že mi ty dva tisíce dá. ,,Tak sis to měla lépe spočítat. Máme to jasně rozdělené. Musíš to nějak zvládnout,“ odbyl mě.

,,To nejsou peníze pro mě, ale pro nás. Chci jet na nákup,“ odvětila jsem. ,,Kvůli mně vařit nemusíš. Malou kojíš, takže nákup počká,“ rozhodl. ,, A já mám jíst co?“ obořila jsem se na něj. ,,Však ty si poradíš,“ uzavřel diskusi. Nevěřícně jsem na něj zůstala zírat. Zbývalo pár dnů do mateřské, takže jsem musela vážně počkat.

Jenže ono se to další měsíc opakovalo. Když berete o deset tisíc míň, je snad jasné, že se to někde projeví. Musela jsem znovu s prosíkem za manželem. Opět v tom byl ale problém. ,,Já to nechápu. Jak to, žes zase nevyšla? Co s těmi penězi děláš? Musíš se naučit hospodařit. Nic ti nedám,“ znovu mě odbyl.

Musím si půjčovat od rodičů

,,Co se to s tebou stalo? Jsem tvoje žena, máme spolu dítě a ty mi nedáš peníze? Nepřijedeš si divně?“ ruply mi nervy. ,,Ne. Jsi doma, nemáš za co utrácet, takže nechápu, jak nemůžeš vyjít,“ vysvětlil mi. Ještě jsem si vyslechla, co všechno za dobu našeho manželství pořídil. Nestyděl se mi vyčíst, že mi koupil nový kabát nebo dárky k narozeninám.

Odmítla jsem se ho nadále doprošovat. Obrátila jsem se na svoje rodiče, kterým jsem ale celou pravdu neřekla. Musela bych se hanbou propadnout a přiznat se, že mi manžel odmítává dávat peníze. Čeká mě ještě rok na mateřské. Poté budu muset vyřešit otázku, zda chci v takovém vztahu zůstávat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články